Actualitate

Iasul se poate infrati cu un oras din Macedonia

Publicat: 11 iul. 2016
1

Autoritatile iesene s-au intalnit ieri cu reprezentantii Ambasadei republicii Macedonia la Bucuresti. Delegatia macedoneana a fost condusa de Execelta Sa Pande Lazarevski, ambasadorul Macedoniei la Bucuresti. Din echipa acestuia au mai facut parte si Hanif Dauti, consilier al ambasadei, printul Serban Dimitrie Sturdza, Consul Onorific al Republicii Macedonia pentru 12 judete din estul si sud-estul României- inclusiv judetul Iasi, cu sediul în Constanta.

Reprezentantii municipalitatii iesene au aratat ca scopul principal al întrevederii a fost discutarea perspectivelor si modalitatilor de strângere a relatiilor de cooperare. Au fost identificate câteva domenii prioritare, precum educatia, asta dupa ce Univesitatea „Al. I. Cuza” din Iasi a semnat un parteneriat cu Universitatea „Sf. Clement” din Bitola. In vedere a fost luat si turismul ecumenic, cultul Sf. Parascheva fiind foarte important în rândul populatiei macedonene, tara cu 365 de biserici, precum si organizarea unor forumuri de investitii în ambele tari, Macedonia oferind facilitati importante investitorilor straini.

„Excelenta Sa, domnul Dr. Pande Lazarevski, a propus si finalizarea negocierilor de înfratire între orasele Iasi si Bitola si semnarea acordului în perioada urmatoare. S-a adus în discutie si necesitatea deschiderii unui Birou al Consulului Onorific al Republicii Macedonia pentru estul si sud-estul României la Iasi, pentru a putea asigura prezenta necesara si implicarea în strângerea relatiilor de cooperare. În acest sens, a fost solicitata municipalitatii o locatie si o lista a evenimentelor anuale importante pentru a putea fi incluse în calendarul cooperarilor româno-macedone”, au mentionat reprezentantii Primariei municipiului Iasi. Ambasadorul macedonean a purtat ieri runde de discutii si cu sefii Prefecturii Iasi si cu cei ai Consiliului Judetean Iasi despre posibilitatea implementarii unor proiecte comune.
Adauga un comentariu