News Flash:

Iasul, intre copii multi si venituri putine

24 Aprilie 2000
635 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru ca am intrat in campanie electorala, Partidul Democrat s-a gandit sa procedeze la o radiografiere a situatiei generale a municipiului Iasi. Vicepresedintele PD, Gheorghe Nichita, a prezentat mediul general local, constituit, la randul lui, din mediile demografice, economice, politice si culturale.
In ceea ce priveste mediul demografic, au fost scoase in evidenta cateva date interesante. Astfel, populatia municipiului Iasi este de aproximativ 350.000 de locuitori; structural, predomina categoria de varsta de 30-64 de ani (112.455 persoane), dar este bine reprezentata, spre deosebire de alte orase alte tarii, si populatia de varsta scolara 15-19 ani (76.335 persoane).
Rezulta de aici ca, din punct de vedere al potentialului de dezvoltare locala, structura demografica este favorabila, deoarece asigura inlocuirea populatiei active. O caracteristica pozitiva esentiala o constituie si media de varsta, care este mai mica decat la nivel national.
Din total, 36% o reprezinta populatia ocupata. Cei mai multi ieseni lucreaza in sectorul secundar (industria de prelucrare) - 40% si in cel tertiar (servicii) - 40%.
Rata somajului este de aproximativ 12%, ceea ce situeaza municipiul Iasi peste nivelul mediu national de 11%. Negativ este si faptul ca venitul mediu salarial brut (1.800.000 de lei/luna) este cu 15% mai mic decat castigul mediu brut national. Mai mult, sub nivelul mediu salarial se afla 44% din populatia ocupata a municipiului Iasi. Trebuie remarcat si aspectul ca bugetul necesar pentru subzistenta unei familii din municipiul Iasi se situeaza la circa 1.800.000 de lei lunar, echivalent cu castigul brut salarial. In aceste conditii, o pondere semnificativa (intre 30% si 40%) din populatia Iasului traieste sub pragul de saracie. Estimativ, numarul contribuabililor din municipiul Iasi este de circa 220.000 de persoane, din care peste 60% au un grad de suportabilitate foarte scazut pentru plata impozitelor si taxelor locale, a taxelor speciale si a serviciilor publice.
In opinia lui Nichita, datele de mai sus reflecta cateva probleme cu care se va confrunta administratia locala in viitorul imediat si anume: presiuni asupra bugetului local pentru atribuirea de ajutoare sociale; presiuni asupra cheltuielilor de capital necesare sectorului educational; presiuni asupra cheltuielilor publice curente si de capital necesare institutiilor de asistenta sociala.
In concluzie, din analiza situatiei demografice si sociale a populatiei municipiului Iasi se desprind doua idei importante. In primul rand, bugetul local nu poate conta pe o crestere a veniturilor de natura fiscala, prin ridicarea nivelului taxelor si impozitelor locale si/sau sporirea numarului acestora. In al doilea rand, nivelul scazut al castigurilor medii, ca si structura pe sectoare a acestora, constituie o restrictie puternica asupra posibilitatilor de plata a contravalorii serviciilor publice locale. Ca atare, in conditiile stagnarii economice, nivelul arieratelor operatorilor de servicii publice locale va scadea substantial in viitorul apropiat.
Catalin ONOFREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014353 (s)