National

Iata cine este Bogdan Licu, inlocuitorul lui Augustin Lazar

Publicat: 24 apr. 2019
1

Bogdan Licu, procurorul general interimar, a mai detinut aceasta functie dupa demisia fostului procuror general Tiberiu Nitu, timp in care a cerut redeschiderea anchetei in dosarul Revolutiei. In martie 2016, el a renuntat la titlul de doctor, din cauza suspiciunilor de plagiat, conform Mediafax.
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, pe 19 aprilie, ca Bogdan Licu sa preia functia de procuror general interimar pentru o perioada de doua luni, dupa ce Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a lui Augustin Lazar, mandatul acestuia din urma incheindu-se pe 27 aprilie.

LOVITURA pentru Augustin Lazar: Acuzat de abuz In serviciu

Cine este Bogdan Licu ?

Procurorul Bogdan Licu are 50 de ani si este adjunct al procurorului general Augustin Lazar din 16 mai 2016. Procurorii CSM au decis delegarea lui Bogdan Licu chiar daca in functia de prim-adjunct al procurorului general este Laura Oprean.

El a fost acuzat, in 2011, ca si-ar fi plagiat teza de doctorat cu titlul “Coruptia – risc major la adresa securitatii nationale”, obtinuta la Academia Serviciului Roman de Informatii, sub indrumarea lui Gabriel Oprea. Ulterior, in urma scandalului, a solicitat Academiei de Informatii Mihai Viteazul retragerea titlului de doctor. In luna iulie a anului trecut, Bogdan Licu preciza, pentru MEDIAFAX, ca neaga orice acuzatie de plagiat.
Nu este pentru prima data cand Bogdan Licu va conduce, interimar, Parchetul General. El a mai detinut aceasta functie dupa demisia fostului procuror general Tiberiu Nitu, iar in acea perioada, a cerut redeschiderea anchetei in dosarul Revolutiei, trimis recent in judecata.
Potrivit CV-ului sau, din 2013 pana in 2016, Licu a fost prim-adjunct al procurorului general. Din ianuarie 2013 pana in mai 2013 a fost procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, de unde a fost detasat la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, ca reprezentant al Parchetului General. Intre februarie 2012 si ianuarie 2013, Licu a fost detasat de la Parchetul Tribunalului Bucuresti la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a fost consilier al presedintelui. De altfel, Licu a fost ales membru al CSM intre 13 ianuarie 2010 si 17 februarie 2012 dupa ce, din ianuarie 2009 pana in ianuarie 2010, a fost vicepresedinte al Consiliului.

La Parchetul Tribunalului Bucuresti a fost, in 2006, in 2005 si 2003, sef al Sectiei de urmarire penala, activitate intrerupta cat a fost detasat si la Cancelaria primului ministru, in anul 2005, la Departamentul de lupta anti-frauda. La Parchetul Tribunalului a fost mai intai simplu procuror, promovat de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 3, unde avea ca atributii coordonarea activitatii penale a Sectiei 11 de Politie din Capitala.
Licu are un master in relatii internationale si integrare europeana la Scoala Superioara de Studii Politice si Administrative, obtinut in 2006 si mai multe specializari in antifrauda.
A absolvit Colegiul Superior de Siguranta Nationala al Serviciului Roman de Informatii prin Academia Nationala de Informatii si a urmat, de asemenea, cursuri de specializare in domeniul combaterii contrafacerii in SUA.

Adauga un comentariu