News Flash:

Iasul, judetul reziduurilor toxice

3 Aprilie 2002
1141 Vizualizari | 0 Comentarii
•In judetul Iasi sunt sapte depozite cu deseuri industriale •Pe dealul Copacioaia exista doua depozite subterane cu reziduuri toxice stocate aici de 31 de ani •La Pascani se afla depozitate 26 tone de pesticide adunate de la fostele CAP-uri •In anul 2000 s-a constatat o crestere semnificativa de deseuri industriale •Multi agenti economici au stocate deseuri ce contin cianuri si metale grele pentru care nu s-a gasit inca o rezolvare ecologica de eliminare •La depozitul Tomesti, concentratia indicilor de poluare depaseste de 10 ori limita maxima admisa

In prezent, in judetul Iasi, exista sapte depozite pentru stocarea definitiva a deseurilor industriale. In comuna Holboca se afla doua depozite subterane cu reziduuri toxice provenite de la societatile "Terom" si "Tehnoton". Acestea sunt amplasate pe dealul Copacioaia si sunt stocate aici de 31 de ani. Alte depozite cu deseuri menajere, industriale, zgura, caramizi, nisipuri uzate, tunder, slam neutru, cenusa si namoluri epurate se afla in localitatile Rediu, Ciurea (zona Zanea), Iasi, Tomesti, Tg. Frumos si Pascani. De asemenea, in Pascani exista un alt depozit care contine 26 de tone de deseuri de pesticide provenite de la fostele CAP-uri. Conform unor statistici ale Inspectoratului de Protectia Mediului (IPM) Iasi, se constata ca, in perioada 1995-1999, cantitatea anuala de deseuri industriale generate scade, in anul 2000 cunoscandu-se o crestere semnificativa, in concordanta cu evolutia sectoarelor industriale din judet. In schimb, cantitatea de deseuri periculoase scade ca urmare a reducerii activitatilor in sectoarele care genereaza aceste deseuri ("Terom", "Antibiotice"). Din analizele efectuate de catre inspectorii din cadrul IPM, de exemplu, in zona haltei industriale Ciurea, unde se afla un depozit de zgura, caramizi si nisipuri uzate, s-au constatat cresteri ale valorilor la indicatorii de poluare, valori ce depasesc limitele admise, precum si prezenta in continuare a compusilor fenolici in forajul analizat.
In prezent, in judetul Iasi exista stocate la agentii economici producatori si cantitati variabile de slamuri de galvanizare cu continut de cianuri sau metale grele, pentru care nu s-a gasit inca o solutie ecologica de eliminare.

Deseurile spitalicesti sunt distruse in conditii necorespunzatoare

Inspectorii IPM au efectuat un studiu de evaluare a riscului asupra sanatatii populatiei si a mediului pentru depozitul de deseuri menajere Tomesti. Cu aceasta ocazie, s-a stabilit ca, in vecinatatea depozitului, concentratiile de poluanti atmosferici (monoxid de carbon, amoniac, hidrogen sulfurat) prezinta depasiri de 2-10 ori ale concentratiilor maxime admise. De asemenea, in zona locuita, concentratiile de amoniac, hidrogen sulfurat si partial monoxid de carbon se mentin peste concentratia maxima admisa. Aceasta face ca indicele global de poluare sa aiba valori mari in zona locuita si foarte mari in zona depozitului. Tot in zona locuita s-au constatat puternice acuze de disconfort din partea populatiei, cum ar fi mirosuri neplacute frecvente si considerate insuportabile ca intensitate. Colectarea deseurilor spitalicesti in unitatile sanitare se realizeaza in conditii necorespunzatoare. Incinerarea acestora se face la locul de producere, in instalatii vechi, neomologate, cu sau fara aport de combustibil, fara un control al procesului de ardere sau al tipurilor si cantitatilor de poluanti emisi in atmosfera, creand disconfort in zonele limitrofe locuibile. Inspectorii din cadrul IPM considera imperios necesara realizarea unei instalatii de ardere omologate si, in acest sens, a propus un proiect de incinerator pentru deseurile toxice si periculoase cu o capacitate mare, care sa deserveasca intreg judetul. Depozitarea necorespunzatoare a deseurilor in mediul rural (animaliere si biodegradabile) creaza riscuri pentru sanatatea populatiei, poluarea apelor subterane si de suprafata cu azotati, azotiti, substante organice, amoniu si, nu in ultimul rand, poluarea peisagistica.
Judetul Iasi se confrunta cu mari probleme in ceea ce priveste modul de gestionare a deseurilor, in special cele menajere.
In anul 2001 s-au lichidat unele stocuri de deseuri periculoase, prin eliminarea acestora in instalatia omologata din Timisoara, urmand ca, in perioada urmatoare, sa se elimine si deseurile toxice aflate in depozitul subteran de la Copacioaia (Holboca) si deseurile de pesticide din depozitul Pascani.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1421 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013767 (s)