Scriitori

Iata care era marea pasiune a lui Pastorel Teodoreanu

Publicat: 14 dec. 2014

Pastorel Teodoreanu (pseudonimul lui Alexandru Osvald Teodoreanu, n. 1894, Dorohoi – d. 1964) a fost un avocat si scriitor roman, cunoscut epigramist, membru de seama al boemei iesene si bucurestene. A ramas in literatura romana prin epigramele sale. Romanul sau cel mai cunoscut este Hronicul mascariciului Valatuc, pe care criticul literar George Calinescu il compara cu Gargantua si Pantagruel. Este fratele romancierului Ionel Teodoreanu.

Vezi si Care sunt cele mai cunoscute romane ale lui Grigore Bajenaru

Pastorel Teodoreanu era un gurmand si iubitor de vinuri. Pasiunea se baza pe calitatile sale gustative remarcabile. Este indeobste cunoscut faptul ca Pastorel Teodoreanu era chemat intotdeauna sa arbitreze orice disputa in domeniul identificarii si categorisirii degustarii produselor obtinute din struguri, adica vinuri si coniacuri.

Vezi si Opera celebrului dramaturg italian Carlo Gozzi

Calitatile sale gustative si experienta deosebit de variata si complexa pe care o avea in degustarea vinurilor romanesti, in special, il facea capabil sa identifice cu o „precizie uluitoare” nu numai soiul de vin, podgoria si anul fabricatiei, dar si alte amanunte, cum ar fi orientarea geografica a locului pe care se gasea via din care se fabricase vinul, cat de pur era acesta (in sensul folosirii unei singure varietati de, sa zicem, Muscat Otonel), regimul pluvial al anului respectiv in locul unde se gasea via etc.

A scris si un Tratat despre vinuri, coniacuri si tehnica degustarii acestora, care din pacate, ramanand doar in manuscris, este astazi considerat pierdut.loading...

Adauga un comentariu