Eveniment-Social

Ies la iveala noi nereguli comise de Vasile Isan la Universitatea Cuza! Victimele sunt studentii eminenti

Publicat: 28 mart. 2016
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ies la iveala noi nereguli comise de Vasile Isan la Universitatea Cuza Victimele sunt studentii eminenti
1

@ Asta chiar ca le intrece pe toate! @ In timpul celor doua mandate de trista amintire a vremelnicului rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza, prof. univ. dr. Vasile Isan, a fost permis asa ceva @ Asta cu toate ca institutia a fost nevoita sa „toace” anual si cateva zeci de mii lei din cauza incompetentei si indiferentei conducerii institutiei @ Inclusiv un important organism de control, la nivel national, a atras atentia asupra acestor nereguli @ Dincolo de toate acestea, principalul efect al acestui prost management i-a dezavantajat pe studentii foarte buni si i-a incurajat pe cei slabi  

Timp de opt ani, din vina vechii conduceri a Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), in frunte cu rectorul vremelnic de trista amintire – prof. univ. dr. Vasile Isan, la institutia de invatamant superior s-au petrecut lucruri extrem de grave! Totul a fost semnalat, de cateva ori, chiar de catre Agentia Româna de Asigurare a Calitatii în Învatamântul Superior (ARACIS). 

Sistem „pervers” de incurajare a mediocritatii!

Concret, faptul ca la UAIC, atat la programele de licenta, cat si la cele din cadrul Invatamantului la Distanta (ID), nu a fost facuta o diferentiere clara a numarului de credite pe care le primeste un student in functie de importanta si dificultatea materiei, a permis dezvoltarea unui sistem „pervers” de incurajare a mediocritatii. „Inca din anul 2008, din mandatul rectorului Dumitru Oprea, la UAIC, la toate programele de studii – specializari, nivel licenta, numarul de credite pentru fiecare disciplina este de cinci. Inmultit cu sase discipline per semestru, ies 30 credite per semestru, cat trebuie. Doar ca in regulamentul ARACIS se precizeaza ca, numarul de credite per disciplina se va aloca in functie de importanta acelei discipline pentru programul de studiu respectiv! Adica, la orice specializare nivel licenta de la Cuza si sa luam exemplu o Limba straina, primeste cinci credite, atat cat au si disciplinele de profil.

Citeste si: EXCLUSIV! Raport inedit despre evaluarea Universitatii Cuza Iasi. Vezi documentele

Asta afecteaza si mediile studentilor. Un student, de exemplu, ar putea avea media cinci la Engleza si noua la Contabilitate si un alt student sa aiba media zece la Engleza si cinci la Contabilitate, iar in final al doilea student va avea o medie scolara mai mare decat primul. Astfel, primul poate pierde o bursa sau locul la buget in favoarea celui de-al doilea, desi la Contabilitate are o medie net mai mare decat al doilea.

Citeste si: Control academic la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi

Aici, de cate ori au venit comisiile ARACIS pentru evaluarea programelor de studii la UAIC, problema aceasta a fost mereu supusa discutiei, respectivele programe de studiu – nivel licenta, fie ZI sau ID, riscand sa nu fie acreditate sau sa primeasca acreditare cu raspundere limitata, iar in acest ultim caz sa revina comisia ARACIS peste un an sau doi sa reia procesul de acreditare de la zero. Doar ca acreditarea unui singur domeniu de studiu la licenta costa in jur de 60 mii lei, taxe platite de fiecare facultate in parte. Aici este o mare si grava problema, pe care nimeni nu si-a dorit sa o remedieze si care a condus la incurajarea unui sistem de mediocritate, dar si de alocarea unor bani inutil. Inclusiv domnul prorector, actual ordonator de credite la Cuza, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, a fost informat, insa nimic nu s-a remediat”, a dezvaluit un profesor din cadrul Universitatii Cuza.

Raport devastator al ARACIS intocmit anul trecut

De altfel, anul trecut, in urma ultimului control efectuat de ARACIS la UAIC, raportul de evaluare interna al acestui for a fost unul devastator pentru fostul rector Vasile Isan. „Cererile formulate de catre studenti au un parcurs birocratic indelungat, ajungand foarte greu la departamentul catre care sunt destinate. Sistemul de acordare a burselor si de repartizare a locurilor de cazare este netransparent. In unele facultati, studentii nu sunt implicati in evaluarea programelor de studii si nici in evaluarea cadrelor didactice. Rata de angajabilitate a absolventilor este destul de redusa”, arata, anul trecut, Liga Studentilor din Universitatea Cuza.

Citeste si: Control dur al institutiilor statului la o importanta universitate din Iasi

Adauga un comentariu