Actualitate

Iasul ramane fara caldura

Publicat: 07 ian. 2009
1

• Daca temperaturile vor scadea sub minus 20 grade Celsius, toate apartamentele racordate la CET vor ramane fara caldura • De ieri dimineata, cantitatea gazului furnizata catre CET a fost diminuata la aproape jumatate • Conducerea CET a declarat ca nu a fost luata prin surprindere, deoarece E.ON Gaz a anuntat aceasta masura • Oficialii centralei explica faptul ca populatia nu va avea de suferit de pe urma scaderii nivelului de gaz, deoarece sunt stocuri suficiente de carbune si de pacura pentru mai bine de o luna • Totusi, in cazul in care gazul va fi sistat, pornirea instalatiilor este foarte dificila.

Criza legata de furnizarea gazului, ce a cuprins partea estica a Europei, a ajuns si la Iasi. Pe fondul sistarii cu 30 la suta a gazului furnizat catre Romania, E.ON GAZ a redus numarul de metri cubi furnizati catre Centrala Electrica de Termoficare (CET). Astfel, de ieri dimineata de la ora 6.00, cei 17.760 metri cubi de gaz furnizati pe ora au fost redusi la 10.500 metri cubi. Conducerea CET considera ca nu reprezinta o problema aceasta situatie, deoarece sunt stocuri de carbune sau de pacura care pot asigura caldura in apartament cel putin de 45 zile.
Totodata, mai sunt contractate 50 mii tone de carbune de la firma Unicom.

„Astazi dimineata (ieri dimineata-n.r.) s-a redus cota de gaz. Am fost anuntati de catre dispeceratul de gaze de la E.ON. Deocamdata nu avem probleme, deoarece avem pe ce functiona. Sunt 44.200 tone de huila, 6.000 tone de pacura si trebuie sa mai vina si 50 mii tone de carbune de la Unicom. Pentru ca a scazut cantitatea de gaz, vom folosi mai multa pacura. Daca pana acum foloseam 110 tone pe zi, de acum inainte vom folosi cam dublu. Momentan functionam bine cu un cazan si o turbina la CET I si la fel la CET II. Avem si cazane de rezerva care vor fi folosite in caz de nevoie”, a explicat Neculai Parasc, purtatorul de cuvant al CET.

Gata cu caldura in apartamente

Reprezentantii primariei sunt mult mai pesimisti in ceea ce priveste activitatea CET-ului, deoarece cand se vor inregistra minus 20 grade Celsius, populatia poate ramane fara caldura in apartamente. Astfel, miile de apartamente ce sunt racordate la retelele CET vor avea caloriferele inghetate.

„Cand o sa scada sub minus 20 de grade, s-a terminat cu caldura si vom fi nevoiti sa reducem consumul la CET. Deocamdata noi suntem intr-o situatie buna, deoarece tara depinde de gazul din import in proportie de 30 la suta. CET nu depinde foarte mult de gaz, alimentand direct doar cateva centrale din zona Copoului. 2,3 la suta din productia CET se bazeaza pe gaz. CET I functioneaza cu pacura si gaz, iar CET II cu carbune. Sunt cam 40 mii de locuinte care sunt racordate la retele de gaz”, a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al primariei. Viceprimarul este mult mai drastic, considerand ca in cazul in care ratia de gaz va ajunge la 4 mii metri cubi pe ora, situatia va fi cu adevarat dezastruoasa pentru iesenii care nu vor mai avea la ce sa se incalzeasca. Totusi, edilii incearca sa nu panicheze populatia, sperand ca aceasta criza sa nu se accentueze.

„Daca gazul scade sub 4.000, atunci sunt mari probleme. Daca se opreste de tot, nu se mai poate face reaprinderea si in acest caz degeaba avem carbune sau pacura. Dar speram sa nu ajungem in situatia asta”, a spus viceprimarul Romeo Olteanu.

