News Flash:

Iata ce ati votat: incompetenta in Consiliul Local

29 August 2000
564 Vizualizari | 0 Comentarii
•"Nu-i credeti pe cetateni!" - spune Simirad •Contrar legii, lucrarile sedintei consiliului au fost conduse de primar •Presedintele de sedinta si secretarul au fost prezenti numai pentru completarea decorului

Mandatul actualilor consilieri municipali a demarat in tromba, dar prestatia acestora a revenit la obisnuita letargie, ieri, la cea de a doua intrunire a Consiliului Local. Conducerea sedintei legislativului a revenit tanarului "moldovean" Constantin Adascalitei. Mai familiarizat cu procedeele de karate, pentru Adascalitei Regulamentul de functionare al CL Iasi si al legii dupa care este reglementata activitatea administratiei publice au ramas necunoscute. Lacramioara Vernica, secretarul CL, care in mod normal ar fi trebuit sa corijeze greselile procedurale ale consilierului - presedinte, a preferat sa fie tacuta. Aceasta pozitie a convenit primarului, care s-a instalat conducator al dezbaterilor. Contrar legii, seful executivului local a instituit pozitia sa autoritara in timpul lucrarilor - pozitie cunoscuta de altfel si in celelalte legislaturi. Faptul nu a trecut, insa, neobservat de unii consilieri, care si-au propus modificarea regulamentului de functionare.

Presedintele de sedinta si secretarul nu-si cunosc atributiile

In conformitate cu Regulamentul de functionare, presedintele de sedinta are urmatoarele atributii: conduce sedinta si anunta rezultatul votarii si hotararile adoptate; aceste doua prerogative au fost total ignorate de Constantin Adascalitei. Pentru nici unul din proiectele cuprinse in ordinea de zi, alesul "moldovenilor" nu a anuntat rezultatul votarii. Ba mai mult, dupa interpelarile adresate executivului, consilierii au trecut direct la discutiile si votarea proiectelor de hotarari, fara ca ordinea de zi sa fie supusa aprobarii plenului. Ca urmare, au fost adoptate hotarari fara ca ordinea de zi sa fie insusita de plenul CL. Inexplicabil, aceleasi "greseli" au fost comise si de secretarul Lacramioara Vernica, deoarece ea a "omis" sa supuna la vot procesul-verbal al sedintei anterioare. De asemenea, aceasta nu a informat, potrivit regulamentului, asupra cvorumului necesar pentru adoptarea fiecarei hotarari. Lacramioara Vernica ocupa aceasta functie prin delegatie. Atestarea sa pe post, dupa Legea functionarului public, nu a avut loc, intrucat nu ocupa aceasta pozitie prin concurs. Mentionam ca primarul Simirad a prelungit delegatia secretarului Vernica timp de doi ani.

"Nu-i credeti ad literam pe cetateni!"

O parte insemnata a lucrarilor CL a fost dominata de interpelari adresate sefului executivului local. "Functionarii Primariei nu-si fac datoria. Au fost inregistrate mai multe cereri ale cetatenilor, datand din 1998 pentru care autoritatea locala nu a catadicsit sa dea un raspuns", a precizat consilierul Tudor Leonte.
Primarul Simirad, care este si presedinte al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, a dat o replica stupefianta pentru un ales al urbei: "nu-i credeti ad literam pe cetateni".
O alta interpelare a venit din partea consilierului Radu Prisecaru, care a solicitat amanunte legate de controlul Serviciului Audit la RATC. Deoarece primarul a considerat ca la RATC a fost "o adevarata bulibaseala" in ceea ce priveste eliberarea gratuitatilor pe mijloacele de transport in comun, acestea vor fi monitorizate de catre serviciile municipalitatii. Un alt subiect al interpelarilor l-au constituit scolile. In aprecierea sefului municipalitatii, fondul alocat invatamantului preuniversitar este mai mare decat in alte judete, respectiv un sfert din bugetul local. Totusi, Simirad a propus sa fie inceputa o actiune pro-scoli, dupa modelul Basescu la Bucuresti. O ultima interpelare a reprezentat-o programarea unei sedinte extraordinare in luna septembrie, destinata pregatirilor de iarna.
Sorin ALEXA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1446 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013287 (s)