Sport

Iasul a pierdut titlul de capitala culturala a Romaniei

Publicat: 06 iul. 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:71419;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Un studiu sociologic efectuat la nivelul populatiei din judetul Iasi a dovedit faptul ca nu se mai poate vorbi despre Iasi drept „capitala culturala a Romaniei” •Atat populatia din orase, dar mai ales cea de la tara prefera sa mearga la balci sau la un meci de fotbal •Caminele culturale sunt doar niste cladiri in care sunt organizate nunti, adunari politice, botezuri, cumetrii, parastase, unde sunt construite baruri sau cluburi

In urma unei cercetari sociologice efectuate de catre un grup de profesori si studenti de la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Al. I. Cuza, coordonati de catre prof. dr. Adrian Netedu, in colaborare cu Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National al judetului Iasi, a fost dovedit faptul ca municipiul Iasi nu mai poate fi numit „capitala culturala a Romaniei”. Studiul a fost realizat in luna mai, a vizat populatia peste 15 ani si a fost aplicat la 987 de subiecti. Rezultatele respectivei cercetari au scos la lumina o serie de concluzii care arata ca atat populatia municipiului Iasi, cat si a intregului judet prezinta un interes foarte scazut pentru tot ceea ce inseamna cultura. Daca in ultimul an 52 la suta din populatia din mediul urban nu a mai mers la un spectacol muzical, piesa de teatru, cenaclu, expozitie sau festival, in mediul rural, 85 de procente din populatie se afla in aceeasi situatie. In schimb, este evident in urma cercetarii ca atat populatia din orase, dar mai ales cea de la tara prefera sa mearga la un balci sau la un meci de fotbal. In ceea ce priveste organizarea de evenimente culturale in mediul rural, studiul sociologic a aratat ca astfel de manifestari sunt organizate foarte rar sau chiar deloc. Astfel, in comunele iesene nu sunt organizate festivaluri, expozitii si iar de proiectii de filme nici macar nu s-a auzit. Mai rar sunt insa realizate spectacole muzicale sau sunt puse in scena piese de teatru.

Caminele culturale au devenit localuri pentru nunti si parastase

La intrebarea daca exista sau nu camin cultural in localitatea in care locuiesc, 63% dintre persoanele chestionate au raspuns afirmativ, insa acestea nu mai sunt institutii cu caracter cultural, ci doar niste cladiri in care sunt organizate nunti, adunari politice, botezuri, cumetrii, parastase, sunt construite baruri sau cluburi si chiar au devenit spatii pentru depozitare de diverse materiale. Un alt aspect ingrijorator este faptul ca doar 67 la suta din populatia din mediul rural a venit in Iasi in ultimul an iar daca a facut-o a mers la Metro, Mall si la Mitropolie. De altfel, cele trei locatii sunt cele mai vizitate si din punctul de vedere al orasenilor. Televiziunea in schimb are un impact real atat asupra comunitatii rurale, cat si a celei urbane, insa principalele emisiuni vizionate sunt cele de stiri iar dintre filme sunt preferate telenovele si filmele de actiune. Preferintele muzicale sunt diferite in comunitatea rurala, insa primul loc este detinut detasat de folclor, care este urmat in top de mult prea controversatele manele. Un alt aspect negativ este acela ca, cel putin la tara, ziarele sunt citite in proportie foarte mica iar articolele cautate sunt acelea care prezinta evenimente de ultima ora. „Dupa anul 2000 nu se mai cumpara carti, pentru ca sunt foarte scumpe si am fost mirati sa constatam ca unii oameni nu au o biblioteca acasa. Am mai intalnit cazuri in care am intrebat care este autorul preferat iar persoana chestionata s-a luat dupa numele strazii pe care locuieste. De exemplu, locuieste pe strada Ion Creanga, ii place Ion Creanga”, a declarat prof. dr. Adrian Netedu.

Concluzii

Din punctul de vedere al specialistilor care au analizat rezultatele cercetarii, consumul de cultura in judetul Iasi s-a restrans simtitor. Notiunea de „Iasi – capitala culturala” este deja doar un stereotip fara nici un fundament in realitate. „Dominatia televiziunii, diversificarea surselor alternative, calculatorul si Internet-ul, preferinta de a participa la activitati colective, non-culturale, ca balciul de exemplu, si accesul redus in mediul rural la manifestari culturale, presa sau carte sunt concluziile care au reiesit in urma cercetarii. A fost constatata diferenta foarte mare de la urban la rural cu privire la dotarea gospodariilor iar achizitionarea de carte a scazut puternic dupa anul 2000. Consider ca se impune o ancheta privind soarta caminelor culturale, pentru ca cererea de activitati culturale ramane relativ ridicata”, a declarat prof. dr. Adrian Netedu.
Diana LITе

Adauga un comentariu