Local

Iaşul a devenit primul oraş din România care a primit un certificatul de „Comunitate sustenabilă” în domeniul eficienţei energetice

Publicat: 12 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iaşul a devenit primul oraş din România care a primit un certificatul de Comunitate sustenabilă în domeniul eficienţei energetice
Iaşul a devenit primul oraş din România care a primit un certificatul de "Comunitate sustenabilă" în domeniul eficienţei energetice. Acest certificat a fost emis în conformitate cu sistemul European Energy Award
Iaşul a devenit primul oraş din România care a primit un certificatul de „Comunitate sustenabilă” în domeniul eficienţei energetice. Acest certificat a fost emis în conformitate cu sistemul European Energy Award. Distincţia a fost înmânată astăzi la Primăria Iaşi în cadrul unei ceremonii la care a participat şi ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli.
Certificatul de „Comunitate Sustenabilă” în domeniul eficienței energetice a fost decernat luni, 12 aprilie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu. Premiul i-a fost oferit primarului Mihai Chirica de către Excelența Sa Arthur Mattli, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România.

Schimbările pozitive ale Iașului, remarcate de cei doi oficiali

Înaintea decernării distincției, cei doi oficiali au susținut scurte alocuțiuni pe marginea colaborării de succes derulată pe parcursul mai multor ani între municipiul Iași și Confederația Elvețiană.
„Vreau să salut sprijinul continuu pe care statul elvețian l-a dat orașului Iași, începând cu primul proiect derulat aici, anume donația de tramvaie, apoi cu programul de asistență în domeniul termoficării, un program foarte consistent, de circa 5 milioane de dolari. Amintesc aici și de programul de asistență pentru Maternitatea «Cuza Vodă», la secția de neonatologie, la care se adaugă finanțarea unor organizații neguvernamentale în domenii legate de persoanele cu dizabilități și membrii etniilor reprezentative pentru comunitatea noastră și, nu în cele din urmă, colaborarea în domeniul medical și universitar”, a declarat primarul Mihai Chirica.
La rândul său, Excelența Sa Arthur Mattli a remarcat schimbările pozitive care au avut loc în ultimii ani în ceea ce privește aspectul Municipiului Iași, precizând că relațiile de colaborare trebuie să continue cu același dinamism ca și în trecut.
„Primul motiv al prezenței mele aici este legat de faptul că sediul Secretariatului Internațional pentru acordarea acestui premiu se află în Elveția, al doilea ar fi că a doua tranșă a contribuției elvețiene va facilita implementarea acestui premiu în România, iar al treilea motiv rezidă din faptul că am susținut deja programe de durabilitate cu suma de 10 milioane de franci elvețieni. Felicit Primăria Municipiului Iași pentru că a reușit să parcurgă toți pașii pentru ca Iașul să fie declarat un oraș sustenabil. De asemenea, vă felicit pentru semnarea convenției primarilor la nivel european, care înseamnă angajamentul pentru reducerea cu 25% a consumurilor energetice și cu 25% a îmbunătățirii eficienței energetice”, a declarat Excelența Sa Arthur Mattli.

Cu ajutorul căror proiecte a câștigat Iașul premiul Comunitate sustenabilă”

După ceremonia de primire a premiului, primarul Mihai Chirica a făcut referire la importanța acestei distincții pentru comunitatea ieșeană.
„E o onoare pentru toți ieșenii că, începând de astăzi, am intrat în rândul orașelor sustenabile din punct de vedere energetic. Este o muncă lungă, o muncă grea, legată de dorința de a lăsa celor care vor veni după noi un oraș cât mai curat, din toate punctele de vedere. Avem o obligație ca oameni politici în funcție să ne gândim zi de zi, ceas de ceas, că acest oraș nu este al nostru, este al urmașilor noștri, iar ei trebuie să se bucure de o calitate bună a vieții. Toate programele noastre de investiții au obligatoriu și partea sustenabilă a fiecărui proiect. Este datoria morală pe care o avem față de cei cărora le vom lăsa moștenire acest oraș”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Obținerea Certificatului de „Comunitate Sustenabilă” în domeniul eficienței energetice a fost posibilă ca urmare a două proiecte dezvoltate de Romanian Green Building Council. Este vorba despre proiectul „Instituționalizarea European Energy Award în România”, realizat prin Programul de Cooperare Elveția – România și care a contribuit la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, și un proiect care vizează armonizarea European Energy Award cu alte sisteme de evaluare a comunităților realizat prin programul European CoME EASY.
După ceremonia de la Palatul Roznovanu, oficialii s-au deplasat la intrarea în oraș din zona Păcurari, unde a fost dezvelit un indicator de Comunitate Sustenabilă.
Acordarea acestui premiu confirmă eforturile comunității locale de a implementa măsurile din Planul de Acțiune pentru Eficiență Energetică și constituie baza unui concept integrat al pachetelor de proiecte care au ca obiect creșterea eficienței energetice pe toate componentele: iluminat public, transport local, sistem încălzire centralizat și servicii de gospodărire locală.
Adauga un comentariu