Economic Local

Iașul a devenit pentru o zi capitala economiei sociale

Publicat: 18 mai 2022

Pe 13 mai, în luna “promovării economiei sociale”, Fundația „Alături de Voi” România (ADV România) a fost din nou gazda celui mai mare eveniment din România și țările Parteneriatului Estic dedicat economiei sociale – Enterprising for Tomorrow: Social Entrepreneurship & Youth Engagement. Lideri importanți din instituții și organizații europene au fost prezenți la Iași, care a devenit pentru o zi capitala economiei sociale.

Evenimentul de anvergură europeană a adus într-un singur loc date de ultimă oră, trenduri și oportunități pentru actorii din economia socială – sectorul în care activează 10% dintre întreprinderile din UE.

Enterprising for Tomorrow 2022 a fost un maraton de  evenimente dedicate economiei sociale și a inclus secțiuni de conferință cu 12 speakeri, workshop-uri cu 14 antreprenori sociali din România, Rep. Moldova și Armenia și două premiere la nivel național – Cinemateca Economiei Sociale și Buy for Good Expo.

Prin lansarea Planului de Acțiune pentru Economia Socială, în decembrie 2021, Comisia Europeană și-a exprimat angajamentul ferm pentru susținerea sectorului care generează aproximativ 8% din PIB-ul Uniunii Europene și însumează 10% din totalul întreprinderilor. Peste 2,5 miliarde de euro vor fi alocate dezvoltării acestui sector în următorii ani.

În acest context, conferința de economie socială din 13 mai a fost un prilej de a aduce în lumina reflectoarelor cele mai importante inițiative și programe care vor susține întreprinderile de economie socială în următorii ani; statistici, studii de caz și povești care să inspire dezvoltarea de întreprinderi prietenoase cu omul, mediul și comunitatea.

Președintele Consiliului Județean Iași a fost prezent la deschiderea evenimentului

Prezent la deschiderea evenimentului, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a subliniat importanța implicării autorităților publice locale și centrale în integrarea persoanelor vulnerabile, prin cooperarea cu întreprinderile sociale de inserție. Totodată, Consiliul Județean Iași a fost unul dintre cei 40 de parteneri ai evenimentului.

“Pentru comunitatea noastră, este foarte important să avem la Iași oaspeți de seamă, reprezentanți ai sectorului economiei sociale în Europa. Este nevoie de un dialog permanent al autorităților cu mediul de afaceri și cu societatea civilă și m-am bucurat că am avut această discuție importantă despre parteneriatul public – privat chiar în luna economiei sociale, la Conferința Europeană de Economie Socială.

Personal, cred că nu există modalitate mai bună pentru a sprijini persoanele vulnerabile decât prin stimularea inserției pe piața muncii, asigurându-le acestora cadrul legal și condițiile pentru a reuși prin forțele proprii și a fi independente.

Avem în față o nouă generație de antreprenori și noi modele de business, pe care noi, autoritățile publice trebuie să le susținem pentru că problemele comunității nu pot fi rezolvate doar de sectorul public sau privat, iar întreprinderile sociale vin să completeze soluțiile pe care suntem nevoiți să le identificăm la diverse probleme sociale.” – a publicat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, pe pagina sa de Facebook.

Peste 1.200 de persoane din 19 țări au participat la evenimentul dedicat economiei sociale organizat de ADV România

Evenimentul a avut loc în format hibrid – online pe Zoom și fizic la Congress Hall Palas Iași. Peste 1.000 de persoane din 19 țări s-au conectat pe Zoom, iar în sală au fost prezenți peste 200 de participanți din România, Rep.Moldova, Ucraina, Armenia și Georgia. Aproape 3.500 de persoane au urmărit transmisia live pe Facebook.

Cele mai importante rețele europene din domeniul economiei sociale și a finanțării de impact au susținut evenimentul

Social Economy Europe, ENSIE – European Network for Social Integration Enterprises, EASPD – European Association of Service providers for Persons with Disabilities, EuCIE – Social entrepreneurship through inclusive business, Diesis Network, Social Firms Europe (CEFEC) și EVPA – European Venture Philanthropy Association s-au alăturat evenimentului organizat de ADV România și au asigurat vizibilitatea acestuia la nivel internațional.

Speakeri de top, informații și subiecte în premieră

Lideri de la cele mai importante instituții europene, din organizații care reprezintă economia socială la Parlamentul European şi la Comisie, au adus pe scena evenimentului idei și informații valoroase.

Speakerul care a deschis evenimentul și liderul vizionar din spatele acestui eveniment este Angela Achiței, președinte ADV România. Angela a fost și unul dintre speakerii invitați la conferința “Social Economy, the future of Europe”, organizată de președinția Parlamentului European.

”13 mai, va rămâne în amintirea antreprenorilor sociali nu numai ca un moment frumos de a aduce pe agenda publică subiectul economiei sociale, ci un eveniment în care ei…, cei care au avut curaj și inspirație să meargă pe acest drum, au strălucit pe scena inovației sociale și a curajului de a construi întreprinderi de impact în comunitate”, a declarat Angela Achiței, președinte ADV România

Dana Verbal, team leader pentru economia socială, la Comisia Europeană, a prezentat informații din Planul de acțiune pentru economia socială, un document la care și-a adus contribuția în mod direct.

