Actualitate

Iasul, sub cod galben de ninsoare. Alerta pe toate drumurile din judet

Publicat: 07 ian. 2016
1

@ Judetul Iasi se confrunta in ultimele zile cu un val puternic de ninsori, iar zeci de drumuri ar putea ramane in perioada urmatoare blocate @ Meteorologii au emis un cod galben de ninsori puternice si precipitatii mixte, ce ar putea fi prelungit si in zilele urmatoare

Avertizarea Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) privind caderile masive de zapada peste mai multe judete, printre care si Iasul, a facut ca drumarii sa intervina pe zeci de artere principale cu material antiderapant, dar si cu utilaje pentru indepartarea zapezii. Conform previziunilor meteo, judetul Iasi este in continuare sub cod galben de ninsori viscolite si precipitatii mixte, cel putin pana in aceasta dimineata. Meteorologii ar putea insa sa prelungeasca avertizarea, astfel incat soferii sunt sfatuiti sa fie atenti la drum, pentru a nu risca sa ramana inzapeziti.

De altfel, drumarii au actionat pana in aceasta dimineata, cu zeci de utilaje, pe mai toate drumurile principale din municipiu, dar si din judet, pentru a indeparta zapada cazuta si pentru a imprastia material antiderapant. Din nefericire, pana la aceasta data, nu s-au inregistrat drumuri blocate. In ultimele ore, drumarii din municipiu au intervenit cu utilaje de imprastiat cloruri, autovehicule cu lama sau buldoexcavatoare si incarcatoare frontale, pentru a curata strazile si pentru a imprastia material antiderapant.

„Dat fiind ca vremea nefavorabila, cu ninsori însemnate cantitativ si intensificari ale vântului, va continua cel putin pâna vineri, 8 ianuarie 2016, comandamentul de iarna va continua sa intervina în municipiu. În prezent, pentru perioada urmatoare, comandamentul dispune de 66 de utilaje: 10 autovehicule cu morisca, 18 autovehicule pentru transportul zapezii, 5 camioane MAN cu lama, 5 autoutilitare, 6 tractoare cu plug, 2 autogredere, un buldoexcavator, 5 încarcatoare frontale, 9 buldoexcavatoare cu lama si cupa multifunctionala, 4 sararite si un buldozer. De asemenea, sunt disponibile si 143 de tone de antiderapant deja preparat si 836 de tone de cloruri cu inhibitori, fiind contractate înca 500 de tone”, a mentionat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al primariei Iasi. Si la nivelul judetului, circulatia se desfasoara fara probleme.

„În urma caderilor de zapada din cursul noptii trecute si din aceasta dimineata, pentru asigurarea unor conditii normale de circulatie, s-a actionat pe 22 trasee de drumuri judetene cu îmbracaminte asfaltica, cu un numar de 14 utilaje de deszapezire tip autocamioane cu lama si sararita si 4 autogredere, deservite de 32 de persoane si s-au raspândit 176 tone de material antiderapant nisip si sare. Toate drumurile judetene sunt deschise traficului rutier, fara restrictii de circulatie. În acest moment, în medie, grosimea stratului de zapada este de aproximativ 5 centimetri, ajungând pâna la 7 centimetri în zona Pascani”, au mentionat reprezentantii Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor Iasi.

Adauga un comentariu