Secretele istoriei

Iata ce a confiscat URSS din Romania in 1945

Publicat: 23 oct. 2013
3
Inca nu se terminase cel de-al Doilea Razboi Mondial si Romania nu fusese declarata tara invinsa, cand sovieticii au inceput sa confiste bunurile romanesti si sa le trimita in URSS. Sub pretextul repatrierii, din Romania au fost scoase – pe jos, pe calea apei, cu masinile si cu trenul – si transportate in Uniunea Sovietica diferite utilaje industriale, marfuri de uz casnic, imbracaminte pentru femei si barbati, vesela, materiale de constructie, articole de papetarie, animale, lenjerie etc. Uneori erau „bune“ si lucrurile defectate. O parte din ele au fost distribuite in RSS Moldoveneasca. Expedierea marfurilor peste Prut a inceput de indata ce sovieticii au ocupat integral Romania, in iarna anului 1945. Traseele din Basarabia au fost folosite pentru scoaterea bunurilor destinate intregii Uniuni Sovietice. Pentru cele repartizate RSSM, Guvernul de la Chisinau a creat doua comisii: una pentru bunurile aduse pe apa si alta pentru cele transportate pe calea ferata. Puncte de receptionare au fost infiintate la Reni si Chisinau (Gara Visterniceni). In acest sens a fost elaborat si un regulament.
S-a furat ca-n codru
O subdiviziune special creata, cu un personal de 46 de unitati, a fost obligata sa asigure buna desfasurare a operatiunii. Pentru a-i interesa sa munceasca cu sarguinta, oamenii trimisi in delegatie la Reni au beneficiat de un spor la salariu de 50%. Odata creat mecanismul, in RSSM au inceput sa vina cu regularitate partide de bunuri. Astfel, in 1945, Guvernul a distribuit 26 de partide, iar in 1946 – alte trei. Au fost repartizate „transparent“, prin hotarare de guvern, doar marfurile predate autoritatilor civile ale RSSM. In documente nu se spune nimic insa despre bunurile scoase din Romania de catre Armata Rosie si alte structuri militare si servicii secrete sovietice. La distributie s-a aplicat proverbul: „Cine-mparte, parte-si face“. Nomenclatura s-a pricopsit cu bunuri de birou si de uz casnic, iar utilajele si animalele au revenit comisariatelor, colhozurilor (uneori colhoznicilor) si sovhozurilor.
Masini, aparate Roentgen, scule electrice
Prima partida a fost distribuita pe 8 ianuarie 1945. In acea zi garajul Guvernului s-a marit cu 51 de autovehicule de mare tonaj, 16 automobile, 15 remorci si o motocicleta. Masinile au fost folosite pentru transportarea marfurilor din Romania. Cand a venit un nou lot, la 25 februarie 1945, Comisariatul Poporului pentru Industria Usoara s-a ales cu utilaj si produse chimice pentru fabrica de piele, Comisariatul Transporturilor – cu o statie electrica mobila, Comisariatul Invatamantului – cu 158 de lazi cu ustensile pentru muzee, iar Comisariatul Sanatatii – cu un cabinet Roentgen si alt aparataj medical. 
Comisariatul Treburilor Comunale a primit o statie electrica, un motor cu capacitatea HP-960, un generator de curent alternativ si 14 lazi cu scule electrice. Trustul republican „Tabac“ s-a pricopsit cu utilaj pentru fabrica de tutun, iar Directia republicana pentru poligrafie – cu utilaj pentru o tiparnita. Circa 120 de tone de ciment, aduse la 29 martie, au ajuns la Comisariatul pentru Constructii, la cel al Industriei Usoare, cel al Transporturilor si la altele. La comisariatele de resort au fost distribuite si 13 tractoare, combine, treieratori, masini de frezat.
Pian pentru ospiciul de la Costiujeni
La 25 aprilie societatea muzicala din RSSM s-a imbogatit cu o pianina si cinci piane. Pianina si un pian i-au revenit Comisariatului pentru Invatamant. Cate un pian au primit Institutul Agricol, Comitetul Central al PC (b) din Moldova, Institutul Pedagogic si Spitalul de boli mintale de la Costiujeni. Tot atunci, Comisariatul pentru Invatamant a mai primit 15 lazi de materiale didactice scolare, doua lazi de rechizite scolare, o saltea, doua plapumi si doua perne, un ceaun, o tigaie, o chitara si doua strachini emailate. Comitetului pentru Educatia Fizica i-au revenit patru rachete de tenis si 60 de perechi de schiuri.
