Eveniment-Social

Iata cati varstnici sunt in judetul Iasi. Datele sunt oficiale

Publicat: 14 dec. 2017
1

Autoritatile judetene au prezentat o serie de detalii despre consecintele sociale si economice ale îmbatrânirii demografice. Conform datelor de la Directia Judeteana de Statistica, judetul Iasi are populatia cea mai putin imbatranita din Regiunea de Nord-Est. Practic, in Iasi doar 15 la suta din populatia totala a judetului este de varsta a treia.

Conform statisticilor, cel mai imbatranit judet din Moldova este Neamt, unde populatia de varsta a treia a atins un procent de peste 20 la suta. Sociologii si demografii operationalizeaza conceptul de îmbatrânire demografica în cresterea ponderii populatiei vârstnice (65 de ani si peste) în populatia totala.

Îmbatrânirea demografica se refera la modificarea structurii populatiei pe vârste în favoarea vârstelor înaintate ca pondere în populatia totala, în detrimentul vârstelor tinere, ca tendinta ferma si de lunga durata. În România, conform datelor Institutului National de Statistica (INS) valabile la 1 ianuarie 2017, erau 3.494.176 persoane vârstnice (65 de ani si peste) din populatia stabila de 19.638.309 persoane, ceea ce reprezinta 17,79 la suta.

Printre consecintele sociale si economice ale îmbatrânirii demografice se afla declinul populatiei active si îmbatrânirea fortei de munca ce conduc la scaderea productivitatii muncii, în special în agricultura, dar si scaderea nivelului de trai din cauza cresterii ponderii persoanelor inactive fata de persoanele active. In aceste conditii, autoritatile cauta solutii pentru scaderea procentului de populatie inactiva.

"Ca posibile solutii pot aparea promovarea participarii sociale active si demne a persoanelor vârstnice, imbunatatirea accesibilitatii infrastructurilor publice pentru vârstnici, dezvoltarea unui sistem de servicii sociale si medicale centrat pe îngrijirea de lunga durata a vârstnicilor, în parteneriat public-privat, dar si scaderea dependentei persoanelor vârstnice si prevenirea si combaterea excluziunii sau marginalizarii sociale a vârstnicilor", a mentionat Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Directiei Judetene de Statistica Iasi.

Citeste si : PRECAUTIE LA VARSTA A TREIA

 

Adauga un comentariu