Actualitate

Ieseni, ati dat de necaz! Cu ce cosmar va veti confrunta in lunile urmatoare

Publicat: 13 sept. 2013
1

@ Iesenii trebuie sa puna de acum bani deoparte pentru urmatoarele luni, deoarece se anunta o iarna cat se poate de grea in ceea ce priveste plata intretinerii @ Energia electrica, gazul, apa si gunoiul s-au scumpit in acest an, iar incalzirea din sistemul centralizat ar putea fi si ea scumpita pana la inceperea sezonului rece @ Cotidianul BUNA ZIUA IASI a calculat mai jos cat vor plati iesenii la intretinere in aceasta iarna

Calculul costurilor la utilitati, facut la nivelul unei familii cu doi copii minori, care locuieste intr-un apartament cu trei camere, este ingrijorator. Intretinerea pe timp de iarna pentru acest caz este mai mare decat salariul minim pe economie al unei persoane.

Pe timp de iarna, factura la intretinere poate fi confundata foarte usor cu factura pentru caldura. Pentru iesenii bransati la sistemul centralizat de termoficare, intre 50 – 70 la suta din factura la intretinere este reprezentata de cheltuielile pentru incalzire. In lunile cele mai friguroase de iarna, pentru incalzirea unui apartament cu trei camere sunt necesare aproape 2 gigacalorii. Depinde foarte mult de izolarea termica a blocului sau de repartitoarele de costuri montate pe calorifere. Pretul gigacaloriei la Ploiesti a fost majorat luna trecuta, aici operator fiind tot Dalkia. „La Ploiesti a crescut pretul platit de populatie in baza unei Hotarari de Consiliu Local, prin care se reduce subventia acordata populatiei din partea municipalitatii. In schimb, acolo exista o discutie pentru majorarea tichetelor de caldura, in asa fel incat plafonul de venit sa se mareasca la 1.000 de lei pe membru de familie”, a spus Ana Maria Icatoiu, director comercial Dalkia Termo Iasi. 

Majorarea tarifelor pentru incalzire nu a fost inca anuntata la Iasi. La un pret de 265 de lei pe gigacalorie, costurile cu incalzirea pot ajunge in lunile friguroase de iarna la 530 de lei. Cu centrala termica de apartament pe gaze, costurile pot fi chiar de 3 ori mai mici.

Scumpiri, scumpiri si iar scumpiri

Dupa estimarile facute la nivelul UE, o familie cu doi copii consuma lunar, in medie, 5 mc de apa calda si 5 de apa rece. Toate tarifele au fost majorate la serviciile de apa si canalizare in Iasi. Din aceasta vara, apa potabila are pretul de 3,97 lei pe metru cub, apa industriala costa 3,17 lei mc, iar pentru canalizare-epurare, iesenii platesc 2,89 lei pe mc. La cei 36 de lei (apa rece inclusiv canalizarea) cheltuiti pentru apa rece se adauga si aproape 65 de lei pentru apa calda. Toata apa consumata de familie costa circa 121 de lei.

Energia electrica a fost si ea scumpita in aceasta vara, in planul tarifar fiind introduse noi taxe prin care sunt ajutate CET-urile din tara. In medie, consumul de energie electrica este de 200 KW, iar o familie de 4 persoane va trebui sa plateasca intre 80 si 100 de lei, in functie de aparatele electronice din casa.

Primaria Iasi, impreuna cu Salubris, a majorat tarifele cu aproximativ 12 la suta in acest an. Aceste majorari sunt facute aproape o data la doi ani. In prezent, iesenii care locuiesc la bloc platesc 7,2 lei de persoana, în loc de 6,25 de lei cat era pana acum. Locuitorii de la case platesc pe luna 34 de lei, daca aici locuiesc patru persoane. „Majoritatea costurilor care stau la baza fundamentarii tarifelor au avut cresteri importante. Ajustarea tarifelor pentru acoperirea acestor costuri este o masura necesara pentru a putea continua prestarea serviciilor de salubritate la un nivel corespunzator”, se arata în motivarea facuta de sefii Salubris.

Pretul gazelor pentru populatie a crescut anul acesta, urmand ca în 2015-2018 sa urce cu 12 procente anual. Specialistii sustin ca o persoana consuma numai pentru gatit cel putin 5 metri cubi pe luna. Cei patru membri ai familiei ar trebui sa plateasca aproape 25 de lei pentru gazele naturale.

Un salariu cheltuit doar pentru intretinere

Desigur, cazul Iasului nu poate fi comparat cu cel al oraselor din zona dezvoltata a Europei. La consumul individual de utilitati, asociatiile de proprietari adauga intotdeauna pierderile de apa, de caldura, cheltuieli de reparatii si comisionul de administrare.
Asadar, o familie de ieseni cu doi copii, care locuieste intr-un apartament cu trei camere, va plati pentru apa calda si rece consumata circa 100 de lei. Aici se adauga alti 90 de lei pentru electricitate si 25 de lei pentru gazele naturale consumate. Pentru salubritate, curatenia pe scara si asociatia de proprietari, familia trebuie sa mai plateasca alti 70 de lei. Pana acum, costurile de intretinere se ridica la 285 de lei.

Partea grea incepe din momentul in care apar facturile la incalzire, pentru ca acestea pot influenta extraordinar de mult cheltuielile la utilitati. In lunile friguroase de iarna, la cei 285 de lei calculati pana acum, se mai pot adauga inca 530 de lei pentru incalzire. In total, o familie cu doi copii, care locuieste intr-un apartament cu trei camere, va plati in mod normal 815 lei, insa pierderile si anomaliile care apar de regula in facturile la incalzire, pot creste facturile usor pana la 1.000 de lei. Cu alte cuvinte, daca veniturile familiei se incadreaza in categoria de mijloc, tot salariul lunar al unui membru din familie se va duce pe intretinere.
Comentarii
    • mi se par cam absurde calculele astea, in apartament la mine stam 7 persoane in 4 camere si cea mai mare factura anul trecut a fost pentru luna decembrie, de 1150 lei(total, inclusiv electricitatea pe 2 luni) si in rest nu a trecut niciodata de 1000. fiecare camera e individuala, deci se consuma mult mai multe facilitati decat in cazurile prezentate de mai sus. deci bzi….lasa-ne!!!!

Adauga un comentariu