Actualitate

Iasul, noul pol de atractie pentru tinerii antreprenori! Au venit din strainatate sa studieze si sa investeasca in afaceri locale! Angajari record in acest domeniu!

Publicat: 19 sept. 2019
Editia PDF
15 Oct. 2019

@ Orasul Iasi a devenit unul dintre pricipalii poli de atractie pentru tinerii care viseaza sa se lanseze in afaceri in lumea digitala @ Odata cu deschiderea marilor centre de birouri si venirea multinationalelor in Iasi, domeniul IT – Outsourcing atrage tot mai multi antreprenori aflati la inceput de drum @ Tot mai multi studenti straini aleg sa studieze in Iasi, avand in vedere mai ales oportunitatile de dezvoltare si de atragere a fortei de munca ieftine si bine pregatite din punct de vedere profesional @ Un student venit tocmai din Israel explica de ce a ales Iasul in locul altor locatii din Europa pentru a se specializa in domeniul IT si pentru a deschide o afacere in acest sector @ La nivelul Iasului, peste 100.000 de persoane lucreaza în industria de business services IT, numarul de angajati fiind al doilea dupa Bucuresti

Orasul Iasi a devenit unul dintre principalii poli de atractie pentru tinerii cu spirit antreprenor care vor sa se dezvolte in lumea digitala. Numarul studentilor straini care vin sa studieze la universitatile din Iasi este in continua crestere, iar daca in anii precedenti, majoritatea studentilor din strainatate alegeau cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie, lucrurile s-au schimbat, iar majoritatea aleg sa urmeze cursurile Facultatii de Informatica, cele ale Facultatii de Automatica si Calculatoare, dar si cele ale Facultatii de Electrica, Energetica si Informatica Aplicata din Iasi.

Odata cu venirea multinationalelor in Iasi, in momentul de fata exista peste 11.000 de angajati care lucreaza în industria de IT-outsourcing, iar conform statisticilor, cifrele sunt in continua crestere, mai ales avand in vedere numarul tot mai mare de studenti ai facultatilor de specialitate.

Un tanar venit din Israel in Iasi povesteste cum a ales sa se inscrie la cursurile Facultatii de Automatica si Calculatoare, fiind indrumat de familie sa aleaga aceasta cale, care ofera foarte multe oportunitati.

"Nu am avut in calcul Romania pentru ca am vrut sa fiu aproape de casa, dar tatal meu a insistat sa vin aici pentru ca si el a facut studii in Iasi, dar de inginerie chimica la vremea lui. Noi suntem din Gaza Strip (Fasia Gaza – n.r.), iar acolo nu se acorda multe sanse pentru cetatenii musulmani, posturile cele mai bune de munca nu le avem noi musulmanii, ci evreii din Israel. De la medicina pana la posturi in banca, toate sunt ocupate de ei. Am o pasiune de mic pentru calculatoare, iar tatal meu mi-a explicat ca sansa cea mai buna pentru mine este sa fac facultatea in acest domeniu, care inca nu este ocupat, iar pentru ca in Romania studiile sunt ieftine si tatal meu a fost deja aici, am ajuns la Iasi. Planul meu este sa dezvolt startup-ul la care lucrez acum, adica sa deschid  impreuna cu doi colegi o companie care dezvolta software personalizat pentru magazine locale", a explicat Ibrahim Almasandi.

Vezi si: ANALIZA INCENDIARA! Aceasta este adevarata fata a industriei IT. Detalii incredibile despre lumea buna care produce sute de milioane de euro in Iasi

Cele mai dorite corporatii pentru angajare de catre ieseni

Cu o medie totala de aproape 20.000 de persoane care lucreaza in acest domeniu, Iasul a ajuns sa domine la acest capitol in partea de est a tarii. Avand in vedere dezvoltarea accelerata a acestui sector al industriei digitale, la Iasi a fost organizat un eveniment special dedicat transformarii în Industria Business Services. In momentul de fata exista peste 20.000 de angajati care lucreaza în industria de IT-outsourcing, iar numai domeniul call-center, care este doar unul din serviciile industriei, ocupa locul 7 la nivel local, cu un numar de 2.773 de angajati, ceea ce reprezinta locul 2 pe tara, dupa Bucuresti.

Vezi si: Iasul, tot mai vizibil pe harta IT & Outsourcing a Romaniei

In acest sens, la Iasi a fost organizat un eveniment important cu tema "Arta progresului cu specializarea Transformarea în Industria Business Services", iar scopul evenimentului a fost acela de a facilita schimbul de bune practici între companii, de a recunoaste provocarile si oportunitatile viitoare si de a pregati participantii sa îmbratiseze schimbarile viitoare. Numarul firmelor de profil a crescut mult in ultimii ani.

Conform datelor oficiale, in anul 2013, in sectorul informatiilor si comunicatiilor erau inregistrate 691 de unitati locale active. In anul 2017, numarul acestora a crescut la 978 de unitati. Din acestea, 845 de unitati au inregistrati intre 0 si 9 angajati, alte 97 au angajate intre 10 si 49 de persoane.

In aceste conditii, sectorul de IT Outsourcing este de departe principalul motor al economiei iesene, care a explodat in ultimii ani odata cu venirea marilor companii internationale pe plan local si odata cu numeroasele angajari facute pe acest sector. Conform datelor adunate in 2018, Amazon este de departe cel mai dorit angajator din Iasi, fiind urmat de Continental, Oracle, Conduent, Endava si Microsoft. Americanii de la Delphi si germanii de la E.ON sunt singurele companii din afara sectorului IT care se afla in topul preferintelor avute de ieseni la angajare.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit