Casa si gradina

Iata cateva obiceiuri pentru o casa curata

Publicat: 20 mai 2019
6

Ai fost vreodata in casa cuiva si ai ramas uimit de cum stralucea totul de curatenie si toate lucrurile erau asezate perfect? Si este posibil si ca persoana respectiva sa nu se speteasca muncind pentru a avea o casa perfect curata si aranjata.

Nu au o anumita zi dedicata curateniei
Sa tii o casa curata nu inseamna ca trebuie sa dedici o zi intreaga acestei sarcini. In loc sa petreci intregul final al saptamanii curateniei, cel mai bine este sa faci cate putin in fiecare zi. Spre exemplu, nu astepta sa se straga zeci de rufe pe care sa le speli pe toate intr-o anumita zi, ci imediat ce se umple o masina da-i drumul. Sau rezerva curateniei 15 minute in fiecare zi, timp in care sa deretici prin casa cat de mult poti. Indiferent ca este vorba despre stersul prafului, sau ordonarea hainelor in sifonier sau a altor lucruri in dulapuri, cel mai bine este sa faci cate putin in fiecare zi pentru a nu te simti coplesit cand vrei sa le faci pe toate intr-o singura zi.

Vezi si: Cateva lucruri pe care trebuie sa le faci la casa si in curte in fiecare toamna

Stabileste in fiecare zi ce ai de facut
Oamenii organizati nu au, neaparat, cele mai curate case. In fiecare zi ei stiu exact ce au de facut si aleg sarcinile care au cel mai mare impact asupra curateniei casei. Spre exemplu, isi aranjeaza pantofii in pantofar dupa ce i-au folosit. Sau sterg praful, imediat ce l-au observat, nu asteapta sa se depuna in straturi prea mari. In plus, isi fac patul zilnic, lucru ce schimba imediat aspectul unei case.

Curata imediat ce au terminat de gatit
Una dintre zonele in care se face dezordine zilnic (depinde daca gatesti sau nu) este bucataria. Iar aici ar trebui sa faci curatenie in fiecare zi. Pentru maximizarea rezultatelor incearca sa pui lucrurile in ordine in timp ce gatesti. De exemplu, sa nu lasi ingredientele de-a valma dupa ce le-ai folosit, ci asaza-le la locul lor. Si spala vesela imediat ce ai folosit-o. Oamenii ordonati nu se duc niciodata la culcare inainte de a-si spala vasele.

Aranjeaza-ti dulapul
Dulapul, daca este functional, poate fi un instrument de nepretuit cand este vorba despre mentinerea unei case ordonate. Cosurile nu fac niciun ban daca nu le folosesti. Ia in calcul sa etichetezi anumite sertare si sa pui intr-un singur loc obiectele de acelasi fel (spre exemplu, un cosulet in care sa-ti tii cheile). In acest fel, vei sti exacat unde iti sunt lucrurile si unde sa le pui dupa ce ai terminat cu ele.

 Nu alege rafturile descoperite
Bibliotecile si rafturile sunt excelente spatii de depozitare. Insa rafturile descoperite intesate de carti, obiecte de decor etc, pot lasa senzatia unei sufragerii aglomerate, chiar daca totul este perfect ordonat. In plus, este nevoie de curatenie frecventa pentru a indeparta praful si murdaria.

 Limiteaza numarul jucariilor
Daca ai copii sau animale de companie stii ca in toata casa vor fi imprastiate jucarii. Pentru a evita asta ar trebui sa stabilesti cateva reguli simple, insa stricte. In primul rand, sa ai un dulap in care sa fie depozitate toate jucariile. Spre exemplu, un cos mare in care sa pui toate jucariile cainelui la finalul zilei. Sau, in cazul copilului, sa-l inveti sa puna jucariile la locul lor dupa ce nu se mai joaca cu ele si nu sa le lase imprastiate pe podea. Apoi, sa ii cumperi jucarii noi abia dupa ce le-ai donat pe cele care nu-i mai plac. Asftel incat sa ai un numar constant de jucarii in casa.

Investeste in obiecte de calitate
Persoanele ordonate nu apeleaza, neaparat, la designeri de interior. Insa vor alege intotdeauna calitatea si nu cantitatea. Ei nu vor cumpara niciodata obiecte ieftine de mobilier ci vor investi in lucruri de calitate pe care sa le pastreze ani in sir. Nu fac precum alte persoane care cumpara azi ceva, maine altceva si pastreaza totul pana cand casa lor li se aglomereaza peste masura.

Adauga un comentariu