News Flash:

Iasul vrea sa ia de la Guvern 150 de miliarde lei

14 Aprilie 1999
1105 Vizualizari | 0 Comentarii
Vladimir Tanasoiu
•Prioritatile sint constructia de locuinte, copiii institutionalizati si Aeroportul

La initiativa presedintelui Consiliului Judetean, Vladimir Tanasoiu, reprezentantii consiliilor judetene membre ale Agentiei Nationale de Dezvoltare Nord-Est au programat o intilnire la Bucuresti. In zilele de miercuri si joi, presedintii CJ din Moldova se vor intilni cu parlamentarii comisiilor de buget-finante si de protectie sociala ale ambelor Camere ale Parlamentului. Discutiile vor avea drept scop obtinerea unor fonduri banesti. Sperantele financiare ale judetului Iasi sint 80 miliarde lei pentru constructia de locuinte, 60 miliarde lei pentru protectia copiilor institutionalizati si 10 miliarde lei pentru finalizarea lucrarilor investitionale la aeroport.

Miercuri seara, toti presedintii consiliilor judetene din tara vor participa la o intrunire convocata de presedintele Emil Constantinescu. Cu aceasta ocazie, seful statului va incerca sa se informeze despre stadiul reformei in judete si efectele aplicarii Legii finantelor publice locale. Vladimir Tanasoiu va incerca sa expuna atit in fata membrilor comisiilor Parlamentului, cit si in fata presedintelui situatia precara a bugetului judetului Iasi.

Zero lei pentru intretinerea drumurilor judetene

Precizam ca anul trecut, judetul Iasi a beneficiat de o alocatie bugetara de 72,7 miliarde lei, fiind al doilea judet din tara care a primit sume considerabile din bugetul central. Pentru ca ministrul liberal Traian Decebal Remes a considerat ca judetul Iasi are suficiente resurse financiare, din taxe si impozite, nu a mai alocat nimic in acest an. Veniturile pe 1998 au fost de 187,6 miliarde lei, iar pe 1999 de 146,7 miliarde lei.

Comparativ cu anul trecut, cind au fost alocate 6 miliarde lei pentru intretinerea drumurilor judetene si comunale, in acest an Ministerul de Finante a repartizat zero lei. Fondurile alocate pentru constructia de locuinte de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarea Teritoriului au fost, in 1998, de 10,2 miliarde lei. In acest an, acestea sint cifrate la 1,8 miliarde lei. Necesarul estimat pentru constructia de locuinte este de 80 miliarde lei. In judetul Iasi sint peste 800 de apartamente, aflate in diferite stadii de constructie. In conditiile in care aceste fonduri vor fi obtinute, se vor repartiza localitatilor Tg.Frumos, Pascani, Belcesti si Raducaneni. Intrucit nu au fost incheiate precontracte cu beneficiarii, Primaria Iasi nu are asigurata finantarea blocurilor de locuinte in 1999.

In ceea ce privesc subventiile de la buget pentru investitii, anul trecut acestea au fost de 64,9 miliarde lei, iar in 1999 sint de 35,5 miliarde lei, bani care vor fi repartizati RAJAC. Fata de anul trecut, cind pentru lucrarile investitionale la aeroport au fost alocate 41 miliarde lei, in acest an alocatiile bugetare sint de 5 miliarde lei. O ultima interventie financiara pe care Vladimir Tanasoiu va trebui sa o rezolve la Bucuresti este cea a Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului. In 1998, DGPDC a fost finantata cu suma de 41,9 miliarde lei, in 1999 suma este de 3,2 miliarde lei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bucuresti moldova emil constantinescu judetul iasi raducaneni rajac
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2018 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1476 (s) | 21 queries | Mysql time :0.026232 (s)