Eveniment-Social

Iaşi: Invitaţie la Liturghie de mulţumire la 80 de ani ai PS Petru Gherghel şi 136 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi

Publicat: 26 iun. 2020
Invitaţie la Liturghie de mulţumire la 80 de ani ai PS Petru Gherghel şi 136 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi

La împlinirea a 80 de ani de viaţă şi a 55 de ani de preoţie, Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop emerit, va celebra o sfântă Liturghie de mulţumire duminică, 28 iunie 2020, la ora 11.30, în catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi. Cu această ocazie, va fi evocată şi înfiinţarea Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, sărbătorită în ziua precedentă, 27 iunie. La celebrare vor participa şi PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, şi ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop emerit. Sfânta Liturghie va fi transmisă pe www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook şi canalul de YouTube ale Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

PS Petru Gherghel împlineşte duminică, 28 iunie, 80 de ani de viaţă. Luni, 29 iunie, în solemnitatea „Sfinţii Petru şi Paul”, va sărbători ziua onomastică şi 55 de ani de la hirotonirea preoţească. Tot luni, şi PS Iosif Păuleţ împlineşte 41 de ani de la hirotonirea preoţească. Anul acesta, la 1 mai, PS Petru a sărbătorit 30 de ani de la hirotonirea episcopală.

Totodată, în fiecare an, ziua de 27 iunie aminteşte de data în care a fost înfiinţată Episcopia Catolică de Iaşi: 27 iunie 1884. La momentul festiv de la sfânta Liturghie va fi evocat şi acest eveniment istoric consemnat în urmă cu 136 de ani.

Sfânta Liturghie care va începe la ora 11.30 în catedrala catolică ieşeană va fi prezidată de PS Petru Gherghel, iar cuvântul de învăţătură va fi ţinut de ÎPS Ioan Robu. Păstorul Diecezei de Iaşi, PS Iosif Păuleţ, va transmite un mesaj special cu această ocazie.

Cei care nu pot participa fizic la această sărbătoare, pot urmări celebrarea Sfintei Liturghii on-line, în transmisiune directă din catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, pe www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) şi pe canalul YouTube (www.youtube.com/user/ercisro) ale Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi

Privind la aceste momente aniversare, PS Petru Gherghel îi aduce prinos de laudă, recunoştinţă şi mulţumire lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi pentru toate darurile şi binecuvântările pe care Dumnezeu le-a revărsat în viaţa sa şi în întreaga sa slujire preoţească, dar şi pentru cei 136 de ani de existenţă a Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

Îl însoţim pe PS Petru la aceste aniversări cu rugăciunile noastre, pentru ca Dumnezeu să-i dăruiască sănătate şi să îl binecuvânteze cu viaţă lungă şi multe haruri!

Ad multos felicesque annos, Preasfinţite!

Pr. Adrian Blăjuţă

* * *

PS Petru Gherghel s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ. A absolvit Şcoala Generală de 7 clase în anul 1955 la Gherăeşti, Şcoala de Cantori în anul 1959 la Iaşi şi Institutul Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi în anul 1965. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1965 la Alba-Iulia de către episcopul Marton Aron. A activat ca vicar la Barticeşti (1 ianuarie 1966 – 1 iulie 1967) şi Rădăuţi (2 iulie 1967 – 31 octombrie 1970). La 1 noiembrie 1970, a fost numit profesor la Seminarul din Iaşi, iar în martie 1975 rector la acelaşi seminar. La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici al Episcopiei de Iaşi. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. În timpul păstoririi ca administrator apostolic (21 februarie 1978 – 14 martie 1990) s-au ridicat numeroase biserici, s-a ridicat moderna clădire a Seminarului din Iaşi, s-au deschis numeroase parohii noi, au fost hirotoniţi aproape 150 de preoţi, au fost trimişi mai mulţi preoţi la studii în străinătate, s-au făcut numeroase vizite pastorale etc. „Revoluţia” din anul 1989 a deschis un orizont nou de reorganizare bisericească şi de propăşire spirituală. Astfel, la 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales şi l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iaşi. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iaşi, la 1 mai, acelaşi an, de către cardinalul Angelo Sodano, co-consacratori fiind ÎPS Ioan Robu şi de PS Reinhard Lettmann (episcop de Münster).

PS Petru Gherghel începea păstorirea romano-catolicilor din regiunea Moldovei în zorile regimului democratic instaurat după perioada comunistă. Acest lucru a însemnat un elan general reînnoit al vieţii de credinţă sub toate aspectele, astfel încât realizările pastorale şi spirituale cuprinse în cei 30 de ani de slujire episcopală sunt nenumărate: organizarea conducerii diecezane, înfiinţarea de comisii şi departamente, apariţia congregaţiilor şi institutelor de viaţă consacrată pe teritoriul diecezei, promovarea vocaţiilor, construirea a noi lăcaşuri de cult, îndeosebi a noii catedrale din Iaşi (1990-2005), raporturile externe cu diferite dieceze şi parteneriatele care au rezultat de aici, înfiinţarea de misiuni în Kenya şi Coasta de Fildeş etc.

Anul 2020 reprezintă, aşadar, un întreit jubileu pentru PS Petru Gherghel: 30 de ani de episcopat, 55 de ani de preoţie şi 80 de ani de viaţă.

Adauga un comentariu