Titlurile zilei

Iașul în alertă! Pandemia de coronavirus a băgat spaima în toate instituțiile din oraș. Iată tot ce trebuie să faci dacă te îmbolnăvești – FOTO, VIDEO

Publicat: 25 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

O întreagă pandemie a cuprins de câteva zile unul din cele mai mari state europene. Virusul Covit 2019 a luat câteva vieți, iar alte câteva sute de persoane s-au îmbolnăvit în Italia. În zonele afectate trăiesc foarte mulți cetățeni din zona Iașului. În aceste condiții, autoritățile ieșene au dispus o serie de măsuri pentru prevenirea infecției. Autoritățile locale nu au reușit însă să se adune la aceeași masă pentru a se pune de acord asupra problemei

Județul Iași trăiește sub amenințarea infestării cu virusul Covit 19, după ce Italia, unde trăiește o mare comunitate de români, a devenit o zonă cu multe cazuri înregistrate. Autoritățile ieșene au luat ieri primele măsuri pentru prevenirea infecției în județ și protejarea populației. Au avut loc întâlniri ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU), dar și a celor de la Consiliul Județean cu unitățile medicale din subordine.

La nivelul municipalității a avut loc o ședință a CLSU la care au participat șefii instituțiilor subordonate, dar și ai Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitar Veterinare, instituțiilor de ordine, furnizorilor de utilități și reprezentanți de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, Aeroportul Internațional Iași, Prefectura Iași, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Au mai participat și reprezentanți ai firmelor responsabile în municipiu de operațiunile de dezinsecție, deratizare și larvicizare.
Pe de altă parte, la Consiliul Județean Iași a fost convocată o altă ședință la care au participat managerii unităților medicale din subordine, alături de cei ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC), Aeroportul Iași și Direcției de Sănătate Publică.

Nicăieri nu au apărut reprezentanții altor mari unități medicale din Iași cum ar fi Spitalul „Sf. Spiridon” sau Spitalul Militar, instituții de anvergură regională care ar putea avea o capacitate amplă pentru a prelua aceste cazuri. Primăria a convocat un CJSU după o decizie a Comitetului Județean, iar CJ a convocat spitalele subordonate. Însă o întâlnire mai amplă, la care să fie prezente toate instituțiile și spitalele cu atribuții în acest caz, nu a avut loc până acum, deși acest lucru este absolut necesar.

Puncte de carantină impuse de Primărie

În cadrul întâlnirii CJSU, municipalitatea a dispus Direcției de Asistență Socială să pregătească opt module de urgență din dotare (fiecare cu câte opt locuri), urmând ca personalul medical și organizarea acestora să fie asigurate de Direcția de Sănătate Publică, în colaborare cu Prefectura, iar montarea și racordarea la utilități să cadă în sarcina municipalității. Primarul Mihai Chirica a propus ca un astfel de punct de carantină să fie amenajat într-o zonă izolată, departe de aglomerarea urbană, eventual în apropierea Aeroportului Internațional Iași. De asemenea, primarul a propus organizarea unei zone unice de îmbarcare/debarcare pentru operatorii de transport de persoane care au curse spre și dinspre străinătate.

Totodată, în colaborare cu DSP și Inspectoratul Școlar, municipalitatea a amenajat covoare cu soluții dezinfectate pentru încălțăminte la toate intrările în unitățile școlare și a pus la dispoziția unităților școlare sumele necesare pentru completarea stocurilor cu dezinfectanți

Direcțiile Primăriei, puse la treabă

Toate direcțiile Primăriei și societățile comerciale au achiziționat deja dezinfectanți pentru igienizare. EcoPiața SA va amenaja covoare cu soluții dezinfectante pentru încălțăminte la intrările în piețe, iar Compania de Transport Public SA va continua igienizarea și dezinfectarea mijloacelor de transport în comun. La această ședință, DSP și Spitalul de Boli Infecțioase au dat asigurări că au pregătite atât planurile strategice, cât și resursa umană și stocurile de materiale necesare pentru prevenirea și tratarea cazurilor de gripă sezonieră și eventuale infectări cu noul coronavirus.

Zborurile din Italia, trimise în terminalul de birouri

Una prin principalele porți de intrare în Iași este Aeroportul Internațional. Cum sunt șapte curse de Italia, cu 13 zboruri săptămânal, situația este una care necesită măsuri speciale. În aceste condiții, cei de la Aeroport au anunțat că Terminalul T1 va fi destinat exclusiv pentru pasagerii curselor din Italia. În prezent, acesta este folosit pentru birourile personalului de la aerogară, însă va fi reactivat pentru cursele aeriene din Peninsulă.

„Săptămânal, la Iași sunt 13 curse care sosesc din Italia, fiecare cu câte 150-180 de pasageri. Colaborăm cu Direcția de Sănătate Publică care ne-a trimis doi medici epidemiologi pentru a monitoriza cu un termometru cu infraroșu toți pasagerii care sosesc din Italia. Noi suntem pregătiți cu dezinfectanți, cu măști, suntem în permanentă legătură cu autoritățile pentru orice situație poate apărea”, a spus Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iași.

