News Flash:

Iesean, amendat de radar pentru ca se afla de 2 ori in acelasi loc

7 Aprilie 2009
5253 Vizualizari | 8 Comentarii
Gabriel Burcus
• Un iesean a reusit performanta de a fi in doua locuri in acelasi timp • Acest lucru este demonstrat de radarele fixe care l-au amendat pe un tanar de doua ori in aceeasi zi, ora si minut • Potrivit legii in vigoare, un conducator auto nu poate fi sanctionat pentru aceeasi abatere de doua ori • "Nu se poate asa ceva. Este un abuz. Persoana in cauza trebuie sa solicite anularea proceselor verbale. Este practic imposibil sa fii in acelasi timp in locuri diferite. Cu siguranta s-a comis o greseala. Reprezentantii politiei trebuie sa demonstreze acest lucru prin probe si sa dovedeasca faptul ca aparatul era omologat si verificat metrologic", a declarat avocatul Liviu Bran

Un iesean a reusit performanta de a fi in doua locuri in acelasi timp. Acest lucru este demonstrat de radarele fixe care l-au amendat pe un tanar de doua ori in aceeasi zi, ora si minut. Desi pare de necrezut, ieseanul a fost amendat de doua ori pentru depasirea vitezei legale, dupa ce a fost surprins de radarele fixe, in zone diferite, in aceeasi zi. Gabriel Burcus, aflat la volanul unui autoturism marca Opel, a fost surprins de radarele din localitatea suceveana Dumbraveni, in aceleasi coordonate de timp, de doua ori, ceea ce inseamna tot atatea amenzi si puncte de penalizare. Tanarul sofer a primit acasa trei amenzi radar prin care era instiintat ca a circulat cu peste 70 de kilometri pe Drumul National 29, in localitatea Dumbraveni, judetul Suceava. Culmea, doua dintre acestea aveau inregistrate viteze diferite, la distante diferite, dar la aceeasi ora si acelasi minut. Mai exact, tanarul a primit trei instiintari cu privire la faptul ca autoturismul acestuia a fost inregistrat pe data de 27 februarie 2009, la ora 22.57, in localitatea Dumbraveni, la kilometrul 15, cu viteza de 79,1km/h, si tot in acelasi timp, la km 16, cu viteza de 78, 5 km/h. Cateva minute mai tarziu, la ora 23.26, in aceeasi localitate, autoturismul a fost surprins la km 14 cu 81,5 km/h. "Am primit acasa toate cele trei instiintari precum ca autoturismul personal a fost inregistrat cu o viteza peste limita legala. Conform actului, trebuia sa trimit un raspuns politiei rutiere, in care sa precizez numele si datele persoanei care se afla la volan. Am ramas uimit, pentru ca doua dintre amenzi erau date la aceeasi ora si minut, desi erau precizate distante si viteze diferite. Mi se pare ceva absurd. Nu inteleg, pe acelasi tronson sunt amplasate radare la cativa metri distanta?", a explicat Gabriel Burcus.

Politia ridica din umeri

Potrivit legii in vigoare, un conducator auto nu poate fi sanctionat pentru aceeasi abatere de doua ori, avand in vedere ca a fost surprins pe acelasi tronson de drum. In localitatea Dumbraveni sunt amplasate patru radare fixe, la distante apropiate unul de celalalt, ceea ce transforma sistemul intr-o vanatoare de soferi. Acest lucru nu este de mirare, in conditiile in care in spatele acestei afaceri este o firma cu sediul in Cluj-Napoca. Firma Codec Spat SRL a amplasat radare fixe in mai multe judete si este pe punctul sa impanzeasca si judetul Iasi cu astfel de radare. Reprezentantii politiei sucevene, care se fac si ei responsabili de aceasta ilegalitate, ridica din umeri. "Nu stiu ce sa spunem. Este un caz mai neobisnuit. Cred ca soferul este mai ghinionist. Nu suntem noi vinovati ca a fost amendat de trei ori. Nu noi am amplasat radarele. Firma clujeana este de vina. De altfel, nici nu am dispus masura amplasarii radarelor pe tot acest tronson", a declarat George Gabriel Pantiru, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Suceava. Politia Rutiera a intrat in cardasie cu firma privata care a intesat drumurile cu radare ilegale, dar si cu autoritatile locale. In aceste conditii, singura solutie pentru soferi este contestarea amenzilor radar. "Este imposibil sa-l sanctionezi pe contravenient de doua ori pentru aceeasi abatere. Acest lucru contravine legii. Singura solutie este contestarea amenzilor in instanta", a mai adaugat George Gabriel Pantiru.Radarele, amenzi ilegale

In mod cert, inregistrarile pe baza carora se poate aplica o sanctiune contraventionala trebuie sa beneficieze de prezumtia de autenticitate, veridicitate si autoritate. Cu alte cuvinte, inregistrarile de viteza trebuie sa provina de la o autoritate publica cu atributii in domeniul sigurantei rutiere. Adica de la politie, nu de la o societate comerciala. Desi pare de necrezut, politia nu are nici un control asupra modului in care se fac inregistrarile cu radarele private. Politia primeste doar inregistrarea pe care o ia ca atare. Drept urmare, marea majoritate a amenzilor radar este contestata in instanta. "Nu se poate asa ceva. Este un abuz. Persoana in cauza trebuie sa solicite anularea celor trei procese verbale. Este practic imposibil sa fii in acelasi timp in locuri diferite. Cu siguranta s-a comis o greseala. Reprezentantii politiei trebuie sa demonstreze acest lucru prin probe si sa dovedeasca faptul ca aparatul era omologat si verificat metrologic", a declarat avocatul Liviu Bran.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (8)

