Local

Iasul, taiat de pe harta Programului „Rabla”

Publicat: 24 mart. 2011
1

@ Nici o firma ieseana nu a obtinut avizul pentru colectarea masinilor uzate, iar astazi expira termenul pentru o noua selectie @ Firmele lui Constantin Comanescu, care detineau monopolul in domeniu, au fost eliminate in grup la validarea Fondului de Mediu, deoarece documentatia a fost depusa in bataie de joc @ Dealerii care au fost autorizati nu-si pot face treaba pentru ca nu are cine sa colecteze rablele

Comerciantii de autoturisme noi din Iasi nu pot activa in Programul Rabla” desi, oficial, de saptamana trecuta sistemul este operational. La nivelul judetului, nici o firma nu a fost autorizata sa colecteze masinile uzate. Implicit, iesenii nu au unde sa schimbe rablele pe bonuri valorice. Patru firme din judet au depus dosare pentru autorizare la Administratia Fondului de Mediu (AFM), trei dintre ele fiind controlate de omul de afaceri Constantin Comanescu. SC Remat SA Iasi si Predemet SA Podu Iloaiei au depus dosarul pe 23 februarie, iar Com Remat SRL o zi mai tarziu. La analiza documentatiei depuse de Remat SA a reiesit ca firma are datorii la stat, iar din dosar lipsesc actul de identitate al reprezentantului legal si certificatul de inregistrare fiscala.
Au fost descoperite nereguli si cu privire la cateva puncte de lucru ale firmei. La Predemet Podu Iloaiei, AFM a constatat ca cererea de validare este incompleta, nu este mentionat punctul de lucru pentru care se solicita validarea, iar procura incheiata nu este pentru semnarea cererii de validare. In plus, la cea de-a doua firma controlata de Constantin Comanescu s-au gasit fapte inscrise in cazierul fiscal, semn ca societatea nu se poate bucura de incredere.

Au primit autorizatie 4 dealeri si nici un colector

Nici dosarul depus de Com Remat SRL nu a fost gasit in regula. In motivarea respingerii se sustine ca nu au fost depuse: copia dupa actul de identitate al reprezentantului legal, asa cum cere Ghidul de finantare, certificatul de înregistrare fiscala, certificatul fiscal pentru sediul social, plus faptul ca solicitantul nu este eligibil, având în vedere ca din certificatul constatator depus rezulta ca nu este autorizat pentru punctul de lucru pentru care se solicita validarea. Mai mult, nu a fost depus nici contractul pentru tractarea vehiculelor scoase din uz.
In afara de aceste trei firme, si Luca’s SRL Iasi a inaintat documentatia pentru validarea Administratiei Fondului de Mediu, dar solicitarea a fost respinsa pentru ca firma nu desfasoara activitati de colectare a vehiculelor scoase din uz.
In schimb, au fost autorizati patru dealeri auto care, in acest moment, nu pot vinde nici o masina prin Programul „Rabla” din cauza faptului ca iesenii nu au cui sa dea masinile uzate, in schimbul tichetelor valorice.

„Refuz sa ma gandesc”

Au obtinut dreptul de a vinde autoturisme noi: GOLD & PLATIN Danubius SRL (pentru Opel si Chevrolet), Casa Auto SRL (pentru Mercedes, Mitsubishi si Hyundai), Tester SRL (pentru Volvo si Land Rover) si Sandra Trading SRL (pentru Audi si Volkswagen). „Este foarte importanta existenta in Iasi macar a unei firme de colectare a masinilor vechi. Eu nici macar nu-mi pun problema, refuz sa ma gandesc ce se va intampla daca nu vom avea nici o firma autorizata. Anul trecut am avut trei astfel de firme de colectare”, a declarat Bogdan Pitigoi, managerul grupului Tester Casa Auto Iasi.
Pentru ca au fost probleme in mai multe zone din tara cu privire la autorizarea dealerilor sau a colectorilor de masini, AFM a decis sa permita organizarea unei a doua sesiuni de depunere a dosarelor pentru autorizate. Perioada de inscriere pentru validarea colectorilor in cadrul Programului de stimulare a innoirii parcului auto a fost prelungita pana astazi, inclusiv, urmand ca in zilele urmatoare sa fie facut public rezultatul analizei dosarelor.

Etapele casarii unei masini

Pentru a obtine tichetele valorice din Programul „Rabla”, iesenii trebuie sa mearga, intai, la dealer pentru a intocmi o nota de acceptare, valabila 30 zile, dupa care sa duca autoturismul uzat la un colector autorizat, pentru distrugerea acestuia. De la colector se obtin certificatul de distrugere a masinii si tichetul valoric de 3.800 lei. Urmeaza radierea din circulatie a autoturismului si achizitionarea unuia nou, de la un producator sau dealer autorizat. Ca acte, sunt necesare copia actului de identitate, copia legalizata a certificatului de înmatriculare a autoturismului uzat, copia legalizata a certificatului de distrugere a masinii uzate, certificatul de radiere în original si nota de acceptare eliberata de producatorul sau dealerul validat, în original.

Adauga un comentariu