Local

Iaşul nu va fi luat prin surprindere de primele ninsori. Iată cum arată utilajele pentru deszăpezirea judeţului – FOTO/ LIVE VIDEO

Publicat: 20 nov. 2020

Primăria Municipiului Iaşi va transmite informaţii privind deszapazirea din acest an în judeţ. Edilul Mihai Chirica vorbeşte vineri, 20 noiembrie 2020, despre câte utilaje vor lupta cu troinele de zăpadă şi de cât nisip dispun reprezentanţii municipalităţii.

Edilul a transmis că sunt 126 de echipamente cu care se va interveni, peste 400 de oameni, 4.000 tone de sare aditivată. Având în vedere faptul că meteorologii au emis un cod galben de ninsori, Mihai Chirica s-a deplasat la baza Citadin SA Iași pentru a verifica stadiul organizării echipamentelor și utilajelor pentru a deszăpezi județul Iași.

Parcul auto pentru deszăpezire s-a înnoit

Primarul Mihai Chirica susține că parcul auto s-a înnoit, iar utilajele vechi au fost trase pe dreapta. Astfel, iarna aceasta se va interveni pe versanți, șosele, drumuri, trotuare și parcuri cu circa 126 de echipamente specializate. Se vor folosi circa 4.000 tone de sare aditivată, anticorozivă. Iar nisipul va fi utilizat doar în cazuri extreme.

De asemenea, peste 400 de persoane vor fi puși la dispoziție pentru a deszăpezi șoselele, trotuarele, parcurile și pentru a scutura vegetația.

„Avem 126 echipamente pe care le putem folosi pentru deszăpezire şi alte contractate, 3.980 de tone de sare aditivată, anticorozivă. Încercam să nu dăm cu nisip să nu creştem concentraţia de praf. Circa 124 de oameni, plus 200 SPI, şi dispeceratele. La dispecerat o să dăm drumul în condiţiile în care considerăm că vine ninsoarea. Să nu risipim resursele.

Pentru zonele de versant sunt tractoare din dublă tracţiune şi pentru parcuri avem 4 încărcătoare mici. Avem persoane care vin la scuturarea vegetaţiei. Pentru trotuare avem 30 de utilaje, avem 124 de oameni în fiecare zi la stradă care se vor ocupa. Stocuri de carburanţi nu avem că se alimentează din staţii. Dacă sunt probleme avem unde stoca, o staţie de alimentară. Se pot stoca 30 de tone de carburanți. Acum 3 ani s-au închis staţiile din cauză că nu aveau de unde aproviziona”, a transmis Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Dormitoare pentru navetiști

Primarul Mihai Chirica a declarat vineri, 20 noiembrie 2020, faptul că sunt puse la dispoziție dormitoare pentru navetiștii care lucrează în deszăpezirea troienelor ce vor urma. În acest an, din cauza pandemiei cu noul coronavirus se va lucra mai mult cu oamenii din municipiul Iași, și mai puțin cu navetiști. În cazul în care situația o va impune, persoanele ce fac navetă vor fi cazate în număr mai mic în dormitoare. Sunt circa 23 de paturi cu încălzire puse la dispoziția lucrătorilor.

Totodată, se va lucra intens în pregătirea și supravegherea piețelor agroalimentare, care vor fi prioritare.

„23 de paturi cu încălzire. Anul ăsta va fi o deszăpezire altfel. Dormitoarele vor fi evaluate frecvent. Vom lua cu oameni din Iaşi, care vor sta acasă la ei. Navetiştii vor sta puţini în camere. Anchetele epidemiologice vor fi făcute frecvent.

Pericolul faţă de anii precedenţi este legat strict de contextul epidemiologic. Situaţia cu pieţele va fi similară ca în anii precedenţi. Trebuie să le întreţinem într-un mod asigurat. Dacă ninge, trebuie să le avem prioritare. Staţiile de recepţie şi contractele de emise sunt pregătite. Cele vechi sunt trase pe dreapta, parcul auto a fost înnoit.

Se anunţă zăpada. Suntem pregătiţi spunem noi. Avem 126 de echipamente cu care vom interveni. Sunt peste 400 de oameni care vor lucra, 200 de oameni de la Salubris. Sunt şi dormitoare pentru cazarea lor. Nu ne lipsesc resursele şi nici experienţa. Oamenii vor fi dispersaţi. Vom lucra cu oameni din Iaşi, mai puţin cu navetiştii.

Speram să nu avem o iarnă grea. Aproape 4 tone de sare, nisipul va fi folosit doar în condiţii extreme. Avem echipament special pentru zonele de versant. Speram să trecem cu bine. Sunt oameni noi băgaţi în comandament.

Vehicule noi achiziţionate sunt 10. Cele vechi sunt trase pe dreapta. Sunt investiţii mari. Vehicule noi pe zonele pietonale, se folosesc în toată lumea. Nu mărim taxele şi impozitele decât cu ce prevede norma legală, adică inflaţia”, a transmis Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Adauga un comentariu