La 7 aprilie, Guvernul a distribuit mai multor comisariate si intreprinderi 180 de rame pentru geam, 63 pentru usi, 100 de harlete si 660 de paturi de fier. Cu 27 de carute pentru doi cai si-a marit parcul mobil Comisariatul pentru Agricultura, alte 23 fiind distribuite Comisariatului Transporturilor si celui al Industriei Locale. Opt carute au ajuns la guvern, sapte la partid si una la Sovietul Suprem. La Guvern au mai ajuns in aprilie 14 piane, doua proiectoare cinematografice si un aparat de radio. Industria Silvica a beneficiat, la 17 aprilie, de 74 de pufoaice pentru adulti si 498 pentru copii, 750 de perechi de pantaloni pentru maturi si 635 pentru copii, 475 de sacouri pentru adulti si 705 pentru copii, 620 de pulovere, 760 de perechi de manusi, 558 de mantii, 485 de ranite si 1060 de genti militare. Ulterior, silvicultorilor le-au fost distribuite trei bucatarii mobile. Partida din 26 aprilie a constat din 2,6 tone de vopsea, 960 de kilograme de ulei pentru vopsele si 500 de valuri de carton gudronat. Tot atunci s-au mai adus 30 de capace pentru canalizare, 100 de pulverizatoare, 30 de kilograme de clei, 75 de kilograme de lac pe baza de spirt, 30 de perii pentru vopsit. Totodata, 3.000 de panouri de distributie electrica, 5.000 de suporturi pentru electricitate, 900 de prize etc. au fost repartizate comisariatelor de profil. Comisariatul Treburilor Comunale si-a insusit 35 de caldari de fier si 300 de clestisore pentru uscat rufele.
Biciclete, masini de cusut si de dactilografiat
Cea mai mare partida de bunuri a fost distribuita la 10 mai 1945. Hotararea de guvern prin care s-au impartit marfurile aduse din Romania contine 24 de anexe, scrie adevarul.ro.
Intreprinderile de constructii au primit cinci transportoare, noua troliuri, patru masini de sertizat si 4.000 de forme pentru confectionarea tiglei. Comisariatul Industriei Locale si Asociatia Moldcoop au beneficiat de 15,3 tone de piei de animale, 2,5 tone de lana si 574 de pielicele de oi pentru confectionarea subelor. Printr-o anexa, cele 31 de masini de cusut haine si incaltaminte si una de dactilografiat au fost distribuite la Comisariatul Industriei Locale, cel al Sanatatii, la Serviciul protectiei sociale (pentru azilurile de batrani, societatea surdomutilor etc.). Anterior RSSM mai primise zece masini de cusut, 19 de dactilografiat si opt biciclete. De butoaie de fier, lemn si canistre au beneficiat toate comisariatele. Tot atunci au fost distribuite cele 426 de paturi de fier pentru adulti si 231 de paturi pentru copii. Prin acea hotarare din 10 mai 1945, Guvernul a mai receptionat din Romania alte 50 de piane. Printre norocosi s-au numarat CC al PC(b)M, care a primit patru piane, Comisariatul Invatamantului – zece, Comisariatul agriculturii – trei. Directia Cultura din cadrul guvernului a obtinut sapte piane, Directia filme – cinci, Administratia Sovietului Suprem al RSSM – doua, iar Directia Sanitara a guvernului si Comisariatul Transporturilor – cate unul etc. Directia Cultura a primit 13 instrumente muzicale.
Probabil, amintindu-si proverbul „Gateste-ti sania vara si caruta iarna“, sovieticii au impartit, la 30 august 1945, la sapte comisariate si sase intreprinderi republicane cele 50 de sanii aduse din Romania. A prins bine si un frigider fara motor. Cateva mii de detalii pentru incaltaminte pentru barbati, femei si copii au fost distribuite la 24 septembrie 1945, iar 300 de kilograme de var au mers la Comisariatul Treburilor Comunale. La inceputul anului 1946, Guvernul RSSM a impartit 15.388 de metri de panza pentru imbracaminte adusa din Romania, 537 de cratite de diferite marimi, 2.150 de metri de panza pentru confectionarea sacilor si 660 metri de stofa din lana. Au prins bine economiei RSSM si 230 de cazmale mari, alte 18 mici, 70 de chirci, 9 stingatoare si 8 cantare de diferite dimensiuni si capacitati.
Cine-mparte, parte-si face
Nomenclatura n-a ratat ocazia sa se pricopseasca cu bunuri de calitate din Romania. Astfel, la 8 martie, Guvernul si partidul au primit opt si, respectiv, sapte lavoare (celelalte 69 fiind distribuite altor institutii), dar si bude si pisoare. La 17 aprilie a fost distribuit nomenclaturii de stat si de partid si un lot de mobila – noua canapele, patru paturi, patru saltele, opt fotolii, patru scaune moi, 24 de scaune simple si un scaun cu doua locuri. Tot la 17 aprilie, CC al PC(b)M si-a adjudecat zece sifoniere din cele 27 venite, sase din 12 dulapuri, cinci din zece bufete si patru oglinzi. Dintr-o alta partida, 12 mese si le-au atribuit in mod egal CC al PC(,)M si redactia ziarului „Sovietskaia Moldavia“. Partidul si-a luat, de asemenea, 20 de noptiere, opt revenind Comisariatului Treburilor Comunale, la fel si sapte suporturi pentru flori (pentru hotelul „Chisinau“). Cate un cuier si un ceas au primit ziarul „Sovietskaia Moldavia“, scoala de partid si hotelul „Chisinau“. Exclusiv la partid, la 23 aprilie, au ajuns doua paturi de lemn, doua de bronz, un pat pentru copii si doua cazi.
