Sanatate

Icterul la bebeluși: Cum scapi de această problemă stresantă pentru multe mămici

Publicat: 16 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Icterul la bebeluși Cum scapi de această problemă stresantă pentru multe mămici
De obicei, icterul apare la bebeluși în primele 24 de ore de la naștere și trece de la sine

Icterul este o afecțiune des întâlnită la bebeluși și se manifestă prin colorarea în galben a pielii și a părții albe a globului ocular. Vinovată de apariția icterului este acumularea unei cantități mari de pigmentului biliar bilirubină în sânge.

În mod normal, bilirubina trece prin ficat si este eliminat prin intestine odată cu bila. În cazul în care se formează mai rapid bilirubina decât poate ficatul copilului sa o proceseze se ajunge la icter.

De obicei, icterul apare la bebeluși în primele 24 de ore de la naștere și trece de la sine, fără a fi necesar vreun tratament în cel mult două săptămâni.

Icterul la bebeluși poate fi fiziologic, de prematuritate, din cauza alăptării, laptelui matern sau de incompatibilitate.

Icterul fiziologic reprezintă cea mai ușoara formă de icter și pe care o dezvoltă toți bebelușii. Icterul de prematuritate apare la copiii născuți prematur, în timp ce icterul de alaptare se dezvoltă atunci când copilul nu primește suficient lapte matern din cauza dificultăților lactației. Icterul laptelui matern este mai rar și poate fi cauzat de unele substanțe produse în laptele matern, iar icterul de incompatibilitate apare dacă bebelușul are gupa de sânge diferită de cea a mamei.

Icterul la bebeluși: Simptome și cauze

Cel mai întâlnit simptom al icterului la bebeluși este îngălbenirea pielii. Acesta apare de obicei în primele 3 zile de viață. Apare la nivelul capului și apoi pe restul corpului. Pielea bebelușului afectat de icter va părea galbenă, la început pe față, apoi se va colora pieptul și stomacul, iar la final, picioarele. Există posibilitatea ca și albul ochilor copilașului să devină galben.

Gravitatea icterului depinde de numărul de ore de viață ale bebelușului și de prezența altor simptome medicale.

Cauza apariției icterului la bebeluși este acumularea unei cantități mari de pigmentului biliar bilirubină în sânge. În mod normal, organismul înlocuiește permanent celulele roșii îmbătrânite cu altele noi, din acest proces rezultând bilirubina. Acesta este metabolizat în ficat și ulterior eliminat prin bila care este colectată de ductele biliare în intestinul subțire pentru a ajuta la digestie. Atunci cand acest proces este înterupt, se produce creșterea nivelului de bilirubină și astfel se dezvoltă icterul.

Tratament pentru icterul la bebeluși

De obicei, cazurile de icter nu necesită tratament, însă este necesară urmărirea bebelușului pentru observarea eventualelor schimbări ce pot apărea.

Tratamentul este necesar doar în situația în care nivelul birulinei din sânge este foarte mare și atunci se impune un consult.

Până la vârsta de 1 – 2 săptămâni, organismul bebelușului are singur grijă să își regleze nivelul de bilirubină. În cazurile mai grave se impune fototerapia, un tratament ce presupune expunerea bebelușului la o lumină specială care ajută corpul să scadă nivelul de bilirubină.

Se recomandă, în anumite situații, alăptarea sau suplimentarea cu lapte praf pentru a ajuta bebelușul să elimine bilirubina prin scaun. În cazuri extreme se poate recomanda un transfer de sânge pentru a da bebelușului sânge proaspăt pentru a-l ajuta să elimine bilirubina. În situația în care icterul este cauzat de laptele matern, medicul poate recomanda Întreruperea temporară a alaptării.

Adauga un comentariu