Actualitate

Iata cand se deschide oficial Palatul Culturii din Iasi. Moment cultural de senzatie

Publicat: 24 mart. 2016
1

Reprezentantii Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi au anuntat oficial ca redeschiderea pentru public a Palatului Culturii va avea loc pe 27 aprilie 2016, în prima zi intrarea fiind gratuita pentru toti cei care intentioneaza sa vada edificiul-simbol al orasului.

„In actuala restaurare s-a incercat revenirea la aspectul initial al cladirii, folosindu-se insa materialele performante de azi. Palatul se va redeschide oficial cu o serie de expozitii temporare, cu piese din patrimoniul celor patru muzee din cadrul Complexului Muzeal. La aceste expozitii se vor adauga altele doua deosebit de valoroase: «Aurul si argintul românesc», cea de-a doua expozitie fiind «Arta si ceremonial la mesele Regale», a transmis dr. Lacramioara Stratulat, managerul CMNM.

De reamintit ca, lucrarile de reparare si reconsolidare a Palatului Culturii au fost demarate în august 2008. Proiectul de consolidare si restaurare prevedea consolidari cu centuri de beton armat a planseelor, consolidarea structurii metalice centrale cu beton armat, ancorarea grinzilor metalice în centuri, consolidarea în pod cu sistem de grinzi. Pentru partea arhitecturala, sunt prevazute interventii de tipul demontarii tencuielilor degradate, demontarea pardoselilor uzate si protejarea pardoselii artistice, montarea de pardoseli noi de tip parchet, executarea unei hidroizolatii orizontale, reparatii totale ale tâmplariilor din lemn si metal. De asemenea, s-a avut in vedere înlocuirea cercevelelor exterioare cu altele de stejar sau lamelate cu geam termopan, reparatii ale pardoselilor din marmura si a scarilor din mozaic, restaurarea integrala a fatadelor.

De asemenea, în curtile interioare este prevazuta montarea a doua lifturi. De asemenea, Turnul central cu holul central, respectiv Holul de Onoare si Sala Gotica, Sala Voievozilor si Sala Henri Coanda vor fi restaurate cu materiale si finisaje de calitate superioara, aici acordându-se o atentie deosebita componentelor artistice. La nivelul podului, pe zona centrala a laturii nordice si în Turnul cu Ceas, se va amenaja un circuit restrâns de vizitare, de maximum cinci persoane. Valoare maxima estimata pentru finalizarea lucrarilor de la Palat este de 15.720.000 de euro, fara TVA.

Click AICI pentru a vedea imagini

Citeste si: Premiera! Creatiile originale ale celebrului pictor Salvador Dali, expuse la Iasi – VIDEO

Citeste si: Descoperire senzationala la Iasi. Aceasta a fost gasita intr-un loc uluitor – GALERIE FOTO

Citeste si: Aceasta este cea mai importanta veste culturala pentru Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Adauga un comentariu