National

„Ideea desteapta” care i-a venit lui Ponta ca sa astupe gaurile din buget – TVA si COTA UNICA de 22 la suta

Publicat: 23 oct. 2013

Cresterea cotei unice la 22% si scaderea TVA cu doua procente, aceasta a fost varianta propusa de premierul Victor Ponta in ultima sedinta a USL pentru a aduce bani la buget anul viitor. Seful guvernului le-a transmis liberalilor, la intalnirea de vineri, ca incasarile la buget nu sunt cele prognozate si le-a propus unificarea cotei unice si a TVA la 22%, masura urmand a fi aplicata incepand din 2014, au declarat pentru gandul surse din USL. In cadrul sedintei nu s-a luat nicio decizie, propunerea premierului urmand a fi discutata pe larg intr-o sedinta ulterioara.

Ponta le-a spus liberalilor ca stie ca PNL are o „sensibilitate” cand se discuta despre majorarea cotei unice, dar trebuie luata o decizie pentru a creste veniturile la buget. Potrivit propunerii avansate de Ponta in interiorul Uniunii, cota unica ar urma sa creasca de la 16% la 22%, in timp ce TVA ar scadea de la 24% la 22%.

„La finalul sedintei USL de vineri, Ponta a venit cu aceasta propunere. Discutia a pornit de la faptul ca incasarile la buget nu sunt cele prognozate, iar daca vrem fonduri pentru investitii trebuie sa luam o decizie in interiorul USL. Nu s-a luat o decizie, ci a fost doar o propunere. A fost o discutie generala, nu s-a intrat in detalii”, au precizat pentru gandul surse din conducerea PSD.

Un alt lider PSD a precizat ca Ponta le-a vorbit liberalilor despre necesitatea gasirii unei „idei destepte”, care sa creasca veniturile la buget, in acest sens prezentandu-le varianta la care s-a gandit.

Propunerea venita din partea premierului a fost discutata ieri seara la sedinta PNL, tinuta in biroul lui Crin Antonescu. PNL a spus ca nu va fi de acord cu majorarea cotei unice, „mai ales ca in ultima perioada am promis ca nu vom creste taxele”.

„Ponta a venit la final si a aruncat asta ca o propunere, in conditiile in care se discuta despre cum va arata bugetul pe 2014. Ideea era sa fie unificate cota unica si TVA la 22%”, au afirmat pentru gandul surse din conducerea PNL.

Mai mult, 2014 este un an electoral, iar cresterea cotei unice ar fi o grea lovitura pentru PNL in perspectiva alegerilor europarlamentare si prezidentiale.

De asemenea, o asemenea schimbare a politicii fiscale ar trebui negociata cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.

PNL s-a opus in acest an impozitarii salariilor care depasesc o mie de euro, desi masura a fost insistent sustinuta de premierul Victor Ponta.

Invitat la emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata de Pro TV,  presedintele Traian Basescu a invocat o scadere a incasarilor la buget in acest an.

Potrivit datelor pregatite de seful statului, in primele opt luni ale lui 2013, „avem un minus de 5,3 miliarde de lei” la capitolul venituri bugetare, iar estimarea pentru septembrie este „un minus de 1,3-1,5 miliarde”.

Datele presedintelui nu au fost contestate la nivel guvernamental, surse din cadrul Ministerului Finantelor confirmand pentru gandul ca incasarile la buget sunt sub cele prognozate.

Sursa: gandul.infoloading...

Comentarii
Adauga un comentariu