Secretele istoriei

Iata adevarata poveste a lui Pazvante Chioru

Publicat: 29 mai 2013
3
Pe nume sau adevarat Osman Pazvantoglu  s-a nascut in 1758 si a murit in 27 ianuarie 1807. Originea sa e neclara. Se spune ca are un bunic bosniac sau ca e fiul unor romani din zona Timocului, din Bulgaria de azi. Cert e ca Pazvante a devenit musulman avand motive clare, legate de afaceri, si nu din convingeri religioase. Stia sa se apropie de cei care ii puteau crea avantaje, dupa care ii trada si le fura prerogativele. In cele din urma a reusit sa stranga avere si a creat o armata de mercenari. S-a rasculat impotriva sultanului Selim al III-lea si a creat un stat independent cu capitala la Vidin. Avea moneda proprie, iar statutul sau era recunoscut de mai multe tari, inclusiv de Franta.
In 1798, o armata otomana nu reuseste sa-l captureze. Un an mai tarziu, sultanul se da batut si incepe negocierile cu Pazvante, pe care pana la urma il numeste pasa de Vidin.
Ascensiunea sa era spectaculoasa, iar Pazvante isi continua obiceiurile… Conduce expeditii militare prin care jefuia orasele Tarii Romanesti. In 1800 a incendiat Craiova. Din 7000 de case, doar 300 au putut fi salvate. In ianuarie 1802, Bucurestiul e cuprins de panica la auzul vestii ca Pazvante se indreapta spre oras. Ordinea a fost restabilita de o armata otomana stationata in apropierea Bucurestiului.
Pazvante a murit la 27 ianuarie 1807. Se spune ca a fost otravit de medicul sau, care ar fi fost mituit de sultanul care in sfarsit se putea razbuna pe cel care i-a tinut piept. Exista informatii care sustin ca Iancu Jianu ar fi fost cel care l-a ucis pe Pazvante.
 Mormantul lui Pazvante Chioru

Doi ani mai tarziu, in 1809, Jianu intra in Vidin cu o armata de haiduci si incendiaza orasul ca replica la atacul asupra Craiova. Procedeaza la fel si cu orasul Plevna. La Vidin, Pazvante a ridicat o moschee, o biblioteca si o cazarma. Toate exista si in prezent fiind inregistrate ca monumente culturale.

Pazvantoglu a primit porecla „Chioru’ ” dupa ce si-a pierdut un ochi, intr-o batalie. Statul sau se intindea de la Dunare pana la Muntii Balcani si de la Belgrad pana la Varna. In prezent, expresia populara „pe vremea lui Pazvante Chioru’ ” indica ceva vechi, depasit. 

Adauga un comentariu