Secretele istoriei

Identitatea Imperiului Bizantin

Publicat: 11 ian. 2015
3

Imperiul Bizantin (Imperiul Roman de Rasarit) poate fi definit ca un stat, initial, roman pe un substrat multietnic si multicultural, treptat elenizat, care s-a dezvoltat, ulterior, ca un imperiu crestin, elenistic si si-a incheiat istoria ca un stat grec-ortodox. Unii autori, indeosebi greci (Nikolaos Svoronos, de exemplu), dar nu numai (Charles Diehl, Petre Nasturel, George Ostrogorski…), analizeaza Imperiul tardiv ca o natiune elenica, aproape de intelesul modern al acestui termen, si vad in el matca Greciei moderne, lucru lesne de inteles stiind ca dupa 1186, imperiul nu mai controla efectiv decat teritorii populate majoritar de etnici greci, anume cu precadere coastele Anatoliei, actuala parte europeana a Turciei, si actuala Grecie.

In secolele care au urmat cuceririlor arabe si lombarde din secolul al VII-lea, natura multietnica a imperiului (dar nu multinationala in sensul actual al cuvantului) a ramas prezenta, in timp ce regiunile lui litorale si orasele din Balcani si din Asia Mica aveau o populatie preponderent elenizata. Minoritatile etnice, importante din punct de vedere numeric, erau uneori de alta religie (bogomili in Balcani, monofiziti in Orient) si traiau, in special, in apropierea frontierelor, armenii fiind cei mai importanti printre aceste minoritati. In Balcani, o numeroasa populatie de traci romanizati, mentionata de Theofilact din Simocatta in secolul al VI-lea constituie, dupa analiza istoricilor romani (mai ales Theodor Capidan, A. D. Xenopol si Nicolae Iorga), simetricul meridional al populatiei de Daci romanizati din nordul fluviului. Tot in Balcani, o alta populatie, Slavii s-au adaugat (la sud de Dunare) incepand cu secolul al VI-lea, in parte dominate de Avari, sau de proto-Bulgari (popoare, initial, turcofone), incepand cu secolul al VIII-lea. Insfarsit, mai multi istorici precum Eqrem Çabej, Eric Hamp sau Walter Porzig au emis ipoteza ca stramosii Albanezilor se trag nu, cum s-a crezut, din Iliri (acestia fiind stramosii Dalmatilor romanizati, azi disparuti), ci din Carpi, Daci liberi izgoniti de Goti in secolul al IV-lea spre Balcani.

Vezi si Imperiul Latin de Constantinopol

Bizantinii se numeau pe ei insisi Ρωμαίοι – Romaioi sau Romei, prin care se deosebeau de vechii Έλληνες – Elini, care, in intelesul lor, insemna „greci antici pagani”. Istorici precum Hélène Ahrweiler au evocat de o forma de „constiinta nationala”, ca cetateni ai „Ρωμανία” („Romania”, asa cum se numea oficial Imperiul Bizantin), sau mai bine spus o mandrie de a fi cetateni ai Imperiului, impartasita mai ales de intelectualii si de militarii elenizati de la orase si din zonele frontaliere, fiindca, in provincie, rascoalele, uneori pe baza etnica (de exemplu, rascoala „Vlahilor”” Asan, Deleanu si Caloian, in Balcani (1181), incheiata in 1186 prin independenta statului numit atunci Regnum Bulgarorum et Valachorum, pe care istoricii moderni il numesc „Taratul Vlaho-Bulgar” sau „Al doilea Imperiu Bulgar”) arata ca nu toate populatiile erau credincioase puterii bizantine (mai ales in perioadele de impovarare a darilor si taxelor). Acesta mandrie, mai ales elenica, este reflectata in literatura sau in cantecele acritice, unde „ακρίτες–akrites”, cetatenii-soldati ai zonelor marginase, de granita sunt slaviti pentru luptele de aparare a tarii impotriva cotropitorilor, unul dintre cele mai faimoase astfel de cantece fiind poemul epic Digenis Acritas.

Vezi si Apogeul Imperiului Bizantin

Desfiintarea oficiala a statului bizantin in secolul al XV-lea nu a insemnat si disparitia societatii bizantine. Sub stapanirea otomana, ortodocsii, indeosebi grecii, au continuat sa se defineasca ca Ρωμαίοι (Romaioi, in turceste, Rum), apoi treptat, odata cu dezvoltarea nationalismelor moderne si cu regasirea istoriei antice, Grecii si-zu reinsusit denumirea de Έλληνες (Elines, in turceste, Yunan), in timp ce Ρωμαίοι (Rum) ramane folosit mai mult ca denumire a credinciosilor ortodocsi in general.

Adauga un comentariu