Eveniment-Social

Iasul va avea cel mai modern sistem de irigatii de dupa Revolutie. Iata in ce zone se vor face investitii – FOTO, VIDEO

Publicat: 28 feb. 2019
Editia PDF
11 Oct. 2019

@ Cea mai mare investitie din Iasi in domeniul agricol va fi finalizata pana la sfarsitul acetui an @ Mii de persoane vor obtine beneficii in urma acestei investitii @ Banii pentru proiectul de irigatii provin de la bugetul de stat si din fonduri europene @ Ieri, Ministrul Agriculturii a fost pe teren pentru a se asigura ca lucrarile sunt la termen

SPA Sud Solonet, statia unde se efectueaza in prezent lucrari si la care a fost in vizita Petre Daea, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, va fi pusa in functiune inainte de Paste. Aceasta deserveste peste 4.000 de hectare de teren agricol si este o statie din amenajarea Tabara-Trifesti-Sculeni.

SPA Nord Solonet, o alta statie unde vor incepe lucrarile luna viitoare, deserveste aproape 7.000 de hectare, iar SPA Lunca, in jur de 6.000 de hectare. Valoarea totala a investitiei in amenajarea TabaraTrifestiSculeni, unde sunt cele trei statii SPA, este de aproximativ 22 de milioane de lei, iar lucrarile pentru intreaga amenajare vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an.

In luna septembrie vor incepe lucrarile si la Amenajarea Gorban-Tutora, cea de-a doua amenajare din judet, care deserveste 20.000 de hectare. Modernizarea se va face la infrastructura principala de irigatii din judet.

"Sunt sigur ca pana la data de 15 aprilie apa din Prut va fi folosita de fermieri, iar lucrarile se vor termina in acest loc, unde ne aflam acum. Eu am o vorba: Prutul este pe camp. Este pe câmp pentru ca aici sistemul de irigatii functioneaza si noi vrem sa îl aducem la întreaga capacitate. Asa, fermierii se vor putea folosi de cel mai modern sistem de irigatii. Cel mai important insa e faptul ca apa primita de fermieri este gratis. Dupa cum vedeti, lucrari la sistemul de irigatii se fac in toata tara si vrem sa le modernizam, ca fermierii sa nu pateasca ce au patit in anii trecuti", a declarat Petre Daea, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Citeste si: Incredibil! Este cea mai mare investitie din Iasi de dupa Revolutie! Milioane de euro vor fi pompate intr-un domeniu uitat de autoritati

Sistemul de irigatii din judet va fi modernizat

Suma totala ce va fi investita in sistemul de irigatii din judet depaseste 15 milioane de euro. Investitiile vor fi finalizate pana in anul 2020 si sistemele de irigatii vor fi functionale, la nivelul judetului, pe o suprafata de aproape 38.000 de hectare. Agricultorii din judet vor primi in mod gratuit apa pentru irigatii. Costul energiei electrice pentru pompare, precum si al apei, este suportat de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF).

Pentru ca fermierii sa poata beneficia gratis de irigatii, este necesar ca acestia sa fie in Organizatiile Utilizatorilor de Apa (OUAI) din mai multe comune din Iasi, pentru ca doar asa se pot atrage fonduri europene sau investitii de la bugetul de stat.

In Iasi sunt doua amenajari mari de irigatii functionale, respectiv amenajarea Tabara-Trifesti-Sculeni (17.258 de hectare) si amenajarea Sculeni-Tutora-Gorban (20.981 de hectare), dar si 13 OUAI-uri care au in proprietate infrastructura secundara de irigatii de pe intreaga suprafata a amenajarii.loading...

Comentarii
  • Articol de doi lei : nu are nici un merit ministerul aici. Daca nu ar fi inginerul Lungu Vasile nu ar fi nici o investitie in domeniul irigatiilor in aceasta zona! Unii muncesc si unii isi iau laurii!

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit