News Flash:

Idei gresite despre consumul de alcool

30 Iulie 2001
1123 Vizualizari | 0 Comentarii
In ideea ca alcoolul incalzeste, exista si un pic de adevar, deoarece bauturile dau nastere la o senzatie de caldura, intrucat determina dilatarea vaselor de sange periferice si provoaca, astfel, un aflux sporit de sange cald in piele, unde se gasesc si terminatiile nervoase. In schimb, chiar daca da o incalzire temporara, consumul de alcool nu creste rezistenta la frig, ci dimpotriva, prin intensificarea circulatiei periferice, sporesc pierderile de caldura la nivelul pielii. In ceea ce priveste cunoscuta zicala "Alcoolul mareste pofta de mancare", medicii recunosc ca este adevarat intrucat bauturile declanseaza o secretie sporita de suc gastric. Din pacate, aceasta secretie reprezinta un raspuns la iritatia produsa de alcool asupra mucoasei stomacului, o reactie de aparare impotriva unei substante straine, nedorite de organism. Daca bautura este urmata imediat de mancare, consecintele nu sunt de temut. In schimb, daca nu este insotita macar de o gustare, pot aparea efecte neplacute prin tulburarea functiilor normale ale stomacului. Oricat ar parea de curios, unii oameni sunt sincer convinsi ca, prin grija de a-si intretine un grad oarecare de impregnare alcoolica, se apara mai bine de unele boli, in special de gripa. Aceasta parere, inspirata de insusirea de antiseptic indeobste recunoscuta a alcoolului, poate fi infirmata usor. Alcoolul rafinat de 90 de grade are o anumita putere bactericida, insa in sangele unui om atat de beat incat nici nu se poate tine pe picioare, concentratia alcoolului abia ajunge la 0,2 la suta, adica este de 450 de ori mai mica decat cea a spirtului, astfel incat nu se poate vorbi de o "dezinfectie" interna. Din nefericire, este demonstrat ca ingerarea bauturilor alcoolice micsoreaza rezistenta organismului la agresiunea germenilor patogeni, care provoaca bolile infectioase, intrucat alcoolul se comporta ca un toxic, care pune organismul intr-o stare de inferioritate fiziologica. In ceea ce priveste efectul de medicament al alcoolului, considerat de unii drept real, medicii au in acest caz argumente contra. Cercetarile au dovedit ca nu exista nici un efect curativ in cazul alcolului, adica acesta nu are nici un rol de vindecare a unei afectiuni deja existente. In schimb, consumul redus al unor bauturi naturale, si indeosebi a vinului de calitate, poate preveni aparitia unor boli de inima si a accidentelor cerebrale prin efectul de vasodilatare provocat de alcool. Totusi, una dintre cele mai periculoase prejudecati o constituie cea conform careia "copilului nu-i strica o picatura de alcool". De altfel, aceasta parere este extrem de des intalnita mai ales in mediul rural, unde multi parinti le dau copiilor sa guste din paharele lor vin sau tuica pentru a-i "cali pentru mai tarziu". Astfel de parinti atenteaza, fara sa stie, la sanatatea celor mici. Organismul copilului este mult mai sensibil la actiunea toxica a alcoolului. Pentru a provoca starea de coma la un copil de 7- 8 ani, este de ajuns o concentratie in sange a alcoolului de cinci-sase ori mai redus decat la adult. De altfel, au existat cazuri de intoxicatie acuta si chiar de deces la copiii mici dupa o simpla frictiune cu spirt sau dupa aplicarea unor comprese imbibate in alcool.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1369 (s) | 22 queries | Mysql time :0.025013 (s)