Profesoru  | #65213
Pentru autoarea aritcolului : Ai auzit la scoala de disciplina Fizica ? Daca o masina se deplaseaza cu 78 km/h ea parcurge intr-un minut (1 minut) 1,3 Km ; deci in cadrul aceluiasi "moment" citat = ora 22.57 masina in cauza putea fi IN LOCURI DIFERITE aflate la 1,3 Km distanta. E clar ?? E foarte corect ca cele doua radare = de la km 15 si 16 au inregistrat contraventia la aceeasi ora . Ori vrei si niste lectii de teoria relativitatii ?
Amplasarea radarelor e dictata de primaria locala iar corectitudinea inregistarilor (sub aspectul LEGAL pe care il clamezi) o poate stabili doar Oficiul de metrologie si nu politia cum credeti voi. Politia nu are capacitatea sa determine daca aparatura electronica functioneaza corect ... Ea doar aplica sanctiunea !! Dar, ca orice "ziarist" cu pretentii te-ai gasit sa faci o furtuna intr-un pahar cu apa. Ma mir ca cea de-a treia amenda (de la ora 23.26) nu o contesta cu aceleasi argumete puerile. Sa conduca mai incet teribilul sofer - adica sub 60 km/h (= 1Km/minut !) si atunci au sa apara minute diferite la radarele de la km 15 si 16... Ca sa fie multumit ca e ...logic !!
Pitagora  | #65214
Stimati ziaristi, facand niste calcule elementare, rezulta ca la viteza de 78km/h, un km se parcurge in ~45s, deci este absolut normal ca radarul de la km 15 si radarul de la km 16 sa inregistreze acelasi timp ca si minute.
Mai mult, incalcarea limitei de viteza nu constituie "aceeasi abatere", sunt 2 (sau 3 in cazul asta) abateri diferite, savarsite in locuri diferite, si pentru fiecare din ele soferul raspunde conform legii. In logica voastra, dupa ce esti prins de radar poti sa mergi si cu 200km/h in localitate, ca nu mai esti sanctionat :)

Succes in instanta ...
Dan  | #65215
Mi se pare corect sa fie sanctionat nu de doua ori ci de trei ori. Este clar ca a circulat peste viteza legala si a fost depistat de trei radare la diferite intervale de timp, chiar daca doua sunt cu acelasi minut. Mi se pare o mare rautate si o nesimtire de cea mai joasa speta sa faci astfel de afirmatii nefondate.Intr-un minut care se imparte in 60 de secunde, poti accelera sau incetini din viteza cu mult peste parametrii aratati de radarele din speta prezentata. Asta denota ca cei care scriu articolele dau dovada de lipsa celor mai elementare cunostinte, care trebui insusite in clasele I-VIII. Daca era amendat pentru ca era in acelasi loc, la aceeasi durata de timp fixa, adica aceeasi ora minut si SECUNDA, era o greseala, dar asa, nu vad de ce scrieti numai prostii !
ovi-is  | #65216
Sa verifice politia mai cu atentie poate s-a teleportat iar daca d-nii de la politie nu stiu ce inseamna " teleportat " sa citeasca, iar daca nu stiu sa citeasca sa invete.
cip  | #65217
de 2 ori in acelasi loc sau in doua locuri in acelasi timp ?
x  | #65218
nu e nimic anormal.

la 78,5 km/h se deplasa cu 1,3 km pe minut, deci, in intervalul de timp de 1 minut el putea parcurge distanta dintre cele 2 radare fixe.
avocat  | #65219
ii o contraventie continua ,ceia ce nu trebeuie sanctionat de 2 ori.pt mai multe amanunte va zic la ora 21:00.
avocat  | #65220
in cazul celor doua procese verbale ,s-a consemnat in mod nelegal faptul ca respectivele contraventii au fost constatate de agentul constatator al politie rutiere,ceea ce presupune ca politistul ar fi trebuit sa fie la fata locului in momentul depistari contraventiei,ceea ce nu este adevarat .
procesele verbale nu sunt insotite de documentele specifice care sa probeze ca respectivele contraventii au fost constatate cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic.(dl. burcus fa o contestatie si solicita ca organul de politie sa prezinte ca probe in instantza urmatoarele:-certificat de omologare , - buletinul de verificare metrologic in termen de valabilitate la data canstatarii, - autorizatia de operator cinemometru valabil la data constatari).
in mod abuziv ,au fost incheiate doua acte de constatare ,respectiv au fost aplicate doua sanctiuni contraventionale, intr-un interval de cateva secunde .icand de fapt si de drept a fost vorba de o contraventie continua pentru care se aplica o singura sanctiune ,conform art.13 ,al. 2, din OG 2/2001.


pentru cei care au mai primit plicuri cu radare fixe ,ii pot ajuta .sa ma contacteze
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1469 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014504 (s)