Secretele istoriei

Iata cum a curatat Vlad Tepes tara de hoti si cersetori

Publicat: 06 ian. 2014
Unele fapte din domnia lui Vlad Tepes le aflam din documente vrednice, oarecum, de crezare; altele insa, din multele povestiri ce au aparut dupa domnia lui. Iar din aceste povestiri, unele par a avea un graunte de adevar, altele insa par a fi nascocite de imaginatia inspaimantata, sau dusmanoasa, sau nastrusnica, sau chiar fantastica a unor contemporani.
Una dintre aceste povestiri ne spune cum a curatat el tara de hoti, de cersetori, de trantori, de bolnavi si de batrani, care nu foloseau tarii cu nimic, ba, zicea el, mancau degeaba painea altora. I-a adunat pe toti intr-o casa mare, unde intinsese mese incarcate cu bunatati.
Zicea ca voia sa fie si ei satui si fericiti barem o data. Si, dupa ce i-a ospatat cu mancaruri de i-a saturat si cu bauturi de i-a ametit, a pus de s-au zavorat usile toate si a dat foc la casa din patru parti. Si nu-i pasa lui voda de strigatele si urletele celor ce ardeau de vii. Zicea ca le facea un bine, ca nu vor mai avea de patimit in aceasta viata, ci vor fi mai fericiti pe lumea cealalta.
sursa: Neagu Djuvara, Radu Oltean, De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul,  Ed. Humanitas, 2010, pag. 32-33/istoriiregasite


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit