Local

Iasul, un imens vulcan noroios! Pe strazile orasului curge lava neagra – FOTO

Publicat: 04 feb. 2016

@ Strazile din Iasi dau batai de cap @ Noroiul pana la genunchi si baltile transforma totul intr-un peisaj „pitoresc”

Iasul, Capitala Moldovei, orasul in care se leaga prietenii pe viata, orasul unde totul pare a fi perfect, orasul transparent, care cere respect si ofera la randul sau amintiri de neuitat a erupt. Suntem in anul 2016, avem pretentii si credeam pana nu demult ca acest oras va deveni Capitala Culturala Europeana. Timpul a trecut, titlul de Capitala Culturala a fost mistuit inca din primele incercari, si iata ca astazi orasul arata apocaliptic. O plimbare din Piata Unirii pana in Tudor Vladimirescu, facuta ieri, pe la pranz, te facea sa iti imaginezi cum se traieste in cele mai izolate locuri ale tarii. Studenti, elevi, batrani si tineri, cu totii sareau pe unde puteau, sa evite noroiul. Trotuarele erau malite, iar de carosabil nu se poate vorbi, de fapt autovehiculele si autobuzele sunt martori si astazi ai infernului de la suprafata. Cizmele de cauciuc par a fi la moda si tare utile ar fi pe strazile din Iasi. Aproape ca nu exista loc in care malul sa nu fie intins, statiile de autobuz s-au transformat in mlastini, iar pe sinele de tramvai curg siroaie. Se ridica din umeri, se cauta explicatii si se cer lamuriri. De la cine, numai Dumnezeu stie. Printre teancuri de dosare, mii de hartii si sute de proceduri, ieseanul de rand, cel care trebuie sa astepte in ploaie tramvaiul, cel care trebuie sa mearga pe jos cateva statii pentru a-si cumpara un bilet, ieseanul care trebuie sa se murdareasca pana la genunchi de glod, nu are de facut altceva decat sa indure.

Slalom pe trotuare

Schimbari se cer, se promit, dar degeaba. Nimeni nu face nimic. Strazile se mai matura din cand in cand si se asteapta cate o minune. Prea multe sperante nu sunt, dar totusi, tot malul de pe strazi si trotuare se va transforma peste cateva luni in praf. O batrana de 78 de ani spunea ieri ca Iasul este o „capcana”. „Pentru mine, inca de cand da frigul, strazile sunt un pericol. Pe trotuare se aluneca, peste tot este glod, nici nu imi vine sa ies din casa, dar sunt nevoita. Ce schimbari sa se faca, poate de la Bunul Dumnezeu. El este speranta… astia suspusi din oras nu ne vad pe noi astia de jos. Noi nu contam, suntem la numar doar”, sustine batrana. Nu doar pentru batrani este un pericol carosabilul umed, cu noroi, ce transforma strazile intr-un patinoar cu semafoare.

Comentarii
  • Da cotele malului vor creste daca mai vine o ninsoare si se mai da cu nisip,sau sare; sa vedeti la vara cind se va usca acest noroi il vom manca cu paine!!!. Se mai spala bl CarOl I cind locuia Nichita in Copou, oare acum dl Chirica unde locuieste ca poate strada lui este spalata! la noi se spala strazile cind ploua, macar de-ar fi si atunci ca noroiul se inmoaie!, hai Salubris la treaba!!!!

  • Majoritatea spatiilor verzi din Iasi au pamantul pus convex lucru care face ca atunci cand ploua,apa sa spele pelicula de pamant si sa maleasca strazile. poate ar fi util ca cei care gandesc amenajarea spatiului verde sa tina cont si de aceasta problema

Adauga un comentariu