Secretele istoriei

Iasul vechi, orasul bisericilor si al universitatilor

Publicat: 18 ian. 2015
3

Cel mai adesea, Iasul este cunoscut la nivel national si international ca un spatiu unde s-au ridicat foarte multe lacasuri de cult, dar si prin faptul ca aici exista cea mai veche universitate moderna din Romania. Astfel, Biserica Sfantul Spiridon este un important exemplu pentru trecutul orasului.

Vezi si Iasul in IMAGINI. ATUNCI si ACUM – FOTO

Prima biserica, inaltata pe acest loc (in curtea spitalului cu acelasi nume – n.r.) la 1752 i-a avut drept ctitori pe Stefan Bosie, Vasile Ruset, Anastasie Lipscanul si pe Vasile Cozma. Forma initiala a bisericii nu este cunoscuta, insa monumentul trebuie sa fi urmat modele mai vechi, cu influente ale barocului oriental. Marele cutremur din 1802 a afectat foarte puternic lacasul, care a trebuit sa fie demantelat si reconstruit dupa 1804. Noua biserica a devenit un momument in stil neoclasic, sub influenta arhitecturii rusesti. Pictura catapetesmei a fost realizata in 1805, de Eustatie Altini, primul pictor iesean care a studiat la Academia de Arte de la Viena. De asemenea, turnul bisericii si cele doua cismele orientale care il incadreaza au fost construite de domnitorul Grigore Ghica Voda, in 1765„, arata istoricul Sorin Iftimi.

Vezi si Iasul vechi: Povestea strazii Cuza Voda – FOTO

Un alt lacas de cult valoros este Metocul Maicilor. Situata pe bulevardul Independentei, biserica a fost ctitorita de marele boier Vasile Rosetti, pe la 1760. De precizat ca numele de „Metocul Maicilor” l-a preluat in 1803, cand au fost stramutate aici calugaritele de la Manastirea Socola.
Adauga un comentariu