Aerogara a început procedurile pentru achiziția a trei scannere termale, acestea urmând a fi instalate în terminalele de pasageri.

Rezerve pregătite la Spitalul de Boli Infecțioase

Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a arătat că unitatea dispune de rezerve pregătite pentru cazurile în care virusul ar putea fi confirmat în municipiu.

„Am achiziționat primele 100 de teste de care avem nevoie pentru depistarea infecției. Pacienții care vin din orașele aflate în carantină vor fi direcționați către zonele de carantină puse la dispoziție de autorități, cei care vin din alte zone vor fi supravegheați la domiciliu de către medicii de familie și medicii de la DSP. Acum, la Spitalul de Boli Infecțioase dispunem de 14 rezerve pregătite pentru cazurile în care prezența virusului ar fi confirmată”, a menționat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Spațiul de la Clunet

Secția Clunet din Bucium a Spitalului de Pneumoftiziologie dispune de 45 de paturi ce îi pot găzdui pe cei aflați în carantină. De asemenea, Inspectoratul școlar poate da un spațiu de la Liceul „Mangeron”.

„Conform instrucțiunilor emise de Ministerul Sănătății, am monitorizat județul, până acum nu sunt cazuri de confirmare a prezenței coronavirusului, au fost doar opt situații de izolare la domiciliu timp de 14 zile. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va stabili un loc special pentru carantină”, a afirmat Lucian Indrei, directorul DSP Iași.

Roboți cu ultraviolete, în spitale

 

Conducerea Consiliului Județean Iași a arătat că va suplimenta fondurile pentru achiziția unor aparate moderne de dezinfecție în unitățile medicale.

„Vom convoca o ședință extraordinară a Consiliului Județean pentru a suplimenta numărul de roboți cu ultraviolete folosiți pentru dezinfecție în spitale. Totodată, este necesar a se achiziționa astfel de aparate și pentru sălile de așteptare de la aeroport . Am decis să transmitem o adresă către Universitatea de Medicină și Farmacie în vederea sistării activității studenților în unitățile medicale, pentru o perioadă de timp”, a spus Maricel Popa, președintele CJ Iași.

În secția ATI de la Spitalul de Boli infecțioase există șase paturi pentru cazurile grave de infecție cu coronavirus. Dacă va fi nevoie, pentru suplimentarea numărului de locuri pe ATI se va apela la alte unități medicale din oraș. Deși cei care se întorc din țările afectate trebuie să stea în carantină 14 zile, nicio autoritate nu a explicat clar ce se întâmplă cu rudele lor. În cazul unei persoane aflate în carantină, aceasta este monitorizată. Însă cei cu care intră în contact nu au parte de nicio monitorizare și pot răspândi cu ușurință virusul.

Obiceiurile sănătoase limitează răspândirea infecțiilor!

Recomandările standard ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a reduce expunerea și transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mâinilor și a căilor respiratorii și practicile alimentare sigure:

1. Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde. În cazul în care nu aveți la îndemână apă sau săpun, folosiți o soluție pe bază de alcool. Este recomandat să vă spălați pe mâini:
După ce ați tușit sau strănutat
Când îngrijiți o persoană bolnavă
Înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
Înainte de masă
Înainte și după folosirea toaletei
După ce ați atins sau mângâiat un animal
După ce ați dus gunoiul.

2. Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință când tușiți și strănutați. Aruncați șervețelul după fiecare utilizare și spălați-vă pe mâini. În cazul în care nu aveți la îndemână un șervețel, tușiți sau strănutați în pliul cotului.

3. Evitați pe cât posibil contactul strâns cu persoanele care au febră și tușesc. Mergeți la medic dacă aveți febră, tușiți și aveți dificultăți de respirație.

Cum, cel mai probabil, sursa principală a infecției este de origine animală, sunt recomandate și următoarele măsuri de prevenție:

Gătiți bine carnea și ouăle, înainte de a le consuma. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animală. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimentele negătite, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.
Dacă vizitați piețele din zonele în care există cazuri confirmate de coronavirus, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii.
Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun după ce ați atins un animal sau produse care provin de la animale. Nu duceți mâna la ochi, nas sau gură după ce ați intrat în contact cu un animal

Care sunt simptomele bolii?

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România anunță că pneumonia produsă de noul coronavirus (2019-nCoV) este o boală respiratorie acută, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Autoritățile din țara noastră, ca și experții ECDC susțin că, până în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă următoarele simptome:

Febră (minimum 38 grade Celsius)
Tuse
Dificultate la respirație – în cazurile mai severe
În ceea ce privește perioada de incubație a bolii, adică timpul de la momentul infectării și până la apariția primelor semne și simptome de boală, aceasta nu a depășit 14 zile.

Adauga un comentariu