Antonella Noya, șef al Unității de Economie Socială și Inovare, la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), a vorbit despre cel mai nou studiu al OCDE privind întreprinderile sociale conduse de tineri. Datele arată că tinerii sunt deja o parte importantă din economia socială :

  • 40% din antreprenorii sociali din Germania au sub 35 de ani
  • 18% din membrii organizațiilor de economie socială din Quebec au cel mult 35 de de ani

Andrea Bratu, manager de investiții la Fondul european de investiții (EIF), a prezentat informații despre cel mai nou program  de finanțare lansat de European Investment Fund, în aprilie 2022 – InvestEU – EIF Guarantee Instruments 2022 – 2027. În România, aceste instrumente de finanțare ar putea fi accesate prin AFIN – instituția de finanțare alternativă dedicată exclusiv sectorului de economie socială.

Daniel Sorrosal, secretar general FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative, a povestit despre cum a lăsat o carieră în finanțe, în urmă cu 19 ani, la Londra, pentru a deveni parte a unui curent emergent – finanțarea socială. Daniel Sorrosal a vorbit și despre motivația de a se alătura board-ului AFIN – prima instituție financiară nebancară cu capital românesc, dedicată exclusiv sectorului de economie socială.

Dónal Traynor, CEO Community Finance Ireland a prezentat povestea instituției care a finanțat peste 1.000 de întreprinderi de economie socială, fiind singurul furnizor de finanțare socială din Marea Britanie și UE.

Ancuța Vameșu, Președinte Rise Romania Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție & co-fondator AFIN, a prezentat radiografia sectorului de economie socială din țara noastră. Principalele constatări din Barometrul Economiei Sociale din România, ediția 2022:

  • sectorul non-profit are cea mai mare pondere în economia socială – 95% din totalul întreprinderilor din sector, adică 170.374 de organizații care creează 74% din totalul locurilor de muncă;
  • cooperativele au o pondere scăzută în sector – doar 2%, însă creează 25% din numărul total de locuri de muncă;
  • întreprinderile sociale cu atestat reprezintă doar 2% din sector și creează 1% din locurile de muncă – 2.514 întreprinderi sociale, dintre care 180 sunt întreprinderi sociale de inserție.

Lista completă a speakerilor este disponibilă pe pagina conferinței.

Experiențe practice împărtășite de 14 antreprenori sociali

În cadrul conferinței au avut loc două workshop-uri cu 14 antreprenori sociali din România, Republica Moldova și Armenia. Aceștia au adus perspectiva practică a antreprenorilor care au ales să dezvolte noi modele de afaceri – care au în centru o misiune socială și rezolvă probleme din comunitate. Reciclarea uleiului uzat, reducerea risipei alimentare și a deșeurilor, incluziunea în muncă a persoanelor cu dizabilități sunt doar câteva dintre aceste modele.

“Conferința europeană de economie socială a avut rolul de a aduce în lumina reflectoarelor poveștile de succes ale antreprenorilor sociali din programul Acceleratorul de întreprinderi sociale și, totodată, a constituit momentul potrivit de a-și împărtăși propriile experiențe și provocări, lecțiile învățate pe parcursul implementării planurilor de afaceri, precum și oportunitățile identificate pe parcurs”, a subliniat Manuela Iftimoaei, managerul proiectului Acceleratorul de întreprinderi sociale.

Povești inspiraționale la Cinemateca Economiei Sociale

Partea a doua a evenimentului a fost dedicată Cinematecii Economiei Sociale, care a avut loc în Atrium Palas. 42 de antreprenori sociali din cadrul Acceleratorului de întreprinderi sociale, aflați aproape de final de proiect, au fost celebrați de ADV România – organizație prin intermediul căreia au obținut training, finanțare și mentorat pentru înființarea unei întreprinderi sociale.

Buy for Good Expo

În cadrul evenimentului, a fost organizat primul târg cu produse și servicii realizate de întreprinderi sociale – Buy for Good Expo. Târgul a avut loc în Atrium Palas Mall, pe durata întregii zile de 13 mai.

21 de întreprinderi sociale și-au prezentat oferta și au impresionat vizitatorii centrului comercial cu produse și servicii inedite care au în același timp un impact pozitiv în comunitate. Aceștia au cumpărat jucării din lemn și kituri STEM, cosmetice naturale, lumânări parfumate, cadouri și suveniruri lucrate manual, produse alimentare naturale și cafea de origine proaspăt prăjită.

Resurse

Începând cu 1 iulie, Barometrul Economiei Sociale în România, ediția 2022, va fi disponibil gratuit pe site-ul ADV România. Filmele cu cele 42 de întreprinderi sociale pot fi vizionate aici.

Înregistrările și prezentările din cadrul evenimentului sunt disponibile gratuit pentru toți cei care se abonează la Newsletterul de economie socială.

Conferința a fost organizată de Fundația ADV România, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectelor ”EU4Youth – Social Innovation Impact – a strategic partnership”, ”AFIN – Instituția de finanțare alternativă din România dedicată sectorului de economie socială” și ”Parteneriat transfrontalier pentru dezvoltarea antreprenoriatului social”.

 

 

 
Adauga un comentariu