Secretele istoriei

Iata cum au furat rusii bomba atomica de la americani

Publicat: 15 ian. 2014
Despre operatiunea CANDY, desfasurata intre 1941 si 1945, operatiune sovietica de obtinere a informatiilor privind avansarea procesului de construire a armamentului nuclear din tarile implicate in cea de a doua conflagratie mondiala, s-a scris destul de mult si destul de putin in acelasi timp. Mult prin prisma numeroaselor randuri, insa putin ca urmare a informatiilor oferite. Ideea crearii unei arme extrem de puternice, nemaintalnita pana in acel moment, a luat nastere in 1938, cand in Germania cercetatorii reusesc sa divida experimental atomul. Constienti de avantajul strategic oferit de o asemenea arma, Japonia, SUA, Italia, Marea Britanie si URSS demareaza studii independente in institutiile de cercetare, in timp ce serviciilor secrete li se ofera sarcina de a spiona rezultatele realizate de catre celelalte guverne straine, scrie adevarul.ro. 
Vezi si Femeile din spatele primei bombe atomice  
Initial, KGB-ul era preocupat de a cunoaste datele privind procesul de dezvoltare a principalului sau adversar, Germaniei nazista, insa in momentul in care a realizat ca acestia erau departe de a-si implini scopul, atentia s-a axat asupra aliatilor americani (Proiectul Manhattan) si britanici (Proiectul Aliaje Tube). 
Penetrarea Proiectului Manhattan s-a dovedit a fi cea mai prolifica, KGB-ul dispunand de un numar impresionant de agenti sub acoperire si aproximativ 200 de surse, o mare parte dintre acestia fiind reprezentata chiar de cercetatorii americani ce lucrau in cadrul programului. Printre ofiterii de informatii rusi ce au lucrat la aceasta operatiune se numara Gregory Heifetz, cel care a reusit sa obtina informatii din cadrul Laboratorului de Radiatii din Berkeley, Gaik Ovakimian, acesta reusind sa recruteze un impresionant numar de comunisti americani obtinand matritele pentru profilul de implozie unic al bombei; Anatoli Iatkov printre ale carui informatii s-au numarat datele privind numarul de bombe pe care americanii le pot construi sau sotii Vasili si Elizabeth Zarubin, al caror principal merit consta in recrutarea sursei „Perseus”, cercetator american cu un rol deosebit de important, insa a carui identitate nu a fost facuta publica nici pana astazi. 
Vezi si Industria chimica comunista  
Un alt cuplu celebru este cel al sotilor Lona si Morris Cohen, cetateni americani, simpatizanti ai ideologiei comuniste si recrutati de KGB cu aproximativ 10 ani inaintea demararii operatiunii CANDY, acestia avand un important rol in transportarea microfilmelor si a documentelor din centrul de cercetare militar aflat in Los Alamos catre sediul KGB din New York. 
Reteaua va fi deconspirata in 1945, cand CIA si MI6 reusesc sa sparga codurile radio transmise din New York catre Moscova. Cu toate acestea, CANDY s-a dovedit a fi de departe operatiunea de spionaj cu cel mai mare impact in stabilirea balantei de putere la nivel global. Rusii au reusit sa contruiasca bomba atomica in doar 4 ani, un adevarat miracol la acea vreme, timpul initial fiind estimat la o durata de minim 20 de ani. KGB-ul a reusit insa sa repatrieze in timp util doar o parte dintre agenti si informatori, restul fiind arestati de catre autoritatile americane, situatie ce a condus la destramarea ideologiei comuniste din SUA, Canada sau Marea Britanie. 
Vezi si „Sabia atomica” a lui Damocles  
Trebuie sa constientizam faptul ca aceasta operatiune nu ar fi reusit daca cercetatorii americani nu ar fi dorit sa isi ofere de bunavoie sprijinul sovieticilor. In acest sens facem trimitere iarasi la o declaratie facuta de Vladimir Putin, in acelasi context prezentat mai sus, ce reprezinta o viziune ipotetica, chiar daca subiectiva, totusi luata in considerare de unii analisti:  
„Crema lumii stiintifice era adunata in America si personal am avut impresia ca ne-au dat constient informatii despre bomba atomica. Au facut asta constient deoarece bomba atomica fusese folosita la Hiroshima si Nagasaki si oamenii de stiinta din elita intelectuala a omenirii au inteles, la acel moment, ce poate face posesia unilaterala a unei asemenea arme”. 


loading...

Adauga un comentariu