Secretele istoriei

Ieri s-au implinit 24 de ani de la daramarea Zidului Berlinului – VIDEO

Publicat: 10 nov. 2013
Au trecut 24 de ani de cand, pe 9 noiembrie 1989, s-a inceput demolarea unui simbol al Razboiului Rece: Zidul Berlinului, cea mai cunoscuta parte a frontierelor Republicii Democrate Germane (RDG).
Conceput de administratia liderului comunist al Germaniei Rasaritene, Walter Ulbricht, si aprobat de liderul sovietic Nikita Hrusciov, zidul a constituit o bariera de separare intre Berlinul Occidental si RDG timp de aproape 28 de ani.
A fost construit in perioada de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, perioada in care Germania a fost divizata, in efortul de a stopa consecintele scurgerii de forta de munca si pierderilor economice asociate cu migratia zilnica a unui mare numar de profesionisti si muncitori calificati din Est in Vest, scrie ziare.com.
Existenta timp de aproape trei decenii a Zidului a provocat scaderea semnificativa a emigratiei: de la 2,5 milioane, in perioada 1949 – 1962, la numai 5.000 – intre 1962 si 1989.
Incepand din 1948, Germania Occidentala (RFG) s-a dezvoltat ca o tara capitalista vestica, cu o economie sociala de piata si cu o viata politica autentic democratica – parlamentara. Cresterea economica neintrerupta de 30 de ani, inceputa in deceniul al saselea, a dus la „miracolul economic vest-german”.
In interiorul granitelor sale, Gemania Rasariteana (RDG) a fost guvernata de un guvern dictatorial, modelat dupa cel sovietic, care a aplicat sistemul economiei planificate centralizate. Chiar daca Germania Rasariteana a devenit cea mai bogata si dezvoltata tara din blocul rasaritean, multi dintre cetatenii ei priveau la prosperitatea economica si libertatea politica din Vest.
Fuga numerosilor cetateni est-germani catre tari necomuniste via Berlinul Occidental a dus la edificarea, in 1961, a sistemului frontierelor RDG, din care Zidul era parte integranta.
28 de ani de la ridicarea Zidului Berlinului, pe 23 august 1989, Ungaria comunista a ridicat restrictiile de frontiera la granita cu Austria. In septembrie, mai mult de 13.000 de turisti est-germani din Ungaria trecusera in Austria. In toamna anului 1989, in Germania Rasariteana au avut loc demonstratii de masa antiguvernamentale.
Liderul est-german Erich Honecker a demisionat, in 18 octombrie 1989, si a fost inlocuit de Egon Krenz cateva zile mai tarziu. Noul guvern a hotarat sa permita est-berlinezilor sa primeasca vize pentru a vizita Germania Occidentala.
Gunter Schabowski, ministrul german al Propagandei, a avut sarcina sa anunte aceasta hotarare. El fusese in vacanta, cu ceva timp mai inainte, si nu a fost niciun moment foarte familiarizat cu noile prevederi. La scurta vreme dupa conferinta de presa din 9 noiembrie 1989, ministrului i-a fost inmanata o nota in care se spunea ca le este permisa trecerea granitei est-berlinezilor, daca au viza legala, dar nu i-au fost date instructiuni mai detaliate.
In mod normal, ar fi trebuit sa treaca cateva zile pana cand sa fie conceput un nou regulament care sa fie, de asemenea, transmis trupelor de graniceri. Schabowski nu a fost insa informat asupra acestor amanunte si, dupa citirea notei la conferinta de presa, atunci cand a fost intrebat cand vor intra in vigoare noile prevederi, el a raspuns: „Dupa cate stiu eu, intra in vigoare imediat, chiar acum”.
Zeci de mii de est-berlinezi au auzit in direct declaratia lui Schabowski la televiziunea est-germana si au luat cu asalt toate punctele de control, pretinzand sa intre neopriti in Berlinul Occidental. Granicerii, depasiti numeric si nedumeriti, au dat numeroase telefoane superiorilor lor, dar, in scuta vreme, a devenit clar ca nu exista nicio posibilitate de stavilire a multimilor de est-berlinezi fara folosirea armelor de foc.
Cum nimeni nu dorea sa-si asume o asemenea responsabilitate, granicerii au deschis barierele punctelor de trecere, lasand multimea sa treaca dupa un control sumar sau chiar fara de nicio formalitate. Multimile de est-berlinezi aflati in extaz au fost intampinate intr-o atmosfera euforica de vecinii lor din vest, astfel ca barurile din preajma granitei au facut cinste noilor veniti.
Caderea Zidului Berlinului a fost primul pas catre reunificarea Germaniei, care s-a incheiat, in mod oficial, pe 3 octombrie 1990. loading...

Adauga un comentariu