Eveniment-Social

Iarna viitoare, iesenii se vor incalzi experimental

Publicat: 26 ian. 2000

•Romeo Mistreanu, administratorul RA Termoficare vrea sa avanseze, pe banii Uniunii Europene, o noua modalitate de distributie a energie termice la populatie

Planul Carlan privind instalarea de centrale termice pe gaz metan la nivel de bloc nu are sanse sa se realizeze in urmatorii zece ani. Concluzia respectiva a fost expusa ieri in urma analizei facuta de reprezentantii Primariei Iasi alaturi de factorii de decizie de la SC Distrigaz Nord SA, RA Termoficare si Sucursala Electrocentrale Iasi. Imposibilitatea aplicarii Planului Carlan este motivata de incapacitatea actualei retele de distributie a gazului metan de a acoperi un consum suplimentar care va fi realizat de centralele termice de scara.

Alternativele luate in consideratie pentru definirea strategiei pe termen lung pentru asigurarea energiei termice in oras prevad concesionarea Regiei de Termoficare de catre Sucursala Electrocentrale Iasi sau initierea unui experiment prin care vor fi introduse la zece scari de bloc a unor module termice care sa asigure furnizarea apei calde menajere si distributia agentului termic destinat incalzirii locuintelor. Prima varianta, concesionarea de catre Sucursala Electrocentrale Iasi a RA Termoficare implica o serie de costuri pe care CET, singurul producator de energie termica, nu le poate suporta. Principalul inconvenient consta in faptul ca RA Termoficare ar trebui preluata impreuna cu datoriile pe care le are catre CET, respectiv creante de circa 180 de miliarde de lei.

Concesionarea RA Termoficare ar antrena si disponibilizari masive din randul actualilor angajati. Mai mult, preluarea Regie de Termoficare inseamna si preluarea Administratiei de Cladiri ceea ce va face ca Sucursala Electrocentrale Iasi sa se ocupe de asigurarea tuturor utilitatilor pentru 42% din populatia orasului. Varianta propusa de Romeo Mistreanu, administratorul RA Termoficare, varianta care va putea obtine un sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prevede rentabilizarea activitatii de distributie a agentului termic in paralel cu mentinerea unui control riguros asupra incasarilor de la populatie. Modulele preconizate sa fie montate in subsolul fiecarei scari de bloc vor fi automatizate si vor furniza apa calda menajera si energie termica. Din punct de vedere tehnic, modulele amintite rezolva o serie de probleme cu care se confrunta atat regia de termoficare cat si CET.

Introducerea modulelor va simplifica instalatiile existente in punctele termice. Circuitul primar conectat la module va veni direct din magistralele CET. Din subsolul blocului vor porni circuitele pentru apa calda si agent termic destinat incalzirii locuintelor. Sistemul automat atasat modulului permite reglarea agentului termic destinat incalzirii in functie de temperatura exterioara si de cea impusa pe retur. „Intentionez ca dupa 1 martie sa montez module termice in zece scari de bloc. Pretul unui modul este de circa 50 de milioane de lei si poate asigura apa calda si caldura la minim 32 de apartamente.

Dupa montarea modulelor, scarile respective vor beneficia de apa calda si caldura numai daca-si achita la zi facturile. Se va face economie de materiale iar agentul termic furnizat va fi de calitate. In plus, in punctul termic aferent nu va mai fi nevoie de fochist”, a declarat administratorul Romeo Mistreanu. Investitia pentru realizarea proiectului propus de administratorul Romeo Mistreanu se va cifra la o jumatate de miliard de lei, 70 % din suma urmand sa fie suportata de catre Uniunea Europeana.loading...

Adauga un comentariu