Funny

Iata cum danseaza moldovenii. Imaginile de la o nunta din Botosani au facut inconjurul lumii

Publicat: 27 iul. 2018
9

Moldovenii au facut o demonstratie de talent la o nunta cu muzica traditionala! Si, bineinteles, mirii au fost nelipsiti de pe ringul de dans!

Muzica moldoveneasca traditionala este una dintre cele mai incantatoare! Iar atunci cand moldovenii aud un cantec le sar pe loc calcaile. Asa au facut si invitatii de la o nunta din Botosani care s-au prins intr-un joc cum rar ti-e dat ochilor sa vezi! Bineinteles, nici mirele si nici mireasa nu s-au lasat mai prejos si au dansat in rand cu nuntasii. Ia priviti aici!

Uite asa se face o nunta de neuitat! Atunci cand toata lumea da tot ce e mai bun pe ringul de dans si rasuna chiote de nunta moldoveneasca. Si, se stie, ca moldovenii isi dau si sufletul atunci cand vine vorba de joc si voie buna si se distreaza ca si cum ar prima oara! Ei bine, filmuletul a strans in doar cateva zile 700 de mii de vizualizari si a facut inconjurul lumii.

Obiceiuri de nunta in Moldova

Specific zonei Moldovei este si alegerea de catre miri a numarului de nasi, mai existand si in zilele noastre tineri casatoriti care vor sa fie nasiti de doua sau mai multe perechi de parinti spirituali, ceea ce arata, in acceptiunea etnologilor, o situatie materiala mai buna a mirelui, cel care are in sarcina alegerea “nanasilor”. Acestia au o mare responsabilitate la o nunta, ocupandu-se de procurarea accesoriilor de gatit mireasa, de lumanarile de nunta.

La fel de adevarat este ca nasii sunt rasplatiti la nunta cu tot felul de cadouri, folositoare in casa, asa numitele plocoane, care pe vremuri se rezumau la covoare sau prosoape tesute in casa si colaci sau cozonaci, in timpurile moderne acestea transformandu-se in obiecte electrocasnice si torturi care mai de are mai sofisticate.

Alaiul de nunta se porneste de la casa mirelui, acolo unde se aduna rudele sale pentru a merge ulterior la nasi, care la randul lor au proprii invitati la petrecerea de nunta. Odata ajunsi la casa miresei, ginerica este pus sa se caute in buzunare dupa bani pentru a putea sa-si vada viitoarea consoarta, aceasta sarcina fiind pusa in opera de fratii miresei sau, dupa caz, de rude foarte apropiate.

Tot un obicei din Moldova este punerea de flori in piept, personajele principale, mirii, nasii, socrii, domnisoarele de onoare si cavalerii fiind diferentiatide ceilalti participanti la nunta dupa marimea florii din piept. La sate, se mai pastreaza traditia purtarii de catre nasi a unor stergare populare, asezate pe umeri, iar mirilor le sunt prinse in piept bancnote, pentru a arata prosperitatea in cuplu.

Adauga un comentariu