Eveniment-Social

Iasul este ferit de rabie! Tot mai putine astfel de cazuri au ajuns in evidenta medicilor

Publicat: 09 mai 2016
1

In primele trei luni ale anului 2016, in judetul Iasi a fost inregistrat un singur focar de rabie, in comuna Ungheni, timp in care 11 pacienti care au intrat in contact cu animalul au ajuns la spital. Potrivit statisticilor oferite de cabinetul antirabic din cadrul Spitalului de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” din Iasi, in ultimii ani, numarul focarelor inregistrate a scazut semnificativ, datorita celor de la Directia Sanitar Veterinara (DSV) Iasi, care au identificat si au vaccinat animale in tot judetul, in mediul silvatic, dupa ce au accesat niste fonduri europene.

Si in anul 2015 si in anul curent, angajatii de la DSV Iasi au accesat niste fonduri cu ajutorul carora pot imprastia din avion granule de mancare cu vaccin antirabic pentru animalele din mediul silvatic, astfel ca numarul celor infectate a scazut. Fata de anul 2014, cand la Iasi au fost inregistrate 38 de focare, in anul 2015 doar patru astfel de cazuri au ajuns pe mainile specialistilor. Anul trecut, 940 de pacienti au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase pentru vaccinul antirabic, pentru ca au intrat in contact cu un animal posibil infectat. Pana in prezent, 235 de pacienti au fost pe mainile medicilor infectionisti din Iasi, pentru vaccinul antirabic, ceea ce confirma inca o data faptul ca sunt tot mai putine astfel de cazuri.

Citeste si: Vaccinul antigripal, refuzat de tot mai multi ieseni! Medicii nu isi explica fenomenul

„Au fost multi ani in care nu s-a mai putut face vaccinare la animalele salbatice. De anul trecut incoace, cei de la DSV Iasi au reusit sa faca acest lucru si se vede schimbarea. Zonele predispuse raman in continuare cele din mediul rural, daca omul nu-si vaccineaza cainele din curte si animalele din gospodarie, noi suntem obligati sa facem vaccin pentru ca nu poti sa stii ce e cu animalul respectiv. Daca animalele sunt vaccinate antirabic, omul nu trebuie sa se prezinte de cinci ori la tratament, sa faca cinci doze de vaccin. Sunt niste granule pe care este pus vaccinul si se arunca din avion si au facut acest lucru si anul trecut si am vazut ca si anul acesta au inceput. Ceea ce este nemaipomenit de bine”, precizeaza dr. Maria-Alexandrina Gradinaru, medic primar de boli infectioase ce raspunde de cabinetul antirabic din cadrul spitalului mentionat.

Comentarii
Adauga un comentariu