International

Iata cum vrea Donald Trump sa privilegieze imigratia

Publicat: 17 mai 2019
1

Donald Trump a prezentat o vasta reforma a sistemului imigratiei legale in Statele Unite, menita sa selectioneze strainii pe baza ”meritului” si sa nu o mai faca pe baza legaturilor lor familiale, a carei adoptare in Congres se anunta delicata, relateaza AFP.
Planul nostru va transforma sistemul american al imigratiei in mandria natiunii si va fi admirat de intreaga lume”, a declarat presedintele american, denuntand un sistem ”disfunctional” care ”discrimineaza oamenii” si ”spriritele stralucitoare”.

In opinia sa, aproape doua trimi dintre cele 1,1 de permise de rezident permanent – faimoasele ”carduri verzi” (”green card”) distribuite anual de catre Statele Unite – ajung la imigranti ”pur si simplu pentru ca ei au un apropiat” in tara, iar doar 12% revin unor straini selectati pe baza ”meritului sau competentelor lor”.
Donald Trump a promis, astfel, sa le creasca proportia de la 12 la 57%. ”Asta ne va face mai competitivi”, a precizat el. Magnatul in domeniul imobiliar a schitat un sistem de imigratie ”cu puncte”, dupa modelul celui practicat de Canada.
In opinia sa, imigrantii vor primi puncte daca au competente specifice, un loc de munca, un nivel de educatie inalt sau un proiect in vederea infiintarii de intreprinderi. Ei ar trebui, de altfel, sa fie ”independenti financiar”, ”sa invete sa vobeasca engleza” si ”sa treaca un examen civic” inainte sa fie primiti pe teritoriul american, a adaugat el.

INCREDIBIL! Viktor Orban cere interventia lui Donald Trump in legatura cu gazele din Romania 

Miliardarul republican, care a facut din lupta impotriva imigratiei – ilegale – un marker al presedintiei sale, a denuntat, de asemenea, ”cereri de azil fanteziste” si a dat asigurari ca va implementa un mecanism de selectare mai rapida a cererilor.
Marile linii ale reformei – conceputa de catre ginerele si consilierul sau Jared Kushner – au fost dezvaluite in presa americana, iar democratii nu au asteptat discursul presedintelui pentru a o denunta.
”Pentru fiecare imigrant pe care sistemul il va lasa sa intre, va trebui ca unul sa plece”, a comentat liderul democratilor in Senat Chuck Schumer – o reforma ”cruda si inumana”.
”In mod socant”, a continuat el, reforma nu prevede nimic cu privire la ”cele 11 milioane de persoane fara acte instalate in Statele Unite” – sau ”dreamers” – veniti in mod ilegal inainte sa implineasca 16 ani.

Presedinta democrata a Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi a denuntat, la randul sau, o propunere ”condescendenta”, care presupune ca ”familiile nu au niciun merit”.
In tabara republicana, unii congresmeni, care militeaza in favoarea unei scaderi a numarului cardurilor verzi atribuite anual, risca de asemenea sa fie dezamagiti.

In acest context, planul Casei Albe are toate sansele sa ramana litera moarta.
”Avand in vedere controversele actuale cu privire la imigratie, este putin probabil ca Congresul sa adopte o reforma anul acesta, mai ales cu alegerile prezidentiale din 2020 la orizont”, a subliniat preofesorul de drept al imigratiei  Stephen Yale-Loehr.

Poate ca miza este altundeva.
Politica in domeniul migratiei a lui Donald Trump a fost denuntata cu regulaitate de catre mediile de afaceri, mai ales in Silicon Valley, care angajeaza mii de ingineri straini, sau de catre agricultori, care depind de o mana de lucru sezoniera ieftina.
In 2017, CEO ai Apple, Microsoft, Google, Facebook, Airbnb sau Netflix au denuntat drept ”contrare valorilor americane” masuri care interzic intrarea in Statele Unite a cetatenilor unui numar de sapte tari cu populatie majoritar musulmana.
Ca pentru a le da asigurari, Donald Trump a revendicat joi aceste valori. ”In cursul Istoriei noastre, noi am primit noi sositi pe malurile noastre”, ”ei au forjat un popor” si ”noi suntem mandri de asta”, a declarat el.

Este exclus, insa, sa renunte la masurile represive la frontiera, aflate in centrul mesajului prezidential
Proiectul reformelor vizeaza, de asemenea, potrivit presedintelui, ”sa securizeze in totalitate frontiera de sud” a Statelor Unite, pe care o considera poroasa fata de ”traficul de droguri” si ”criminali”.
Pentru a le bloca, el si-a reafirmat dorinta de a ridica un zid intre Mexic si Statele Unite.
Refuzul democratilor de a finanta aceasta constructie l-a determinat sa declare o ”urgenta” la frontiera, ceea ce ii permite sa ia bani din bugete militare. ”Ar trebui sa avem aproape 400 de mile (650 de kilometri) construiti pana la sfarsitul anului viitor”, a dat el asigurari.
Potrivit unor date oficiale, peste 100.000 de migranti au fost arestati dupa ce au traversat in mod ilegal frontiera din Mexic, in marrie si in aprilie.
Aceste fluxuri importante au fost mai mari in trecut, insa ele cuprind in prezent mult mai multe familii si minori neinsotiti care fug din calea violentei si saraciei din guatemala, Honduras si El Salvador.

Adauga un comentariu