Actualitate

Iasul, in pragul unui razboi! Primariile, puse sa stranga bani pentru un conflict spontan

Publicat: 28 mart. 2014
1

@ Judetul Iasi a ajuns sa fie pregatit de un razboi iminent @ Zeci de mii de tineri se pot trezi oricand ca pot fi chemati in armata pentru a pleca la un razboi @ Guvernul a trimis o adresa catre toate primariile din judet pentru stabilirea unui buget folosit pentru conflictul militar

Criza din ultimele saptamani din Ucraina a facut ca autoritatile iesene sa intre in alerta. Nu datorita unui conflict iminent, ci pentru ca Guvernul a cerut tuturor primariilor sa intocmeasca un buget de razboi in cazul unei urgente. Si la nivelul judetului Iasi, primarii au fost nevoiti sa intocmeasca un buget ce va fi pus la dispozitia statului, dar si sa faca o lista cu bunurile ce ar putea fi rechizitionate in cazul in care vreun conflict armat ar avea loc.

Lucrurile stau insa diferit. Chiar daca a trimis o asemenea adresa catre primarii, oficialii Executivului afirma ca solicitarea se face destul de frecvent si ca totul este doar o procedura de rutina. Si astfel, in loc sa se ingrijeasca de investitii in comunele pe care le conduc, primarii sunt nevoiti sa se ocupe de bugetele de razboi. „Noi suntem obligati sa punem la dispozitia ministerului bani pentru situatii de urgenta. In caz de dezastru, de calamitate, trebuie sa avem un buget separat, sa avem bunuri pe care sa le punem la dispozitie”, a spus Stefan Timofte, primarul comunei Tomesti. Guvernul, prin Ministerul de Finante, a solicitat fiecarei entitati in parte, datele necesare privind bugetul de razboi. Pana in mai, Ministerul va intocmi bugetul pentru eventualitatea unui razboi, fiecare entitate locala in parte fiind nevoita sa lucreze asiduu la acest proiect. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ar urma apoi sa discute acest plan ce are o valabilitate de 4 ani.

„Aceste hartii au fost trimise prin Consiliul Judetean Iasi si se fac din patru in patru ani. Acum a coincis cu situatia din Crimeea si s-a ajuns aici. Noi am avea nevoie de 14 milioane ce ar trebui puse deoparte pentru aceste situatii. Toate institutiile statului functioneaza in caz de razboi. Situatia se face pe scheletul Guvernului”, a mentionat Catalin Lupu, primarul comunei Ciurea. Chiar daca stagiul militar nu mai este obligatoriu, in cazul unui conflict militar statul poate chema in armata barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 35 ani. Conform legii 128/2012, recompletata si modificata, toate persoanele care se incadreaza in aceasta categorie pot fi incorporate. La nivelul judetului Iasi, sunt mii de persoane ce pot fi chemate in orice clipa la arme. In judetul Iasi sunt circa 400.000 de barbati. Din acestia, aproximativ un sfert se incadreaza in grupa de varsta impusa de autoritati pentru recrutare. Centrul Militar Zonal este entitatea prin care se fac incorporarile in armata. Reprezentantii centrului nu au putut fi insa contactati pentru a oferi mai multe explicatii legate de acest aspect.
Comentarii
  • Iaşul… Paşcanul… Unghenul… Bucureştul… Careul… Ploieştul… Topolovenul… Feteştul… Târnăvenul… Buştenul… Petroşanul… Urzicenul… Lupenul… Piteştul… Oneştul… Țăndăreul… Mărăşeştul… Vasluul… Negreștul… Morenul… Fălticenul… Tecucul… Flămânzul… Dorohoul, dacă vă luaţi după analfabetul de acolo.

Adauga un comentariu