Evenimente culturale

Iata cine sunt femeile razboinicilor de pe Columna lui Traian

Publicat: 20 ian. 2015
3

Studierea recenta a Columnei lui Traian, din centrul Romei, a scos la iveala un adevar surprinzator, anume ca legionarii, centurionii si decurionii romani ignorau uneori interdictia de a se insura in timpul in care erau in serviciul militar. Astfel, nevestele si fiicele comandantilor participau adesea la ceremoniile triumfale care aveau loc la sfarsitul razboaielor de cucerire duse de Imperiul Roman, scrie dcnews.ro.

Cine sunt femeile de pe columna

Cu ocazia intalnirii anuale a membrilor Institutului de Arheologie din America, care a avul loc anul acesta intre zilele de 8-11 ianuarie la New Orelans, istoricul Elizabeth Greene a facut o comunicare cu privire la cele sase femei sculptate pe Columna lui Traian din capitala Italiei de astazi.
 
Figurile feminine respective sunt reprezentate pe Columna in timp ce se ocupa de sacrificii religioase in onoarea ceremoniei militare, rol rezervat de regula adolescentilor baieti in societatea romana de atunci. Istoricul Elizabeth Greene din cadrul Universitatii Western Ontario din Londra, Canada, este de parere ca cele sase fete sau femei erau fiicele sau sotiile unor oficiali de rang inalt din armatele romane care au participat sub conducerea imparatului Traian la luptele cu geto-dacii.
 
Vezi si Columna lui Traian – scurt istoric – FOTO

Columna, studiata doar pentru detalii ale armelor
 
Insa de ce anume niciunul dintre cercetatorii care au studiat Columna lui Traian inca de la inceputul secolului as XVIII-lea nu a observat grupul celor sase femei? Ei bine, columna are peste 30 de metri inaltime, deci examinarea ei in detaliu este si in prezent o operatiune dificila; in plus, dupa cum afirma in continuare Lindsay Allison-Jones, istoric in cadrul Universitatii din Newcastle, „Columna lui Traian este studiata de obicei de catre istorici militari, iar acestia cauta in special detalii ale armelor si masinariilor de lupta folosite atunci”.

Vezi si 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian – VIDEO

Istoric vorbind, numai barbatii aveau dreptul de a lupta in armatele romane, iar in timpul domniei sale, cuprinsa intre anii 27 i.en.n -14 e.n., imparatul roman Augustus a interzis prin lege ca orice soldat roman sa se casatoreasca atat timp cat servea in armata. Interdictia a durat mai mult de doua secole de la emiterea sa de catre Augustus, iar textele clasice ale istoricilor romani pomenesc foarte rar despre femei. Prin urmare, timp de zeci de ani, arheologii si istoricii moderni au crezut ca nicio femeie nu insotea armatele romane.
 
Dezlegarea misterului
 
Insa aceasta ipoteza a inceput sa se schimbe la inceputul anilor 1990, cand Lindsay Allison-Jones a inceput sa gaseasca dovezi arheologice cu privire la sotiile si copiii centurionilor romani care traiau alaturi de acestia in forturi si avanposturi situate la granitele imperiului. In plus, la inceputul anului 1990, Lindsay Allison-Jones si arheologul Carol van Driel-Murray, din cadrul Universitatii din Leiden, au descoperit incaltamintea unor femei si copii ai soldatilor romani care traisera in castrul de la Vinolanda, situat langa Zidul lui Hadrian din nordul Angliei.

Vezi si Columna lui Traian. Lucruri inedite despre monument

Cercetarile au dus si la descoperirea unor placi omagiale de bronz, care erau inmanate soldatilor din provinciile supuse Romei, placi care marcau acordarea cetateniei romane pentru acesti razboinici care servisera imperiul timp de 25 de ani. Pe acele placi era mentionat ca unii dintre acesti soldati aveau sotii si copii. Lindsay Allison-Jones afirma ca aproape 40% din incaltarile antice descoperite la Vinolanda apartineau copiilor si femeilor, iar dintre cele peste 1.000  de diplome din bronz, aproximativ 43% din acestea au inscriptii cu privire la copiii si sotiile legionarilor de origine non-romana care primisera cetatenia imperiului.
 
Ocupatia femeilor in castrele romane
 
Arheologul Carol van Driel-Murray este de parere ca unele dintre sotiile legionarilor si decurionilor munceau in forturile de aparare ca bucatarese, spalatorese si se ocupau si de curatenie.
 
Istoricul Penelope Allison declara ca incaltarile si brosele descoperite intr-un castru roman din Germania de astazi indica faptul ca femeile traiau si locuiau de asemenea in interiorul castrelor, in baraci militare, alaturi de sotii lor.

Adauga un comentariu