Titlurile zilei

Iașul este mai puțin poluat datorită pandemiei de COVID-19. A scăzut numărul depășirilor înregistrate în Iași la indicatorul PM10

Publicat: 24 iul. 2020
Potrivit specialiștilor, Iașul este mai puțin poluat, iar calitatea mediului s-a îmbunătățit în ultimii 2 ani
Potrivit specialiștilor, Iașul este mai puțin poluat, iar calitatea mediului s-a îmbunătățit în ultimii 2 ani

Cele 6 stații de monitorizare a calității aerului arată că Iașul este mai puțin poluat în ultimele 4 luni. Specialiștii de mediu din Iași susțin că poluarea a scăzut datorită pandemiei de COVID-19. Numărul depășirilor înregistrate în Iași la indicatorul PM10 sunt reduse cu un sfert față de anul 2019. Poluarea din Iași s-a redus în ultimii 2 ani, iar în anul 2019 au scăzut cu jumătate depășirile la PM10, față de anul 2018

Cele 6 stații de monitorizare a calității aerului arată că Iașul este mai puțin poluat în ultimele 4 luni. Potrivit Gărzii de Mediu Iași, pandemia de coronavirus a contribuit la scăderea poluării din Iași.

„Calitatea mediului este mai bună în Iași în ultima perioadă. De la începutul pandemiei de coronavirus până în prezent a scăzut numărul depășirilor la indicatorul PM10, fiind mai puține față de anii trecuți. Nici în stația din Podu de Piatră, unde erau frecvent depășiri ale PM10, nu mai sunt probleme așa mari. Pandemia de coronavirus are efecte pozitive asupra mediului înconjurător”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef în cadrul Gărzii de Mediu Iași.

A scăzut numărul de depășiri ale indicatorului PM10 la cele 6 stații de monitorizare a calității aerului, din Iași

De la începutul anului 2020 până în prezent, cele mai multe depășiri ale valorii limită zilnice pentru indicatorul PM 10 sunt în stația de trafic IS-1 Podu de Piatră- 34 de depășiri, urmată de stația de fond urban IS-2 din Aleea Decebal- 29 de depășiri. Numărul maxim de depășiri ale valorii limită zilnice permise pe an, conform prevederilor legale, este de 35 pentru fiecare stație. În cele două stații automate de monitorizare a calității aerului de pe raza municipiului Iași-stația de trafic din Podu de Piatră și stația de fond urban Decebal Cantemir, valorile medii sunt mai mici cu aproximativ 20 la sută față de valorile medii din acceași perioadă a anului 2019. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, această scădere poate fi pusă pe seama mobilității reduse în mediul urban ca urmare a luării măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19.

Traficul redus din ultima perioadă este unul dintre factorii care a contribuit la scăderea poluării din Iași

Specialiștii din cadrul APM Iași susțin că Iașul este mai puțin poluat datorită măsurilor luate și de autoritățile din Iași. Pentru a evita noi depășiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM 10 și pentru a asigura o calitate corespunzătoare a aerului în scopul protejării sănătății populației, trebuie redus traficul, să se efectueze salubrizarea stradală, reparare/modernizare infrastructură rutieră, producerea a energiei electrice/termice să fie redusă, dar și să scadă numărul de șantiere din Iași. De asemenea, măsurile cuprinse în Planul de Calitate a Aerului în Municipiul Iași pentru PM 10 și în Planul de Menținere a Calității Aerului în județ trebuie respectate.

Amenzi de 100.500 de lei aplicate de Garda de Mediu Iași operatorilor economici în anul 2020

În urma verificărilor efectuate de Garda de Mediu Iași au fost identificate neconformități care au constat în lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități desfășurate, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, lipsa măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, arderea vegetației uscate, a stufului sau a tufărișurilor fără acceptul autorității pentru protecția mediului. Pentru neconformitățile constatate de comisarii de mediu din Iași au fost aplicate 115 sancțiuni contravenționale în valoare de 800.500 de lei. Dintre acestea, 100.500 de lei au fost amenzi aplicate pentru poluare.

Garda de Mediu Iași a suspendat activitatea a 11 firme care nu aveau autorizație de mediu și a sesizat organele de cercetare penală

De asemenea, au fost dispuse și 11 sancțiuni contravenționale complementare privind suspendarea activității până la obținerea autorizației de mediu, iar pentru 11 fapte care se încadrează, conform legislației de mediu, la infracțiuni, au fost sesizate organele de cercetare penală. Garda de Mediu Iași a înregistrat 5 episoade de poluare a factorului de mediu apă în anul 2020, precum și numeroase episoade de afectare a calității aerului, solului și biodiversității generate de arderea deșeurilor sau a vegetației uscate. Aceste fapte au fost sancționate contravențional sau au fost sesizate organele de cercetare penală.

Comentarii
 • Vrajeala, nu s-a schimbat nimic este aceeasi poluare in Iasi.
  Dece nu vine Garda de Mediu sa verifice statiile de betoane care sunt intre carttierele Dacia si Pacurari sa vada cum din 10 in 10 minute, uneori si mai scurt timpul vin autobetoniere (asa zisele Cifaroame) la incarcat in cele doua statii care sunt una langa cealalta si in urma lor praful este la 5 metri inaltime si nu vezi da 2 metri in fata ta.
  Asta nu este poluare?
  Ordinul 119/2014 – pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei specifica clar
  Art 11. Distantele minime de protectie sanitara intre teritoriile protejate si o serie de unitati care produc disconfort si riscuri asupra sanatatii populatiei sunt urmatoarele:
  ………………………………………………………………………………………………………………………..
  Statie de preparare mixturi asfaltice, betoane – 500 de metri
  Ori cand statiile sunt la mai putin de 30 de metri de blocuri si praful este cat casa, cum spun romanii” nu este poluare.
  Cand statiile de betoane au boxele unde se depoziteaza balastul si nisipul descoperite nu inseamna poluare.
  Vreau inchiderea statiilor de betoane si mutarea lor in afara orasului.
  Si parca nu sunt de ajuns aceste doua statii care ne polueaza la mai putin de 100 de metri se mai mai construieste inca o statie de betoane.
  Strangem semnaturi pentru inchiderea statiilor de betoane si darea in judecata a Garzii de Mediu si a Primariei pentru ca aceste statii de betoane functioneaza de ani buni imbolnavind de cancer cetatenii din jurul lor

Adauga un comentariu