National

Iasul prins in blocada iernii

Publicat: 31 ian. 1999
1

•Localitatile din judet, inclusiv municipiul Iasi, au ramas de sambata izolate.

In urma ninsorii, toate drumurile, comunale, judetene, nationale si europene au devenit impracticabile. Situatia a fost agravata de vantul care a viscolit permanent zapada si care, in conformitate cu declaratiile celor responsabili cu deszapezirea, a facut inutila interventia utilajelor. In cursul diminetii de ieri, Directia de Administrare a Drumurilor Judetene (DADJ), a scos pe drumurile judetene numai doua autofreze trimise spre Targu Frumos, insa acestea au fost rechemate in Iasi pentru a nu risca sa ramana blocate pe sosea. Pentru prima data in aceasta iarna, au devenit impracticabile si drumurile nationale care traverseaza judetul, pe acestea fiind inregistrate blocaje in urma inzapezirii autoturismelor abandonate.

Duminica dimineata se inregistrau astfel de blocaje pe DN 28, in zona localitatilor Letcani si Sarca si pe DE 2, intre localitatile Cristesti Draguseni. In zona s-a actionat in tot cursul zilei de ieri cu autofreze, insa automobilele blocate nu au putut sa fie eliberate, fiind incapabile sa urce o panta din apropiere de Sarca. De la Dispeceratul Agentiei Nationale a Drumurilor s-a precizat ca nici macar masinile Armatei, trimise pentru ajutorarea civililor, nu au reusit sa faca mare lucru, pe tot parcursul zilei de ieri automobilistii ramanand pe sosea. Doar in jurul orelor 18.00 s-a reusit deblocarea DN 24, Ciortesti Poieni Iasi. Spre seara, utilajele de deszapezire si-au reluat activitatea, actionind spre Sculeni si spre Targu Frumos. Se astepta ca in cursul noptii, in cazul absentei viscolului si a ninsorii, soselele spre cele doua directii sa fie redeschise traficului rutier.

Mai grava a fost situatia ieri pe toate drumurile comunale si judetene, unde circulatia era complet paralizata. Traficul a fost impiedicat pe parcursul intregii zile de un strat de zapada, cu grosimea de 1,5 – 2 metri. Dupa cum mentionam, activitatea utilajelor de interventie a fost drastic restransa in urma viscolului, pentru a nu se risca inzapazirea masinilor de interventie. In aceasta situatie, 250 de salariati de la DADJ si de la Societatea Comerciala Drumuri si Poduri au luat pozitia de „loc repaus”, asteptand incetarea viscolului. Seara, in jurul orelor 19.00, situatia ramasese neschimbata, asteptandu-se venirea diminetii pentru trimiterea utilajelor in teren.

Trenurile au intarziat ore intregi

Circulatia trenurilor pe Regionala Iasi a fost afectata in mod deosebit in urma caderilor masive de zapada. Circulatia a fost redeschisa in cursul zilei de ieri pe tronsonul de cale ferata dintre Pascani si Targu Neamt, tronson inchis cu 24 de ore inainte. Pentru aceasta a fost nevoie de interventia a doua pluguri, care au patrulat in permanenta intre cele doua localitati. O situatie similara se inregistra ieri pe tronsonul dintre Suceava si Paltinoasa, care trebuia degajat continuu in urma caderii de zapada. Totusi, conform lui Vasile Ghidiu, directorul Agentiei Zonale de Calatori Iasi, cele mai mari probleme se inregistrau ieri pe relatiile situate in sudul Regionalei Iasi. Trenurile care veneau dinspre Bucuresti sau Galati au inregistrat intarzieri de pana la trei ore. Acceleratul 1931, care circula de la Galati, a ajuns in cursul zilei de ieri in gara Iasi, cu o intarziere de doua ore si jumatate. „Nu as recomanda plecarea cu trenul in aceste zile decat in cazuri absolut obligatorii. Situatia se poate deteriora de la o ora la alta din cauza viscolului si este posibila aparitia unor situatii nedorite. Cu toate acestea, pana acum, am avut cu mult mai putine probleme decat cele inregistrate pe drumurile din judet, pentru ca am reusit sa asiguram circulatia aproape de normal a trenurilor”, a precizat Vasile Ghidiu. Duminica nu mai era inchis nici un tronson de cale ferata, insa cursa Iasi – Saveni a fost anulata, pentru ca nu a existat locomotiva disponibila pentru tren.

Localitatile ramase fara curent electric

Zapada si viscolul a afectat si alimentarea cu curent electric a localitatilor din mediul rural din judet. Cele mai multe avarii au aparut in cursul zilei de sambata, cand au fost intrerupte doua linii de medie tensiune, de 20 kV, iar doua dintre acestea primeau curent doar partial. In urma acestor defectiuni, duminica ramasesera fara curent electric un numar de 39 de sate din judet. Numarul acestora a scazut, dupa ce sambata se inregistrau in judetul Iasi, un numar de 55 de localitati lipsite de curent electric. Ieri, Sucursala de Distributie a Energiei Electrice a trimis o masina de interventie de tip „Tatra” spre Voinesti, pentru a remedia una dintre avarii, insa aceasta a ramas blocata in zapada. Sucursala a apelat la Directia de Administrare a Drumurilor Judetene si la Apararea Civila pentru a aloca utilaje de deszapezire, in vederea eliberarii echipei de interventie. In cele din urma, masina Sucursalei de Distributie a ajuns la Voinesti, iar prin remedierea avariei noua localitati au primit din nou energie electrica, de la ora 18.30. Printre localitatile care nu primeau ieri curent electric se numarau Tibanesti, Dagita, Tarnita, Tibanesti, Tansa, Vorovesti, Cucuteni, Voinesti, Horlesti, Mironeasa, Negresti.

Adauga un comentariu