Titlurile zilei

Ieșean, obligat să îi plătească 100.000 de euro fostei soții! Scandalul a izbucnit de la postarea unor mesaje și imagini indecente pe rețelele de socializare (Exclusiv)

Publicat: 14 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșean obligat să îi plătească 100.000 de euro fostei soții Scandalul a izbucnit de la postarea unor mesaje și imagini indecente pe rețelele de socializare Exclusiv
Un bărbat din Iași a fost obligat de judecători să îi plătească o mică avere fostei neveste, după ce ar fi denigrat-o pe o rețea de socializare

Un ieșean a fost obligat de magistrați să îi plătească o mică avere fostei neveste, după câteva postări făcute pe rețelele de socializare. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis recent acțiunea formulată de Angelica Carp și l-au obligat pe Constantin Carp să îi plătească acesteia suma de 100.000 de euro, drept daune morale. În plus, ieșeanul a fost obligat de magistrați să își ceară scuze atât pe Facebook, cât și pe WhatsApp

Sentință în premieră, emisă în Iași! Un bărbat a fost obligat să îi achite o mică avere fostei soții, după postări făcute pe rețelele de socializare! Mai mult, ieșeanul trebuie să-și ceară și scuze atât pe Facebook, cât și pe WhatsApp. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis recent acțiunea formulată de Angelica Carp și l-au obligat pe Constantin Carp să îi plătească acesteia suma de 100.000 de euro, drept daune morale.

„Instanța admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta Angelica Carp în contradictoriu cu pârâtul Constantin Carp, având ca obiect acțiune în constatare și pretenții – acordare de daune morale. Constată încălcarea dreptului reclamantei la onoare, demnitate, reputație, imagine și viață privată, prin trimiterea de mesaje și imagini denigratoare de către pârât în numele reclamantei, pe rețelele de socializare. Obligă pârâtul să înceteze pe viitor încălcarea drepturilor nepatrimoniale ale reclamantei. Obligă pârâtul la scuze publice pe contul său de Facebook și WhatsApp. Obligă pârâtul la plata de daune morale în cuantum de 100.000 de euro. Respinge cererea de acordare de daune materiale„, au precizat magistrații ieșeni.

Ieșeanul Constantin Carp, dat în judecată din pricina unor postări

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul dintre Angelica Carp și fostul soț, Constantin Carp, a început în urmă cu mai bine de un an. Prin cererea de chemare în judecată, femeia a solicitat ca instanța să constate încălcarea dreptului acesteia la onoare, demnitate, reputație, imagine și viață privată, prin trimiterea de mesaje și imagini denigratoare de către pârât în numele ei pe rețelele de socializare, obligarea pârâtului să înceteze pe viitor încălcarea drepturilor ei, obligarea pârâtului la scuze publice pe contul său de Facebook și WhatsApp, obligarea pârâtului la plata de daune materiale în cuantum de 1 euro și la plata de daune morale în valoare de 100.000 de euro.
Ieșeanca a susținut că, pe data de 16 noiembrie 2018, a fost înștiințată cu privire la faptul că numărul ei de telefon a fost trecut de pe cartele pre-pay, pe abonament.

„După acest transfer, nu am mai avut acces la numărul de telefon. Ulterior, prezentându-mă la compania Orange, am fost înștiințată că transferul numărului a fost efectuat de către fostul meu soț pe data de 16 noiembrie 2018. După acea dată, fostul soț mi-a folosit numărul de telefon, a intrat pe conturile mele de Facebook și Whatsapp, verificându-mi corespondența și trimițând mesaje în numele meu, cu intenția de a mă denigra și de a mă prezenta ca pe o femeie de moravuri ușoare. Așadar, pârâtul a trimis în numele meu mesaje, poze și video indecente către diverși bărbați. Eu am aflat aceste aspecte de la rudele mele, apropiați care mă întrebau ce se întâmplă, de ce postez astfel de lucruri. În momentul postării mesajelor și imaginilor indecente, eu eram în divorț cu pârâtul”, a subliniat Angelica Carp în fața judecătorilor.

