National

Iata cum a reusit regele transportului feroviar sa ia contracte de zeci de milioane euro de la stat

Publicat: 07 aug. 2015
Legaturi suspecte intre Vasile Blaga, Rares Bogdan si omul de afaceri Calin Mitica, trimis in judecata de DNA dupa ce a pagubit CFR si statul roman. Mitica este acuzat ca a dat 100.000 de euro spaga catre mai multi directori CFR pentru ca firmele sale sa obtina contracte de ordinul zecilor de milioane de euro.
Se pare ca, potrivit comisarul.ro, Blaga, Rares Bogdan si Calin Mitica ar avea legaturi chiar cu serviciile de informatii rusesti. In plus, una dintre firmele implicate in dosar este chiar a fostului ministru al transporturilor, Ioan Rus
Calin Mitica a ajuns in atentia DNA din cauza contractelor sale dubioase cu CFR. Omul de afaceri clujean a fost deja trimis in judecata intr-un dosar in care este acuzat ca a dat spaga pentru contracte cu statul. Astfel, cu o mita de 100 de mii de euro, firmele sale au obtinut contracte de peste 62 de milioane de euro.
O parte din banii pentru contractele lui Mitica veneau doar cu aprobare de la Ministerul Transporturilor. O dovedesc interceptarile in care seful de la CFR Galati dadea asigurari ca ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ramona Manescu, va debloca mai multe plati.
SECELEANU LAURENTIU: Ministrul a zis, bai zic … zice, esti cel mai tare, nu mai vorbi cu aia, ai grija! Da. deci va prindem iarasi pe o intreaga minune acolo la … la bugetul de stat o sa platim ceva.
STEFAN ADRIAN: Da? O venit ceva?
SECELEANU LAURENTIU: Mi-a cerut sa facem niste socoteli aicea si am facut noi niste rubrici, am dat-o, se aproba si se pare ca o sa urmeze vreo cateva zile si intra iar ceva.
SECELEANU LAURENTIU: Iar voi aveti … iar voi aveti destule aicea, intra mai multe la voi.        
STEFAN ADRIAN: Pai avem vreo 2 milioane, cred ca aduse.
SECELEANU LAURENTIU: Cred ca da”, se arata in rechizitoriu DNA.
Una dintre firmele lui Ioan Rus este implicata in dosarul lui Calin Mitica. Pentru ca firma lui Mitica, Remarul, nu avea capacitatea de a duce la bun sfarsit contractele castigate, omul de afaceri clujean apela la serviciile apropiatilor sai. Culmea, acelasi Calin Mitica facea apoi presiuni catre CFR pentru deblocarea banilor aferenti contractelor. Asta, pentru a nu intarzia cu plata la firmele partenere, printre care si cea a lui Ioan Rus.
BARBACUTI DUMITRU (director Remarul): Sunt intarziat. Luna asta nu pot sa facturez si vreau sa facturez musai pe asta, ca e 30 ale lunii si vreau musai sa ies in proba luni.
STAN SORIN: E posibil ceva sa lipseasca de pe el, ca eu nu stiu maimutoii astia ce piese au luat, dar, oricum, eu maine ii mai pun sa mai completeze pe el.
BARBACUTI DUMITRU: Asta voiam daca poti, sa faci o inventariere vineri si sambata sa-l completam, luni sa dam o cheie…”, se mai arata in rechizitoriu.
Nu este, insa, singurul dosar al lui Mitica. DNA a descoperit noi fapte penale si a anuntat ca a mai deschis o noua ancheta. Calin Mitica nu este, insa, un om de afaceri obisnuit. Regele transportului feroviar are relatii stranse cu mai multi lideri PNL, printre care se numara Vasile Blaga, dar si cu jurnalistul Rares Bogdan.
Fiica lui Vasile Blaga a fost angajata lui Calin Mitica chiar la una dintre firmele intrate in vizorul DNA, Remarul. Agathe Rudeanu a fost manager consilier al omului de afaceri clujean. Culmea, in public, Vasile Blaga a adoptat o atitudine dura cand a fost vorba despre suspiciuni penale in anturajul sau, asa cum a fost si cazul ginerelui, anchetat pentru evaziune fiscala.
Rares Bogdan si Calin Mitica au aparut in nenumarate ipostaze impreuna. Cei doi isi petrec vacante impreuna si participa la diferite evenimente si petreceri. Legaturile lor, insa, nu tin doar de domeniul amicitiei. Mitica si Rares Bogdan au fost parteneri in firma care detinea ziuarul Ziua de Cluj. Potrivit comisarul, Calin Mitica si Rares Bogdan controleaza impreuna posturile locale Realitatea TV din Transilvania. De altfel, cei doi apar intr-o fotografie inclusiv in compania lui Cozmin Gusa, patronul din acte al postului Realitatea, conform RTV.net
Rares Bogdan este si punctul comun intre Mitica si Blaga. Presedintele PNL a fost la ziua de nastere a lui Rares Bogdan. De altfel, potrivit hotnews, aniversarea realizatorului TV a fost prilej de intalnire pentru mai multi lideri PNL-PDL, precum Catalin Predoiu, Marian Petrache, George Scripcaru sau Gheorghe Falca.
Potrivit site-ului comisarul.ro, ascensiunea lui Calin Mitica de la simplu mecanic de locomotiva la milionar in euro ar avea legaturi inclusiv cu serviciul de informatii al Rusiei, fostul KGB. Mitica ar fi fost sustinut in tentativa sa de a subjuga Caile Ferate Romane. Devalizarea CFR marfa s-ar fi facut sub protectia serviciului rusesc de informatii, FSB. 


loading...

Adauga un comentariu