National

Iata ce spun CEO celor mai mari companii din Romania despre adevaratul trend al economiei romanesti

Publicat: 04 sept. 2014

Concluzia generala, ascultandu-i pe acesti manageri de top, este ca economia romaneasca se indreapta in directia cea buna si are toate sansele sa inregistreze in continuare crestere economica.

Dincolo de incercarile politicienilor din opozitie si ale unor asa-zisi analisti aserviti de a-i convinge pe romani ca ne paste din nou apocalipsa economica, cei care chiar se pricep la economie combat cu fermitate o asemenea ipoteza. Lucrurile nu stau nici pe departe asa cum vrea sa ne convinga propaganda portocalie, ba mai mult, incetinirea ritmului de crestere economica inregistrat in ultimele doua trimestre poate fi considerat chiar un semn bun.

Citeste si Ponta, catre ministri: Cheltuiti pana in noiembrie toti banii

Cine spune asta? Ei bine, este vorba despre cei mai importanti CEO din economia romaneasca, oameni care conduc companii ce valoreaza zeci si sute de miliarde si care contribuie in mod substantial la bugetul Romaniei. Iar vocea lor merita ascultata, in contextul in care un manager care are in subordine mii si mii de angajati si care raspunde de un gigant precum Petrom, Banca Transilvania sau Orange nu isi permite sa vorbeasca fara a avea in spate o analiza cat se poate de obiectiva si de profesionista, care sa ii permita sa ia deciziile de care are nevoie afacerea pe care o conduce.

Iar concluzia generala, ascultandu-i pe acesti manageri de top, este ca economia romaneasca se indreapta in directia cea buna si are toate sansele sa inregistreze in continuare crestere economica.

„Ne asteptam ca in Romania sa fie crestere economica, care chiar daca nu este poate la nivelul de anul trecut, dar 2-3% care automat va creste de exemplu cererea la carburanti. In Romania penetrarea la masini este jumatate din media europeana. E posibil ca cererea de carburanti sa creasca, odata cu cresterea standardului, cu cresterea PIB-ului. Dar aceste posibile cresteri si la electricitate si la celelalte credem ca vor fi compensate de eforturile pe care industria si consumatorii le fac pentru eficienta energetica”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, cea mai mare companie romaneasca.

Citeste si DECLARATIE HALUCINANTA a lui VOINEA!!

Opinia este impartatita si de catre directorul general al Bancii Transilvania, Omer Tetik. ”Reintram intr-o perioada de crestere, dar nu vorbim despre cresterile din perioada 2005-2006, care nu sunt sanatoase si nici nu sunt de dorit. Daca PIB-ul ar creste cu 5%, iar sistemul bancar cu 50%, ar fi un sentiment de bubble”.

Iar comentariul merita analizat mai in detaliu fiindca el ofera o replica indirecta celor care se plang ca ritmul de dezvoltare economica a incetinit in ultimele doua trimestre. Invocand exemplul cresterii economice din perioada 2005-2006, Tetik reaminteste ce se poate intampla daca dezvoltarea economica este una de tip artificial, bazata exclusiv pe credite si consum.

Din fericire insa, Romania nu se mai gaseste intr-o asemenea situatie, datele economice din ultimii doi ani punand in evidenta un trend consolidat de crestere a sectoarelor productive, dublat de exporturi. Doar in anul 2013 Romania a reusit sa faca un pas urias in ceea ce priveste competitivitatea economica, cu un salt de nu mai putin de 17 locuri in clasamentul mondial. Asa stand lucrurile, revirimentul inregistrat in consum in ultima perioada are un fundament economic sanatos si nu exista niciun pericol sa ne temem de reintrarea in criza, ci, dimpotriva, avem serioase motive de optimism, asa cum ne-o spun inclusiv managerii celor mai importante companii romanesti, scrie obiectiv.info

Citeste si Cresterea economica a Romaniei din primul trimestru a fost revizuita la 3,9%loading...

Adauga un comentariu