Butelia salvatoare

In cazul extrem in care nu va mai fi gaz nici macar pentru aprinderea centralei electro-termice, reprezentantii CET iau in calcul si folosirea unor solutii mai putin conventionale. Astfel, mai multe butelii de gaz ar putea ajuta la punerea in functiune a instalatiilor de incalzire.

„Daca nu va mai fi deloc gaz, vom apela la alte metode. Putem folosi mai multe butelii de gaz, dar conditia este sa nu fie ger afara. Am mai folosit asa ceva pe timp de vara”, a mai spus purtatorul de cuvant CET.

E.ON Gaz linisteste populatia

E.ON Gaz asigura iesenii ca deocamdata nu vor exista probleme in ceea ce priveste cantitatea de gaz necesara populatiei. Ba, mai mult, reprezentantii companiei isi iau angajamentul sa monitorizeze evolutia viitoare a crizei care poate degenera oricand.

„La acest moment nu sunt efecte rezultate in urma reducerii livrarii de gaz pe plan international. Deficitul nu afecteaza populatia, activitatea desfasurandu-se la parametri normali. Deficitul este corectat de productia interna sau de stocurile existente. In continuare, compania monitorizeaza impreuna cu TransGaz situatiile care pot duce la masuri restrictive”, a explicat Corneliu Zait, purtatorul de cuvant al E.ON Gaz.

Comentarii
  • asculta ce spun cei nestiutori..!!!

    „Daca gazul scade sub 4.000, atunci sunt mari probleme. Daca se opreste de tot, nu se mai poate face reaprinderea si in acest caz degeaba avem carbune sau pacura. Dar speram sa nu ajungem in situatia asta”, a spus viceprimarul Romeo Olteanu.

    ce treaba are gazul cu centrala de la holboca care consuma numai carbune? daca e vorba de cet iasi e posibil sa apara avarii din cauza inghetului dar altfel nu exista asa ceva. deci iasul sta chiar foarte bine la capitolul carbune si deci la caldura si apa calda. abia in situatii de acest fel imi dau seama ce importanta are cet-ul !! mai frumos este ca si eu mi-am pus centrala si acum urmaresc temperatura pe afisajul centralei ,ce se chinuie sa faca 70 de grade pe tur !!! halal afacere am facut !!! alta sursa nu am. acum sa apara domnii ziaristi si sa ma invete cum iesim din criza caldurii .Am pus centrala si ma uit la ea de pe o zi pe alta !! asta vara toti nestiutorii sau toti care s-au pacalit punand centrala isi dadeau cu parerea despre incalzirea centrala !!offfff acum stam si ne uitam…….sa-mi fie invatatura de minte. Ziaristii urmaresc interesele proprii si acum noi suferim……!!!! caldura multa si mancare calda domnilor..!!!!!!!!

  • coco eu am centrala stau langa bila si nu am nici o problema 🙂 si am si 4 camere de incalzit. Verifica sa fie ok presiunea in zona .. sau poate centrala are ceva…

  • multumesc alex !!! vreau sa-ti spun ca centrala mea are serpentina returului in calea fumului si acest fapt constituie un avantaj la producerea caldurii si a apei calde,dar acum parca incalzeste mai greu decat o stiam eu. Stiu ca cei de la gaz mai baga si aer comprimat pe teava si cred ca de aici si mersul in gol la centrala.Ei scriu in factura ,la modul de calcul al kw puterea calorifica superioara dar noi folosim puterea calorifica inferioara. Hotie pe fata, cu acte !!! Acum si problema cu rusii,care sigur va dura si sa vedem cum scapam in iarna asta !!!! dar daca se lasa naspa ,in toamna ma racordez inapoi la ufet,oricum nu costa nimic.Imi pare rau dupa banii de pe centrala plus manopera plus acte plus deranjul……Sper sa fie bine macar in iarna asta……apoi vad eu…!!!!! caldura multa

Adauga un comentariu