Eveniment-Social

Iasul calamitat! Acestea sunt drumurile pe care nu se va mai circula prea curand

Publicat: 05 oct. 2014
1

@ Judetul Iasi ar avea nevoie de aproape 13 milioane lei intr-o prima etapa pentru refacerea infrastructurii afectata de calamitati @ Zeci de drumuri comunale si judetene au ramas distruse dupa ruperile de nori din vara acestui an @ De la nivel local nu mai sunt fonduri, iar sefii Iasului asteapta din nou mila Guvernului

Autoritatile judetene au initiat un proiect de Hotarare de Guvern pentru alocarea unor sume de bani privind refacerea infrastructurii afectate de calamitati. In noul proiect, ce ar urma sa fie analizat de catre reprezentantii Guvernului, Iasul ar avea nevoie de circa 2,8 milioane lei pentru refacerea infrastructurii afectate de calamitati. Conform proiectului ar fi nevoie de 30.000 lei pentru refacerea a 1,3 kilometri din DJ 208 G Helesteni, 15 mii lei pentru 1,5 kilometri din DJ 281 C Harmanesti, 280 mii lei pentru alti trei kilometri din DJ 208 O Ciohorani, dar si 600 mii lei pentru refacerea a trei kilometri din DJ 208 I si DJ 208 N Vanatori. Sefii judetului au mai solicitat 101 mii lei pentru jumatate de kilometru din DJ 280 Dagata, alti 740 mii lei pentru reabilitarea a 3,3 kilometri din DJ 246 Scanteia, precum si 508 mii lei pentru reabilitarea a 2,5 kilometri din DJ 248 E, DJ 248 B si DJ 246 din Ipatele. Mai mult, se solicita si alocarea a 109 mii lei pentru refacerea infrastructurii de pe DJ 281 Siretel, unde s-au rupt 2,42 kilometri din drum. Alti 67 mii lei ar urma sa fie alocati pentru 1,3 kilometri din DJ 208 L Stolniceni- Prajescu.

Si comuna Scobinti va beneficia de 256 mii lei pentru refacerea a 1,5 kilometri din DJ 281. Totodata, vor mai fi alocati 15 mii lei pentru reabilitarea a 1,5 kilometri din DJ 281 A Deleni si 41 mii lei pentru refacerea a 2 kilometri din DJ 244D Ciortesti. Si localitatea Tatarusi ar trebui sa primeasca 27 mii lei pentru jumatate de kilometru din DJ 208 F, in timp ce comuna Sinesti se va alege cu 22 mii lei tot pentru jumatate de kilometru, dar de pe DJ 207 A.

Citeste si: DEZASTRU natural! Un pericol iminent ii paste pe mii de ieseni

In baza evaluarilor efectuate în zonele afectate, Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta au întocmit rapoarte operative privind apararea împotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase, accidentelor la constructiile hidrotehnice si poluarilor accidentale de pe teritoriul judetului Iasi. Aceasta stare de fapt a fost consemnata în rapoartele de sinteza, privind constatarea pagubelor produse în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase din perioada mai-iulie 2014, întocmite de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi. În vederea demararii unor lucrari de refacere a obiectivelor grav afectate de calamitatile produse este necesara suma de 2,81 milioane lei pentru obiectivele specificate în anexa. Întrucât bugetul judetului Iasi nu dispune de fondurile necesare executarii acestor lucrari, va rugam sa apreciati ca justificata acordarea sumei de 2,81 milioane lei, din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului prevazut în bugetul de stat pe anul 2014, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute generate de efectele calamitatilor naturale produse si alocarea acesteia bugetului judetului Iasi, pentru obiectivele specificate în anexa„, se arata in proiectul ajuns pe masa Guvernului.

Fonduri si pentru drumuri comunale

Judetul ar mai putea incasa bani si pentru refacerea unor drumuri comunale si satesti. Autoritatile judetene au calculat un prejudiciu de aproape 9,5 milioane lei in urma inundatiilor si caderilor de teren. In total, 26 de localitati ar urma sa beneficieze de fonduri daca Guvernul va supune proiectul inaintat de judetul Iasi in viitoarea sedinta a Executivului. „Au fost înregistrate cresteri semnificative de niveluri si debite pe unele cursuri de ape, în special pe cele mici, care au produs inundatii, alunecari de teren, precum si afectarea caselor, infrastructurii hidrotehnice, terasamentelor si malurilor de aparare ale drumurilor judetene, drumurilor comunale, poduri, podete si diguri„, se mai arata in raportul respectiv. In calcul au fost luate calamitatile din lunile mai-iunie.

Comentarii
  • Da Doamne un viscol care sa inceapa pe 1 nov la ora 18 si care sa se termine pe 2 nov la ora 23!!! Poate astfel ciuma rosie dispare !!! Acopera Doamne Moldova si sudul tarii cu 2 metri de zapada in acel interval!!!

  • nu va e frica de rusine nu mai vorbim drumul de la iasi – miroslava – voinesti dupa minciuna se cheama reabilitat cu o basculanta de balastru si 10 bulumaci de smoala ai dosit citeva sute de milioane. chiar sunteti hoti cu acte in regula si furati din 89 si tot nu va mai saturati .o tara de hoti …

  • Bunicii de regula sunt cele mai intelepte persoane , dar tu bunicule dai dovada de multa,multa prostie, mai mergi la un doctor ca tare te mai doare capul, ,,, si asta nu din cauza numai acestui comentariu,, mai ai si altele comentarii rau de bolnave.

  • Sa inteleg ca se vor asfalta 1,5 km din satul Badeni pe unde trece DJ 281 – din comuna Scobinti? Poate ne raspunde unul din consilierii din acest sat Matei Lucian ca Sopcu doarme in papuci.

Adauga un comentariu