Eveniment-Social

Iasul risca sa ramana fara statie de epurare

Publicat: 25 ian. 1999
1

•Bugetul de stat nu mai finanteaza investitia iar Consiliul Judetean nu are puterea finaciara sa o faca
•”Mannesmann” livreaza ritmic utilajele contractate dar RAJAC nu mai are ce face cu ele
•Se preconizeaza declansarea unui „razboi ecologic” cu Republica Moldova

Lucrarile la una din cele mai importante investitii straine, din judetul Iasi, sunt in pericol, iminent, de sistare. Statia de epurare a municipiului a fost pina pe 31 decembrie 1998, finantata din doua surse: printr-un credit extern acordat de banca germana „KfV” si de stat, prin transferuri de la bugetul central alocate pina acum prin intermediul Consiliului Judetean. Valoarea totala a investitiei este de 24 de milioane de marci germane si statia urma sa fie data in folosinta la sfirsitul acestui an. Din banii partii germane au fost achizitionate utilaje de la firma „Mannesmann„, iar din banii de la bugetul de stat urmau sa se realizeze constructiile aferente statiei de epurare.

De la 1 ianuarie 1999, odata cu intrarea in vigoare a Legii Finantelor Publice, Ministerul de Finante si-a luat complet mana de pe aceasta investitie importanta, aruncand sarcina continuarii finantarii in curtea Consiliului Judetean. „Pentru a finaliza investitia mai avem nevoie de 350 miliarde lei, din care numai in acest an sunt necesare 212 miliarde lei. In conditiile in care tot bugetul judetului este de 110 miliarde lei, apare foarte clar faptul ca nu putem primi nici un ajutor din partea Consiliului Judetean” a mentionat Gheorghe Nichita, manager al RAJAC. Directorul regiei a intrat in panica in ultima saptamana pentru ca in proiectul de buget inaintat comisiilor parlamentare, de Ministerul de Finante, obiectivul „Statia de epurare a municipiului Iasi” nu se regaseste la nici un capitol. In fata acestei situatii, Nichita a depus un amendament la Legea Bugetului la nu mai putin de 12 comisii parlamentare, care ar fi trebuit sa ia in dezbatere proiectul de lege in cursul acestei saptamini.

„Raspunsurile de principiu pe care le-am primit nu sunt deloc incurajatoare. Parlamentarii cu care am discutat mi-au spus ca sansele de reusita ale acestui amendament sint extrem de reduse”, a precizat Nichita. Regia se afla pusa, in urma acestei schimbari de politica de investitii, intr-o situatie dezastruoasa. „Mannesmann” si-a indeplinit obligatiile contractuale si continua sa si le indeplineasca la termenele stabilite. Numai in acest moment RAJAC trebuie sa plateasca 16 miliarde lei taxe vamale pentru echipamentele nemtesti.

Pe de alta parte, din anul 2.000, regia va incepe sa returneze banii acordati de „KfV” in situatia in care statia nici nu va fi data in folosinta. In sfarsit, daca obiectivul nu va fi dat in folosinta la termen, nemtii nu asigura nici o garantie tehnologica pentru aceasta lucrare. Consecintele ecologice si politice sunt incalculabile. Reprezentanti ai Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului au mentionat ca, in cazul in care statia nu va functiona la capacitate de la 1 ianuarie 2.000, municipiului Iasi i se va interzice deversarea apelor uzate in raul Prut, ceea ce ar echivala cu oprirea alimentarii cu apa a orasului. Miza este importanta, pentru ca apa din Prut este folosita drept apa de consum pentru mai multe orase din Republica Moldova, in aval de Iasi. Moldovenii au fost in mai multe rinduri in pragul declansarii unui „razboi ecologic”, insa protestele au fost intrerupte, cu promisiunea ca de anul viitor aceasta problema va fi reglementata.

Adauga un comentariu