Mobila pentru partid
Prin hotararea din 10 mai nomenclatura s-a pricopsit cu alte bunuri pentru confort. Astfel, din cele 19 dulapuri distribuite prin acea hotarare, 17 au ajuns la CC al PC(b)M. Tot la partid au ajuns cinci bufete din 11 si cinci din cele 25 de scaune moi. Opt etajere pentru flori au fost impartite astfel: doua la partid si cate trei la Guvern si la Directia Sanatate a Guvernului. Paturile de lemn pentru doua persoane au ajuns la partid (7) si guvern (2). Guvernul a mai pus mana pe patru canapele, partidului revenindu-i doar una.
Hartia, in cantitate de 5,5 tone, a fost distribuita astfel: Prezidiul Sovietului Suprem al RSSM si-a adjudecat 300 de kilograme, Guvernul – 1.400 de kilograme, CC al PC(b)M – 2.000 de kilograme. O tona a fost data pentru tiparirea a 5.000 de exemplare de carti pentru reclamatii, iar 1.400 ramase au fost repartizate Comisariatului pentru Invatamant, celui al Sanatatii si Departamentului planificare de stat. La 11 iunie s-a dat batalia pentru 100 de autovehicule aduse din Romania. Cele mai multe, 25 si, respectiv, 24 de masini au primit Comisariatul Agriculturii si cel al Transporturilor. Cate zece masini au primit Trustul pentru aprovizionare cu combustibil si Directia constructii civile. CC al PC(b)M a primit doar trei masini.
Cai si vite romanesti pentru transnistreni
La 21 martie 1945, Guvernul repartizeaza raioanelor din stanga Nistrului 800 de cai si cate o mie de vite mari cornute si oi pentru suplinirea lipsurilor si reproducere. Ulterior, la 7 iulie, o alta partida de 8.000 de cai a fost distribuita comisariatelor si sovietelor locale pentru organizarea de intreprinderi de transport si sustinerea activitatii. La 17 mai 1945, Guvernul a receptionat din Romania alt lot de animale: 11.000 de cai, 10.400 de vite mari cornute si 24.800 de oi. Si de data aceasta s-a decis distribuirea lor exclusiv raioanelor din stanga Nistrului. La sedinta din 17 iulie s-a decis transmiterea cu titlu gratuit gospodariilor individuale din aceleasi raioane care nu aveau animale (familiilor militarilor, celor cazuti pe front, invalizilor de razboi) a altor 12.000 de oi si 230 de vite mari cornute. O partida de 2.000 de cai a fost distribuita institutiilor statului la 8 septembrie 1945.
Pierderi nejustificate de animale
Pentru aducerea animalelor din Romania, la 28 februarie 1945, Guvernul a stabilit traseele principale (trei) si de rezerva (trei), fiind prescrise reguli stricte care trebuiau respectate in procesul manarii turmelor si cirezilor. Numarul de capete repartizate raioanelor din stanga Nistrului la 7 iulie coincidea cu numarul celor care au pornit din Romania. Dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la targ. Peste un an, la 17 februarie 1946, Consiliul de Ministri al RSSM avea sa constate ca aducerea animalelor din Romania s-a soldat cu mari pierderi. Printre cauze se mentiona traseul dificil: lipsa pasunilor, a lacurilor pentru adapare, formarea turmelor si cirezilor dintr-un numar prea mare de capete, lipsa medicului veterinar etc. Astfel, din numarul total de animale trimise pentru raioanele de pe malul stang al Nistrului in timpul transportarii au pierit 735 de cai, 333 de vite mari cornute, 2.000 de oi si 22 de porci. De exemplu, dintre cele destinate raionului Grigoriopol au murit pe drum 60 de cai, 70 de vite, 825 de oi si 20 de porcine, iar dintre cele destinate raionul Rabnita au pierit 25 de cai, 35 de vite si 519 oi. Au fost inregistrate decese ale animalelor si la locul de destinatie. Guvernul a stabilit ca autoritatile locale din aceste raioane nu au asigurat conditii elementare de intretinere si hrana pentru animale, fapt ce a condus, in scurt timp, la mari pierderi. De exemplu, in raionul Grigoriopol au murit sau au fost sacrificati de nevoie de catre autoritati 276 de cai, 70 de vite si 488 de oi, iar in 45 de colhozuri din raionul Rabnita – 322 de cai, 204 de vite si 1.469 de oi.
Adauga un comentariu