Sport

Iasul – un oras privat de jocuri internationale

Publicat: 02 mart. 1999
1

•Terom, Aura si Penicilina au fost echipele iesene care au adus formatii de pe continent, prin calificarile lor
•La fotbal, doar Lucescu a facut ca imnul Romaniei sa se auda in Dealul Copoului

Saptamina trecuta, iubitorii baschetului din Iasi au avut posibilitatea sa urmareasca pe viu doua jocuri internationale oficiale, ale echipei nationale. Acest lucru nu s-a mai intimplat de foarte multa vreme, putin din cei tineri au mai ascultat vre-o data imnul Romaniei in Polivalenta ieseana. Cele doua meciuri au fost o ocazie benefica pentru sportul iesean, care a trait momente unice, poate, pina acum.

Iasul nu este un oras care sa se bucure de o atentie sporita din partea forurilor sportive din capitala. Echipe din strainatate au poposit la noi, doar in cazul in care o formatie ieseana s-a calificat intr-o cupa europeana. Handbalul feminin, cu Terom si Aura si voleiul feminin, cu Penicilina, au fost singurele cluburi din Iasi care, printr-o calificare la o intrecere continentala, au adus in Sala Polivalenta, sportive din Franta, Austria sau Iugoslavia.

La fotbal, echipa nationala a poposit in Dealul Copoului, doar in perioada cind Mircea Lucescu era antrenorul tricolorilor. A fost amicalul cu echipa Chinei si jocul oficial din cadrul preliminariilor Jocurilor Olimpice, cu selectionata Cehoslovaciei, cum era pe atunci. In epoca Lucescu, tehnicianul nationalei isi disputa unele partide amicale, la cererea lui, in diferite orase ale tarii, pentru ca echipa nationala sa poata fi receptata pe viu de un numar tot mai mare de microbisti. A fost la Suceava, la Cimpina sau la Constanta.

In rest, la Iasi a mai fost doar un turneu de handbal gazduit in urma cu multi ani. Nu credem, ca daca Federatia Romana de Fotbal ar fi organizat un amical la Iasi stadionul nu ar fi fost arhiplin. Si nu numai la fotbal. Atmosfera din Sala Polivalenta la cele doua meciuri de baschet, care au avut loc recent, este o dovada in plus ca iesenii stiu sa savureze desfasurarea unei intreceri internationale. Oricum, perspective in roz nu prea avem. Provincia, si mai ales aceasta zona a Moldovei este una pe care „capitalistii” o ocolesc ori de cite ori este vorba despre organizarea unei competitii internationale oficiale.

Adauga un comentariu