Ce a spus ieșeanul acuzat de fosta nevastă

De cealaltă parte, ieșeanul Constantin Carp a cerut respingerea cererii de chemare în judecată.

„Eu nu am nicio legătură cu faptele invocate de reclamantă în cererea de chemare în judecată. Este adevărat că am trecut numărul de telefon de pe cartela pre-pay pe abonament, cu scopul de a putea achita abonamentul on-line, întrucât numărul era folosit pentru a discuta cu copiii noștri. În ceea ce privește postările de pe contul de Facebook și WhatsApp, reclamanta a avut în permanență acces, putând fi accesate de pe orice alt dispozitiv, acestea fiind conturi comune ale noastre”, a afirmat ieșeanul în instanță.

Totuși, magistrații ieșeni au constatat că, în perioada 16 noiembrie – decembrie 2018, pe adresa de Facebook a femeii au fost purtate discuții cu conturi identificate cu numele de B.R. și Johann J., discuții în care sunt editate mesaje cu caracter licențios. În cauză a fost efectuată și o expertiză, pentru a se verifica posibilitatea de acces a contului femeii de către alte persoane și dacă pot fi identificate conturile de pe care a fost accesat contul ieșencei.

Raportul a arătat că există posibilitatea ca, în cazul în care numărul de telefon, setat pentru alerte de conectare, ar fi fost preluat de terțe persoane, aceste persoane ar fi resetat parola la cont și ar fi accesat contul aparținându-i femeii. Mai mult, nu pot fi identificate conturile de pe care a fost accesat contul femeii, întrucât aceasta avea în momentul expertizării un alt telefon decât cel folosit în perioada 16 noiembrie – 26 decembrie 2018.

Ce au constatat magistrații ieșeni în acest caz

Din declarațiile martorilor, judecătorii ieșeni au ajuns la concluzia că Angelica Carp este o persoană serioasă.

„Confirmă martora faptul că, în anul 2018, înainte de Sărbătorile de Iarnă, reclamanta nu a mai răspuns la numărul ei de telefon și că a aflat de la reclamantă că fostul soț postase pe conturile de socializare ale reclamantei mesaje cu conținut indecent. De asemenea, martorul propus de pârât a declarat că a aflat de la pârât despre mesajele postate pe contul reclamatei, chiar pârâtul i le-a trimis martorului. Declară martorul că pârâtul i-a povestit că reclamanta este o femeie de moravuri ușoare”, au constatat magistrații ieșeni.

Aceștia au mai afirmat că între cei doi foști soți au existat relații tensionate.

„În contextul relațiilor tensionate dintre părți, așa cum reiese din plângerile penale înregistrate la Poliție, coroborat cu faptul că pârâtul a înțeles să dispună în mod unilateral de numărul de telefon privat, având în vedere discuțiile cu caracter indecent, dacă ar fi fost purtate de reclamantă, în mod obiectiv, acestea nu ar fi fost postate în fișierul cu caracter public, ci în cel privat, având în vedere că pârâtul a recunoscut că știa parola reclamantei de pe acele rețele, instanța reține că există certitudinea că pârâtul este autorul mesajelor denigratoare.

În ce privește proba prejudiciului moral, Înalta Curte a precizat că este suficientă proba faptei ilicite, urmând ca prejudiciul și raportul de cauzalitate să fie prezumate, instanțele urmând să deducă producerea prejudiciului moral din simpla existență a faptei ilicite și a împrejurărilor în care a fost săvârșită. În aprecierea cuantumului despăgubirilor, instanța are în vedere, pe de o parte, împrejurarea că, prin acordarea daunelor morale, se urmărește a se da reclamantei, ca persoană prejudiciată, o satisfacție echitabilă, iar, pe de altă parte, că acestea trebuie să constituie și o sancțiune pentru pârât, ca autor al faptei ilicite, în scopul de a contribui la prevenirea eficientă a unor fapte similare în viitor”, au concluzionat judecătorii ieșeni.

De remarcat este, totuși, faptul că, în general, nici în cazul unor omoruri sau al unor accidente rutiere grave nu sunt dispuse daune în cuantum de 100.000 de euro.

Adauga un comentariu