Secretele istoriei

Iata ce planuiau soldatii britanici sa ii faca unui ofiter nazist

Publicat: 05 ian. 2014
3
Un jurnal de razboi necunoscut pana de curand scoate la lumina un plan uimitor pus la cale de serviciul aerian britanic, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
SAS planuia sa-l rapeasca pe feldmaresalul nazist Erwin Rommel, omul de incredere al lui Hitler, in timp ce acesta se afla intr-un castel din Franta, in 1944.
Din pacate insa, planul a fost abandonat, Rommel fiind obligat sa se intoarca in Germania, dupa ce fusese ranit intr-un raid aerian.
Jurnalul de razboi, redactat de SAS in 1946, contine 600 de pagini si a fost scos la vanzare, pentru a strange fonduri in sprijinul soldatilor britanici aflati in misiuni in strainatate.
In jurnal este prezentata in detaliu incercarea de rapire a lui Rommmel, care ar fi avut urmari deosebite pentru propaganda britanica. Desi a scapat de SAS, feldmaresalul german s-a sinucis trei luni mai tarziu, dupa ce a fost implicat intr-o tentativa esuata de asasinare a lui Adolf Hitler.
Alte planuri de razboi ale SAS ies la iveala din ineditul document: misiunile aeriene din Libia, terminate insa cu un esec, din cauza conditiile meteo nefavorabile, care nu au permis parasutistilor sa actioneze.
Jurnalul de razboi este o compilatie de mai multe acte si fotografii, stranse de un soldat anonim, care a tinut in secret materialele, predandu-le unei arhive specializate abia in 1990, cu putin timp inainte sa moara.
Putini stiau de existenta jurnalului. Inchis printre documente secrete, a fost descoperit intamplator de un realizator de documentare.
Adauga un comentariu